Peper is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe smaak. Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit en groen.
De peperplant groeit enkel in vochtige tropische gebieden. De bakermat van de piper nigrum ligt in Indië, maar ondertussen wordt de plant gekweekt van Azië tot in Brazilië. Naargelang van hun oorsprong en de terroir waar ze groeien, hebben peperbolletjes van goede kwaliteit ook een eigen typische smaak.
Ondanks de naam behoren rode/roze peperkorrels niet tot de peperfamilie, maar het zijn de vruchten van een andere tropische boom, de Schinus Terebinthifolius. De “peper” is een kleine, rode, bolvormige vrucht met een diameter van 4-5 mm, en groeit in dichte trossen van honderden bessen.
Peper zwart heel
Peper kan in vrijwel elk gerecht verwerkt worden. Het versterkt de smaak van bijvoorbeeld vlees, en geeft een pittige smaak aan soep en puree. Peper wordt ook (met mate) in sommige gebaksoorten gebruikt, bijvoorbeeld in pepernoten.
Betere spijsvertering
Het werkzame stofje in zwarte peper heet piperine. Dat geeft peper niet alleen zijn kenmerkende scherpe smaak, het zorgt er ook voor dat er in je lichaam allerlei gezonde processen in gang gezet worden. Zo helpt piperine op verschillende manieren bij het bevorderen van de spijsvertering.
Witte peper kan helpen om meer belangrijke voedingsstoffen uit je maaltijden op te nemen. Zo haal je meer gezonde stoffen uit elke hap eten! Daarnaast is het een heerlijke smaakmaker. Witte peper is verfijnder en subtieler in smaak dan de zwarte peperkorrels.
Productie. De peperplant groeit van oorsprong vooral in India. Peper wordt echter geproduceerd in de meeste tropische gebieden, onder meer in Indonesië, Maleisië, Brazilië, Vietnam en Cambodja. Wereldwijd wordt er ongeveer 140.000 ton peper per jaar geproduceerd.
4 Seizoenen peper, wie kent het niet. Het is een heerlijk mix van 4 soorten, de zwarte, witte, groene peperbessen en de roze die geen echte peper is.
De smaak van zwarte peper is heet en scherp met een frisse nasmaak. Zwarte peper kan in vrijwel alle hartige gerechten gebruikt worden en geeft een ruwe, pittige smaak aan je gerecht. Meestal eindigt een ingrediëntenlijst of bereidingswijze met 'breng op smaak met peper en zout'.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Tellicherrypeper is alom geroemd als een van de beste zwarte pepers in de wereld. Deze zwarte peperkorrel komt uit de vochtige oerwouden van Kerala in het zuiden van India en is niet alleen pittig, maar onderscheidt zich door een fantastisch vol aroma en complexiteit.
Kampot peper heeft een unieke kruidige smaak en wordt daarom beschouwd als een van de beste pepers ter wereld.
De chilipeper, ook wel spaanse peper of rode peper, is afkomstig van planten van het geslacht Capsicum (familie Solanaceën, nachtschadefamilie) waartoe ook de aardappel en de tomaat behoren en zou hierdoor ook als groente bestempeld kunnen worden.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld.
De peperkorrels die je in de 4 seizoenen peper vindt, hebben hun specifieke kleur te danken aan het moment waarop ze geplukt worden, oftewel hun rijpheid. Groene en zwarte peper is afkomstig van de onrijpe vrucht. Zwarte peper is eigenlijk groene, gedroogde peper. Witte peper ontstaat uit de gerijpte bessen.
Wanneer je pepertjes wilt invriezen zorg dan dat deze apart van elkaar liggen zodat ze niet aan elkaar vriezen. Kleine pepers zijn beter in te vriezen dan grote pepers, deze kan je het beste in stukjes snijden voordat ze de vriezer in gaan. Ingevroren pepers zijn maximaal een jaar houdbaar.
Zaai de pepers binnen voor, het liefst boven de verwarming of een andere warme plek. Verspeen de jonge plantjes als ze ongeveer 3 tot 4 cm groot zijn naar een pot met hoogwaardige potgrond, en laat deze op een lichte, warme plek doorgroeien. Een goed moment om te beginnen met voorzaaien is maart-april.
Er zijn meer dan 30 verschillende chilipeper soorten (capsicum soorten). Deze soorten brengen meer dan 10.000 variëteiten voort. Sommige zijn wild en komen diep in het regenwoud voor.
Roze peper heeft echter geen pittige pepersmaak maar een zacht aromatische, bijna zoete, aangenaam pikante smaak. Roze peperkorrels zijn licht en zijn van binnen bijna hol. Gebruik ze om salades, lichte sauzen, vis of vissoep op smaak te brengen.
Citroensap, limoensap of een lekkere azijn (rode wijnazijn of balsamico) kan het gerecht weer neutraliseren. Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af.
Om lichte gerechten niet te ontsieren maar wel wat pit mee te geven, kun je dus kiezen voor witte peper. Waar zwarte peper je eten vooral pit geeft, zorgt witte peper ook voor een aardse smaak. Vooral Aziatische chefs kiezen daarom voor de witte peper, die goed combineert met specerijen als komijn.
Piperine is een alkaloïde (werkzame stof voor planten die werkt als beschermingsmechanisme) dat het hoofdbestanddeel vormt van de korrels van zwarte peper. In de korrels zit vijf tot negen procent piperine.