taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt. Kies uit een taco met biefstuk reepjes, chorizo, kip of eentje met varkensvlees en ananas.
Het traditioneel Mexicaans eten bestaat o.a. uit: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit, chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.
Wie denkt aan Mexico denkt aan Tequila. Deze pittige drank wordt traditioneel geserveerd met wat zout en een schijfje limoen, maar ook kaneel en sinaasappel smaken verrassend goed bij deze typisch Mexicaanse drank.
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
De Rajas in dit recept komt van het woord rajas wat 'reepjes' (in dit geval chilli pepers) betekent in de Mexicaanse keuken. Normaal worden ze gebakken met uien en kruiden.
Tortilla's. Tortilla's zijn de 'wraps waarmee veel gerechten in Mexico gemaakt worden. Oorspronkelijk bestaan ze uit maïsmeel, maar tegenwoordig worden er ook evenveel bloemtortilla's gegeten.
Een tortilla is een platte broodvariant op basis van maïs. Deze worden taco's genoemd wanneer ze gebakken en gevouwen zijn en opgevuld met verschillende ingrediënten. Wanneer ze opgerold en gevuld worden, zijn het burrito's. Gevuld met kaas noemen ze dan weer quesadilla's.
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.
Bij een gemiddeld restaurant betaal je voor een burrito of een bord fajitas ongeveer €5. Bij een goedkope lokale taco-tent kosten kleine taco's rond de €1. Ga je uiteten bij een wat duurder restaurant dat hoog scoort op Tripadvisor dan betaal je voor een hoofdgerecht tussen de €10 en €15.
Lunch en diner
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en vindt vaak rond 14.00 uur plaats. Restaurants bieden vaak een menu aan bestaande uit rijst of aardappels, vlees en wat groenten en salade. Het diner is in feite hetzelfde en vindt vaak vanaf 20.00 uur plaats.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
In Nederland kennen wij taco's als harde schelpen met een heerlijke vulling. Maar de traditionele Mexicaanse taco's zijn tortilla's van maïsdeeg. En waar wij de taco (of tortilla, snap je 'm nog?) vullen met gehakt, eten Mexicanen 'm het liefst met biefstuk, kalkoen of aardappelen.
Van de drie Noord-Amerikaanse landen is het verreweg het kleinst, maar het is nog altijd zo'n vijftig keer groter dan Nederland of België. Mexico is bekend om de sombrero's, de tequila en de oude culturen van de Azteken en de Maya's, maar ook om zijn prachtige Caribische kustlijn waar het goed toeven is.
De definitie van een taco is een tortilla van tarwe- of maïsbloem die gevuld wordt met een vulling en dan dubbelgevouwen of opgerold. Deze wordt traditioneel met de hand gegeten, het is dus echte street food in Mexico en wordt vaak geserveerd met verschillende garnituren zoals salsa, guacamole, koriander, chilipeper...
Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven).
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.
Koriander, oregano, limoen, zwarte bonen, tomaten, tomatillo's, avocado's, nopales (cactusplant), cacao en vanille zijn enkele andere ingrediënten die vaak worden gebruikt in de Mexicaanse keuken.
Veel mensen dragen nog steeds graag handgeweven kleding, er is geen onderscheid in de textieleigenschappen van verschillende inheemse groepen, maar de meeste vezels zijn van handgesponnen katoen of lokaal geteelde zijde. Vlinders en bloemmotieven zijn in veel regio's gebruikelijk en opvallend.
In het noorden van Mexico en in het zuiden van de Verenigde Staten (met name Texas) is er een mengvorm van Mexicaanse en Amerikaanse cuisine ontstaan, die bekendstaat als tex-mex. Ingrediënten die uit Mexico afkomstig zijn zijn onder andere kalkoen, tomaten, pepers, pompoenen, avocado's en chocolade.
Na de onafhankelijkheid van Spanje heette Mexico het zelfde als zijn hoofdstad Mexico-Stad. Mexico-Stad zou zijn gesticht als Ténochtitlan. De oorspronkelijke afkomst van het woord "Mexico" is volgens velen afgeleid van de Nahuatl-taal.
Een burrito is een grote tarwe tortilla die wordt opgevouwen en gevuld met wat je maar wilt. Het verschil met taco's is dat burrito's altijd met bloem worden gemaakt in plaats van maïsmeel. Kenmerkend aan een burrito zijn de bonen, maar je kan natuurlijk zelf kiezen met welke ingrediënten je je burrito wilt opvullen.