Galbulten of netelroos (medische term urticaria) is een vaak voorkomende huidreactie die zorgt voor rode vlekken op de huid, die vaak hevig jeuken. Bij één vlek wordt de aandoening galbulten genoemd. Wanneer er meerdere vlekken op de huid verschijnen, spreekt men van netelroos.
Niet wegdrukbare rode vlekken duiden op vasculitis, een ontsteking van de bloedvaatjes van de huid. Sommige mensen met rode vlekken hebben ook algemene klachten, zoals ziek zijn, onwel bevinden en koorts. De vorm en uitgebreidheid van de huiduitslag geeft vaak wel een aanwijzing voor de oorzaak.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Werk roodheid weg met een groene corrector of primer. Dit neutraliseert namelijk rood. Breng het met een schoon penseel aan waar dat nodig is. Na het aanbrengen van deze groene kleur, is het zaak om dit te neutraliseren.
Petechiën zijn rood of paars van kleur en niet groter dan een paar millimeter. Ze kunnen pijnlijk zijn. Petechiën worden vaak veroorzaakt door een onderliggende aandoening en daarom kunt u naast de rode vlekken op de huid ook andere symptomen ervaren, zoals: Blauwe plekken.
Hoe ziet lentigo solaris eruit ? Op zon beschenen huiddelen (met name het gezicht) zien we scherp begrensde ronde, ovale of grillig gevormde licht- tot donker bruine egaal gekleurde vlekken. De doorsnede varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Hoe herken ik een kwaadaardige moedervlek ? De moedervlek mag niet a-symmetrisch groeien; d.w.z de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft van de vlek. Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood.
Denk aan plekjes die binnen korte tijd ontstaan, bloeden, jeuken, een korstje hebben, of veranderen van vorm of kleur. Onderzoek je lichaam regelmatig op vreemde plekjes, bultjes of veranderende moedervlekken.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Bij roodvonk heeft uw kind meestal keelpijn, koorts en plekjes op de huid. Vaak zijn dit de eerste klachten: geen zin hebben in eten. koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden)
Tijdens kortdurende stress is er tijdelijk een verandering van de huid zichtbaar. Er kunnen plots roze, rode of paarsachtige bultjes of vlekken ontstaan op het lichaam die vaak snel weer verdwijnen als de rust is weergekeerd.
Niet te verwarren met psoriasis, is Pityriasis Rosea een huidaandoening die ook roodheid en met name rode vlekken oplevert. Die vlekken kunnen verschijnen op de buik, rug, armen, maar ook in de hals en prominent op het gezicht. Dit verschijnsel wordt ook wel huidgriep genoemd.
Als je veel stress ervaart, wordt er niet alleen cortisol, maar ook histamine aangemaakt. Deze stof zorgt voor de vurig rode kleur van de huid en is in veel gevallen de oorzaak van rode vlekken door stress. Als je altijd al last hebt van een huidaandoening kan dit worden verergerd door stress.
Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.
Bij het amelanotisch melanoom hebben de kwaadaardig pigmentcellen het vermogen verloren om pigment te maken. Hierdoor ontstaat er geen zwart of donkerbruin maar een rood of rozerood gezwelletje.
Hyperpigmentatie kan op elke leeftijd en bij elk huidtype ontstaan. Sommige pigmentvlekken zijn al vanaf de geboorte aanwezig, maar de meeste ontstaan pas in de jeugdjaren of pubertijd. Andere oorzaken van pigmentvlekken zijn: Hormonale schommelingen door gebruik van de anticonceptiepil of door zwangerschap.
Let op plekjes die veranderen van kleur, schilferen of een onregelmatige vorm krijgen. Let ook op plekjes die ruw zijn, waar steeds korstjes op zitten of die gemakkelijk bloeden. Heeft u al eens huidkanker of een voorstadium daarvan gehad? Let dan ook op het litteken op de plek waar de huidafwijking is weggehaald.
Ouderdomsvlekken ofwel levervlekken zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen die vaak worden gezien bij ouderen met zonbeschadigde blanke huidtypen. De vlekken komen vaak voor, 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar krijgt ermee te maken.
Dit worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. In medische termen 'zonne-lentigo', pigmentaties veroorzaakt door een combinatie van genetische en blootstelling aan de zon. Ze verschijnen vaak op de rug van de handen en het gezicht, maar nooit op zon-beschermde gebieden zoals de billen.
Huiduitslag veroorzaakt door een infectieziekte is vaak ongevaarlijk en trekt vanzelf weer weg. Hierbij kunt u denken aan ziektes zoals rodehond, waterpokken, schurft, krentenbaard, de mazelen of huidschimmels. Allergie. Huiduitslag kan veroorzaakt worden door een allergische reactie.
Galbulten of netelroos (medische term urticaria) is een vaak voorkomende huidreactie die zorgt voor rode vlekken op de huid, die vaak hevig jeuken. Bij één vlek wordt de aandoening galbulten genoemd. Wanneer er meerdere vlekken op de huid verschijnen, spreekt men van netelroos.
Bij gordelroos heeft u jeuk, pijn en vlekjes en blaasjes op de huid. De oorzaak is het waterpokken-virus. De vlekjes, blaasjes, pijn en jeuk zitten aan 1 kant van uw lichaam. Bijvoorbeeld als een halve gordel om 1 helft van uw borstkas.