Het verwijst naar het opgedroogd traanvocht dat men in de ooghoeken bij het opstaan terugvindt, verder ook bekend als oogsnot, oogafscheiding, slaap, slapertjes, prut, soep In sommige dialecten, bijvoorbeeld het Spakenburgs, wordt het ook wel teter genoemd.
Als we wakker zijn (en vaak met onze ogen knipperen) veegt elke knipper de opgehoopte slijm, bacteriën en stof weg zodat je oog lekker fris blijft. Maar als we slapen stopt het knipperen natuurlijk, waardoor alle viezigheid zich in de hoeken van je ogen kan verzamelen en tadaaaa: slaapzand is geboren.
Slaap is de periode van inactiviteit en afwezigheid van wakend bewustzijn, waarbij het lichaam tot rust komt. De slaap-waakritmiek wordt bij mensen en dieren geregeld door gebieden in de hersenstam en de hypothalamus.
Een oogontsteking komt meestal door een verkoudheidsvirus, minder vaak door een bacterie. Uw oog is rood en er kan slijm of pus in uw oog zitten. Maak het oog een paar keer per dag schoon met kraanwater.
Oogsnot, slaap, soepogen, korrels, een bezoekje van de zandman, rheum: er zijn veel namen voor dat gele spul in je ooghoeken. Hoe dat daar komt? De schuldige is de plica semilunaris, een kliertje bij je ogen dat gedurende de nacht een dikke traanvloeistof uitscheidt.
Symptomen van vermoeide ogen
Moeite met scherpstellen. Terugkerende hoofdpijn, met name in het voorhoofd en achter de ogen. Branderige ogen. Jeukende ogen.
Haal slijm en pus weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater. Bij veel pus of slijm kun je ook een nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag bij veel licht een zonnebril.
Het kan voorkomen dat iemand slaapt met zijn ogen open. De slaper is echter buiten bewustzijn en ziet niets. Doorgaans is de oorzaak dat een zenuwfunctie in het gebied rond het oog niet goed werkt, waardoor de oogleden omhoog glijden.
Omdat men 's nachts niet de ogen knippert én het traanvocht stroperiger is, hoopt het oogvocht zich op in de ooghoek. 's Ochtends heeft men dan een korreltje opgedroogd traanvocht in de ooghoeken. Dit slaapzand zou volgens veel ouders tevens het bewijs zijn dat Klaas Vaak wel degelijk bestaat.
Slaaphygiëne. De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Behandeling van jeukende, plakkende ogen
Soms zal dit gebeuren door middel van oogdruppels, oogzalf, ooglid hygiëne of het 'aanpassen' van omgevingsfactoren. Uw optometrist zal in het geval van oogdruppels een advies geven welke type oogdruppels voor u van belang zal zijn.
Waarom knipperen we
Knipperen doen we niet zomaar. We doen dit om onze ogen vochtig te houden en dus uitdroging te voorkomen en om onze ogen schoon te houden. Uit recent onderzoek blijkt dat we tevens met onze ogen knipperen om onze hersenen wat rust te gunnen.
Behandeling. Bacteriële bindvliesontsteking: hierbij kan een antibioticum gegeven worden in de vorm van oogdruppels, zalf of een gel. Virale bindvliesontsteking: hierbij heeft antibiotica geen effect. Soms is het nodig met ontstekingsremmende medicijnen te druppelen.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Belangrijk om te weten over natriumchloride oogwassing
Het komt van nature voor in het lichaam in een sterkte van 0,9%. Deze sterkte heet fysiologische zoutoplossing. Om het oog te spoelen bij oogirritatie door rook, stof, allergie of infectie. Het verlicht de klachten en spoelt vuiltjes uit het oog.
In het kort
Bel de huisarts of huisartsenpost: als het vuiltje op het zwarte rondje of gekleurde deel van uw oog zit. als het niet lukt het vuiltje op het oogwit weg te halen. als u slechter ziet of opeens niet tegen licht kunt.
wazig zien. rode ogen. veel tranen. uw oogleden zitten vastgeplakt en er zitten korstjes op, vooral 's ochtends.
Welke klachten kan men hebben bij droge ogen? Door uitdroging van het oppervlak kunnen ogen gaan branden en steken, slijm gaan afscheiden en soms rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn (en soms weer tijdelijk verbeteren na knipperen).
Als je geen goede traanlaag hebt, zie je ook minder goed. En om het helemaal vervelend te maken: de kans op infecties is veel groter. Op de lange duur kunnen droge ogen je hoornvlies blijvend beschadigen. Dit komt doordat het ooglid steeds over je ogen schuurt.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Je kunt je ogen hiermee zo vaak druppelen als je wilt. Doorgaans zijn drie druppels voldoende.
Een computerbril is een bril op sterkte. Deze is ingesteld op de afstand tussen jouw ogen en het beeldscherm (en alles er tussenin). Hierdoor is het voor jouw ogen makkelijker schakelen tussen het beeldscherm, objecten dichtbij en objecten ver weg. De ogen hoeven zich minder in te spannen en raken minder snel vermoeid.