Een regeling inzake voorzieningen die gericht zijn op of geschikt zijn voor waarneming van of controle op aanwezigheid, gedrag of prestaties van de in de onderneming werkzame personen.
Een aantal van die instemmingsplichtige onderwerpen zijn werk- en rusttijden (V&A), de systematiek achter de personeelsbeoordeling, arbeidsomstandigheden (verdiepingsartikel) en de vakantieregeling.
Als u meer dan 50 werknemers heeft, dan moet u een ondernemingsraad hebben. Bij minder dan 50 werknemers kunt u vrijwillig een OR of personeelsvertegenwoordiging (PVT) opzetten.
Wat doet een personeelsvertegenwoordiging? De taak van de pvt is overleggen met de werkgever over het bedrijf, het werk en de arbeidsomstandigheden. De pvt bestaat uit minstens 3 werknemers. De leden van de pvt worden gekozen door de werkgever en de werknemers.
Leden van de OR mogen tijdens werktijd vergaderen en voorzieningen van de werkgever gebruiken. Ze bepalen in overleg met de ondernemer hoeveel tijd zij mogen besteden aan OR-werkzaamheden. Dat moet minimaal 60 uur per jaar zijn. Er is geen maximum.
Een PVT telt ten minste drie leden, maar kan er meer hebben. Dat laatste kan alleen als de bestuurder ermee instemt. De PV heeft geen ledenaantal. De personeelsvergadering is een bijeenkomst van de bestuurder met het voltallige personeel.
De PVT heeft instemmingsrecht (artikel 35c lid 3 jo. 27 1b en 1d WOR) bij elk voorgenomen besluit over: Werktijdenregeling. Arbobeleid (gericht op veiligheid en gezondheid van medewerkers)
De PVT heeft instemmingsrecht bij beslissingen over arbeids- en rusttijden, arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en re-integratiebeleid. Als werkgever heb je de plicht om een voorgenomen beslissing schriftelijk kenbaar te maken aan de PVT. Ook moet je hierover minimaal één keer overleg plegen.
Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is een ondernemingsraad (OR) verplicht. Heeft een ondernemer meer bedrijven? Dan moet elk bedrijf met minimaal 50 medewerkers een eigen OR hebben.
Als de ondernemer weigert een OR in te stellen of zijn medewerking hieraan te verlenen, dan handelt hij in strijd met de verplichtingen van de Wet op de ondernemingsraden. Werknemers kunnen dan naar de kantonrechter stappen, die de werkgever kan verplichten om het alsnog te doen.
De OR regelt zijn zittingsduur in zijn reglement en deze mag volgens de wet twee jaar, drie jaar of vier jaar zijn. Verlenging door de OR van zijn zittingstermijn van twee of drie jaar tijdens de zittingstermijn is wettelijk niet mogelijk. Artikel 12 WOR bepaalt als regel dat de OR-leden om de drie jaar aftreden.
Naast het recht op minimaal 60 OR-uren hebben OR-leden ook nog recht op scholingsuren. Elk OR-lid heeft recht op vijf scholingsdagen per jaar. Een lid van een OR-commissie die niet in de OR zit, heeft recht op drie dagen en OR-leden die ook in een OR-commissie plaatsnemen hebben recht op acht dagen.
Instemmingsrecht ondernemingsraad
De werkgever moet de OR om instemming vragen voor het vaststellen, wijzigen of intrekken van personele regelingen. Zoals regelingen voor werktijden, arbeidsomstandigheden, opleidingen, functiebeoordelingen en ziekteverzuim.
Hiervoor tellen mee: (i) personen die in de onderneming werken op basis van een arbeidsovereenkomst of publiekrechtelijke aanstelling. Ook werknemers in deeltijd tellen volwaardig mee. Verder tellen mee (ii) ingeleende werknemers die ten minste 15 maanden bij de onderneming werkzaam zijn.
Aantal leden ondernemingsraad (OR)
Bij 50 tot 100 werknemers moet een ondernemingsraad 5 leden hebben. Bij 100 tot 200 werknemers moet een ondernemingsraad 7 leden hebben. Bij 200 tot 400 werknemers moet een ondernemingsraad 9 leden hebben. Bij 400 tot 600 werknemers moet een ondernemingsraad 11 leden hebben.
Bedrijven en organisaties met 50 of meer medewerkers moeten een ondernemingsraad (OR) hebben. Bedrijven en organisaties met minder dan 50 medewerkers hebben deze verplichting niet. Zij moeten een personeelsvertegenwoordiging (PVT) hebben of personeelsvergaderingen (PV) organiseren.
Een personeelsvergadering is een bijeenkomst (in werktijd) van de werkgever met alle medewerkers. In deze vergadering worden de medewerkers geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen je bedrijf.
Een ondernemingsraad (OR) bestaat uit werknemers die namens het personeel overleggen met de werkgever. De OR-leden worden door jou en je collega's gekozen in een OR-verkiezing. Er zitten minstens 3 en maximaal 25 leden in de OR. Dat hangt af het aantal werknemers in het bedrijf.
Meer dan 12.000 ondernemingsraden: de ondernemingsraad bestaat! Het gaat hier over medezeggenschap in Nederland. En dan met name over die vorm van medezeggenschap die vorm krijgt in het overleg tussen directie en ondernemingsraad. De OR vertegenwoordigt het personeel in zijn geheel.
Een onderneming met minder dan 50 werknemers kan op vrijwillige basis een OR instellen. Een OR die door de ondernemer vrijwillig is ingesteld, heeft dezelfde bevoegdheden als een 'normale' OR. Daarnaast kan een verplichting tot het instellen van een OR ook voortvloeien uit een cao.
Jaarlijkse planning
Gebruikelijk is een minimum van 6 overlegvergaderingen per jaar. En er zal altijd een vergadering moeten plaatsvinden (binnen twee weken) als de ondernemingsraad of de bestuurder daarom vraagt. Dat is dan vaak een extra of “tussentijdse” OV.
In ondernemingen waar 10 tot 50 mensen werken en waar geen (vrijwillige) ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging is ingesteld, moeten ondernemer en werknemers ten minste twee keer per jaar een overleg voeren over de gang van zaken in het bedrijf. Dit wordt de personeelsvergadering genoemd.
De invloed (middels inspraak en adviesrecht) die werknemers hebben op besluiten binnen een bedrijf.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.