Fasen project definitie De project fasen zijn de vaste stappen waarin je de activiteiten van een project verdeelt. Het is alsof je een tafel vol met speelgoed ordent. Je legt de zaken die bij elkaar horen in groepjes, zodat je een goed overzicht krijgt aan alles wat er moet gebeuren.
De meeste projecten kennen vijf fases: introductie, planning, uitvoering, monitoring en afsluiting. Iedere fase bestaat uit specifieke taken welke je helpen om jouw projectdoelen te behalen.
Wat is projectfasering? Met projectfasering deel je een project op in kleine, logische stappen. Je maakt zo duidelijk wat er wanneer moet gebeuren en wie daar verantwoordelijk voor is. Je bewaart daardoor beter het overzicht, maakt de voortgang inzichtelijk en verkleint knelpunten en risico's die het project vertragen.
Ontwerpfase. Nu hebben we een projectplan en weten we wat de eisen en wensen zijn. Tijdens de ontwerpfase wordt de volledige projectstructuur op poten gezet, inclusief de toewijzing van teamleden en hun rollen. Het project wordt in deelstappen opgedeeld en er is ruimte voorzien voor evaluatie en bijsturing.
In de realisatiefase wordt het project zichtbaar. In deze fase vindt de bouw van het projectresultaat plaats. Programmeurs zijn aan het coderen, designers zijn bezig beeldmateriaal te ontwikkelen, aannemers zijn aan het bouwen, de reorganisatie wordt daadwerkelijk in gang gezet.
De realisatiefase is een van de zes fasen van een project en volgt na de initiatieffase, definitiefase, ontwerpfase en voorbereidingsfase. In de realisatiefase worden de plannen uit de eerdere projectfasen gerealiseerd, waardoor het projectresultaat vorm krijgt.
Een project kan worden opgedeeld in vijf fases van projectmanagement: het begin, de planning, de uitvoering, de controle en de afsluiting. Deze vijf fases zijn de leidraad voor jou en je team, zodat de planning van al jullie projecten een fluitje van een cent wordt.
Het hoofddoel van de ontwerpfase is om een gedetailleerd en diepgaand uitgewerkte oplossing te verkrijgen. De eindoplossing wordt nog niet gerealiseerd, maar wel afgebakend. Hierbij moet de eindoplossing aan alle eisen voldoen die tijdens de definitiefase aan bod kwamen.
De Uitvoeringsfase is de laatste stap bij het plannen en uitvoeren van een succesvolle verbouwing. Na het toekennen van de Vergunningsaanvraag door uw Gemeente en het aanstellen van een aannemer, worden de bouw- of verbouwplannen eindelijk gerealiseerd.
In de voorbereidingsfase wordt alles geregeld dat nodig is voor de realisatie van het project. Eventuele leveranciers of onderaannemers worden ingeschakeld, een draaiboek wordt gemaakt, materialen en hulpmiddelen worden besteld, instructies aan het personeel worden gegeven, enzovoort.
Een projectplan (ook wel plan van aanpak genoemd) is het basisdocument voor de uitvoering van een project. Je beschrijft hierin per fase zo concreet mogelijk welke producten of resultaten het team op moet leveren, hoe dat moet gebeuren en wanneer het klaar moet zijn.
De nazorgfase: een fase die vaak over het hoofd wordt gezien.Na de realisatiefase blijft het projectteam meestal nog enige tijd stand-by voor het leveren van nazorg. Wat wordt verstaan onder 'nazorg' is meestal vastgelegd in het projectcontract.
Definitiefase van een project
In de definitiefase ligt de nadruk op het verder uitwerken (definiëren) van het project en de totale opgave op het gebied van de inhoud. De uitkomst van een definitiefase kan bijvoorbeeld een programma van eisen zijn.
Tijd, kosten, scope en kwaliteit zijn de bouwstenen van elk project.
Een fasering helpt je om de zaken die in een project moeten gebeuren in de logische volgorde te zetten. En je zet die activiteiten zo bij elkaar dat het afgebakende delen worden. Door die één voor één af te lopen kan je het project op een beheersbare manier doorlopen.
Projectmanagement is het plannen, delegeren, bewaken en beheersen van alle aspecten van het project en het motiveren van de betrokkenen om de projectdoelen te realiseren binnen de verlangde prestatiedoelen voor tijd, kosten, kwaliteit, scope, benefits en risico's.
De projectplanner is de rechterhand van de projectmanager of projectleider. Als een project te groot is voor de projectmanager om alles alleen te doen, komt de projectplanner in beeld. Hij of zij neemt de planning van het project dan op zich.