Inhammen zijn een typische verschijningsvorm van een teruglopende haargrens op de schedel. Deze meestal driehoekige insnijdingen in de haarlijn boven de slapen komen vooral bij mannen voor als beginstadium van de klassieke mannelijke kaalheid, maar ook bij vrouwen bestaat het verschijnsel.
Inhammen zijn driehoekige kalende plekken net boven je slapen. Ze zijn het teken van een terugtrekkende haargrens die ontstaat als het gevolg van erfelijke kaalheid.
Bij vrijwel alle mannen wordt de haargrens aan de voorzijde in de leeftijd van 12 tot 22 jaar onderbroken, waardoor zogenaamde inhammen ontstaan. In feite hoort het bij een mannelijk uiterlijk omdat het ontstaan van inhammen bij vrouwen veel minder voorkomt.
Kan ik mijn haarlijn terug laten groeien? Haaruitval die niet veroorzaakt wordt door erfelijke kaalheid, kan tijdelijk van aard zijn. Dat betekent dat een terugtrekkende haarlijn terug kan groeien als de veroorzakende factor van het haarverlies wordt weggenomen.
Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat u kaal wordt. Maar het kan al beginnen vóór het twintigste levensjaar. Bij mannen komt kaalheid vaker voor dan bij vrouwen. Op de leeftijd van 70 jaar heeft 8 van de 10 mannen deze vorm van haarverlies, en 3 van de 10 vrouwen.
Waar het haar bij mannen vaak op bepaalde plekken uitvalt – de inhammen, de kruin – , wordt bij vrouwen het haar dunner en gebeurt dat meer verspreid over het hoofd. In Nederland krijgt naar schatting ruim 70 procent van de mannen vroeg of laat te maken met deze vorm van kaalheid.
Zo krijg je de kans om eerst te kijken hoe een kale kop je staat en als de eerste haren gaan vallen, kun je dan altijd nog besluiten of je er wel of niet iets aan wilt doen. Want mooi kaal is helemaal niet lelijk en de meeste vrouwen vinden een kale man net zo aantrekkelijk als een man met een volle bos haar.
Een oplossing om het kaal worden niet te laten opvallen is om alles af te scheren, maar dit is voor veel mannen niet het gewenste antwoord op hun kaalheid. Een echt goede oplossing is een haartransplantatie. Een haartransplantatie zorgt voor een blijvend effect. Weg zijn de inhammen en kale plekken.
De verandering in de haargroeicyclus gebeurt onder invloed van mannelijke hormonen, met name testosteron. Het is niet zo dat er bij kalende mannen meer van dit hormoon aanwezig is maar dat de haarcellen erfelijk gevoeliger zijn voor dihydrotestosteron (DHT) een hormoon dat weer door testosteron aangemaakt wordt.
Merk je een verlies in haarvolume of in de dikte van de afzonderlijke haren op, dan kan het zijn dat je vroege symptomen van kaalheid ervaart. Het dunner worden kan langzaam of snel optreden, afhankelijk van het individu. Kale vlekken. Bij mannen treedt haaruitval soms vleksgewijs op.
Waarom worden heel veel mannen dan al veel jonger kaal? De belangrijkste veroorzaker van kaalheid is een afgeleide van het hormoon testosteron; dihydrotestosteron. Bepaalde haarzakjes kunnen gevoelig zijn voor dit hormoon. Daardoor daalt de groeifase van je haar van enkele jaren naar enkele maanden.
BaldBooth is vooral een lollige app. Je maakt een foto van iemand en de app laat zien hoe diegene er uit ziet met een kale kop. In de app maak je een foto. Je ziet een omtrek van een hoofd en een lijn voor de hoogte van de ogen.
Stress. Dat stress één van de meest voorkomende oorzaken is van inhammen, zal je vast niet verbazen. Door stress zorgen je hormonen ervoor dat er melkzuren vrijkomen op de hoofdhuid. De haarwortel kan hier aangetast worden.
Het is nooit aangetoond dat het veel dragen van een hoed of petje invloed heeft op kaalheid. Wel kan een hoofddeksel dat heel strak zit je haar beschadigen, maar je wordt er dus niet sneller kaal door.
Voor het succesvol opvullen van inhammen zijn gemiddeld zo'n 500 tot 2.000 grafts nodig. Dit aantal hangt af van de mate van kaalheid bij de inhammen. Een ervaren arts kan dit aantal tijdens het intakegesprek nauwkeurig vast stellen.
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Kale mannen hebben niet meer testosteron
Maar hun haren zijn wel gevoeliger voor een hormoon dat in de haarwortel uit testosteron wordt gemaakt: dihydrotestosteron (DHT). Thio: 'Haren die verdwijnen, groeien in haarzakjes met cellen die overgevoelig zijn voor dit hormoon. '
Wanneer alopecia androgenetica gediagnosticeerd is kan gekozen worden voor een behandeling met een (genees)middel, bijvoorbeeld finasteride of dutasteride, dat de vorming van DHT voorkomt. Hierdoor normaliseert haaruitval en worden dunne haren weer dikker, langer en donkerder.
Zoals al eerder werd genoemd, kunnen slechte eetgewoontes bijdragen aan een terugtrekkende haarlijn doordat de haarzakjes onvoldoende voedingsstoffen krijgen om het haar goed te laten groeien. Vertraag een terugtrekkende haarlijn met behulp van een eiwitrijk dieet dat veel gezonde vetten, fruit en groente bevat.
Als vrouw heb je meerdere mogelijkheden om inhammen te verbergen. Veel vrouwen hebben lang haar dat, los gedragen, over de inhammen valt waardoor deze minder zichtbaar zijn. Andere opties om je inhammen te verbergen zijn je haar in een donkere tint verven en een korter kapsel nemen.
De conclusie luidt dat de kaalgeschoren mannen dominanter en soms zelfs groter en sterker overkomen dan mannen met een vollere haardos. De mannen met een uitdunnende haardos werden zowel het minst aantrekkelijk als het zwakst gezien.
Het haar van een gezonde persoon groeit ongeveer 1 centimeter per maand. Dat betekent dat na een jaar je lokken 12 centimeter zou moeten zijn gegroeid als het niet breekt of de groei ervan vertraagd wordt. Haar bestaat uit keratine, dit is een proteïne dat opgemaakt is uit aminozuren.
De erfelijke oorzaak voor vroeg kaal worden heeft te maken met onze hormonen. Kaalheid bij jonge mannen wordt veroorzaakt door dihydrotestosteron (DHT). Mannen die hier gevoeliger voor zijn krijgen 'last' van grotere inhammen, dunner wordend hoofdhaar en een kale plek op de kruin.