Een van de meest genoemde redenen is de afwezigheid van grenscontroles. Het afschaffen van de grenscontroles binnen Europa is anders dan velen denken geen besluit van de Europese Unie, maar komt voort uit een aparte regeling tussen Europese landen, het Verdrag van Schengen.
Deze landen kunnen er voor kiezen om buitenlanders in hun gebied toe te laten. Als dat zonder verdere problemen gebeurt, spreekt men van een open grens. Als een land ervoor kiest een grens af te sluiten voor buitenstaanders, dit kan met vele verschillende redenen gepaard gaan, spreken we van een gesloten grens.
Het Verdrag van Schengen, eigenlijk de Verdragen van Schengen, regelt het vrije verkeer van personen in een aantal Europese landen, de zogenoemde Schengenlanden.
Een Europa zonder grenzen
In 1993 gaat de interne markt van start met de "4 vrijheden": vrij verkeer van personen, goederen, diensten en geld. In de jaren 1990 worden twee belangrijke verdragen gesloten: het Verdrag betreffende de Europese Unie (Verdrag van Maastricht) in 1993 en het Verdrag van Amsterdam in 1999.
In 1985 sloten de landen van de Benelux, Frankrijk en de Bondsrepubliek Duitsland het Akkoord van Schengen, met het oog op de opheffing van controle aan de Europese binnengrenzen vanaf 1992. Inmiddels hebben ook Italië, Spanje en Portugal getekend.
Geschiedenis van de betrekkingen
In 1992 stemde Zwitserland in een referendum tegen toetreding tot de Europese Economische Ruimte (EER). De positie van Zwitserland ten opzichte van de EU werd hierdoor extra bijzonder. Deze verkiezingsuitslag had tot gevolg dat de EU en Zwitserland begonnen met onderhandelingen.
Het protectionisme van de omliggende landen resulteerde in hogere in- en uitvoertarieven, waardoor de Nederlandse consument meer zou betalen voor importproducten, en de concurrentiepositie van Nederlandse exporten naar bijvoorbeeld Groot-Brittannië of Amerika kon verslechteren.
Algemeen onderscheidt men: Natuurlijke grenzen, waar een landschapselement zoals de zee, een rivier of gebergte het verkeer bemoeilijkt. Grenzen tussen staten. Deze zijn in het algemeen in verdragen vastgelegd.
Kandidaat-lidstaten van de EU
Montenegro. Noord-Macedonië Servië Turkije.
Daarnaast voorziet het akkoord in de instelling van een regeling voor vrij verkeer van alle burgers uit de deelnemende staten, de overige staten van de Europese Unie en een aantal derde landen. De naam komt van het Luxemburgse plaatsje Schengen waar het akkoord op 14 juni 1985 is ondertekend.
Grenzen worden dus bepaald op basis van de diepgewortelde opvattingen van politici en/of militairen in conflictonderhandelingen. In ieder geval weerspiegelen nieuwe landsgrenzen op dit moment vaak een diplomatieke werkelijkheid en niet de werkelijkheid van de bevolking zelf.
Het doel van een elektro-encefalogram (EEG) is de elektrische activiteit van de hersenen te meten. Hiermee wordt informatie verkregen over het functioneren van de hersenen. Dit onderzoek is bedoeld voor mensen, die ziekten of klachten hebben die iets te maken (kunnen) hebben met het functioneren van de hersenen.
De Schengenlanden hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over het visumbeleid, het asielbeleid en de samenwerking tussen politie en jusitie. De overeenkomst maakt thans een integrerend deel uit van de EU-verdragen en omvat nu onder meer alle EU-landen, uitgezonderd Ierland, Denemarken, Roemenië, Bulgarije en Kroatië.
Het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden grenst niet alleen aan dat van Duitsland en België maar ook aan dat van Frankrijk: Sint Maarten en Saint Martin zijn buurlanden. En niet alleen met het Verenigd Koninkrijk wordt een zeegrens gedeeld.
Een kunstmatige grens is een grens die je niet per se hoeft te kunnen zien. Dit zijn grenzen die vastgesteld zijn door de mens, en niet door de natuur of de omgeving. Vaak zie je alleen het verschil in huizen en talen op plaatsnaamborden dat je in een ander land bent.
China staat op nummer 1 wat betreft aantal buren. Ze hebben maar liefst 16 aangrenzende buurlanden. Hun grootste buur aan de noordkant is Mongolië en ze delen een gezamenlijke grens van ruim 4500 km.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
NAVO-lidstaten
De belangrijkste spelers in de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie zijn de lidstaten zelf. De NAVO telt momenteel 30 lidstaten.
afbakening, afgrenzing, afpaling, afperking, begrenzing, demarcatie, grens, grenslijn, grenslinie, limiet, omkadering, scheidingslijn.
Kenmerken van iemand met gezonde grenzen zijn:
Geeft waarden niet op voor anderen. Deelt persoonlijke informatie op een gezonde manier (niet te veel/snel en niet te weinig) Weet wat hij/zij wil en hoe hij/zij dat kan communiceren. Accepteert het wanneer iemand nee tegen hem/haar zegt en vat dit niet persoonlijk op.
In 1957 werden in het Verdrag van Rome de Europese Economische Gemeenschap en Euratom opgericht. Deze twee organisaties vormden samen met de EGKS de basis voor de Europese Gemeenschap (EG), zoals de Europese Unie tot 1993 heette.
Nee, het Verenigd Koninkrijk en ook Ierland zijn geen Schengenlanden en maken ook sinds de Brexit geen deel meer uit van de EU.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...