Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.
Vooral citroenen, aardbeien en sinaasappelen zitten boordevol antioxidanten. Dit zijn de fruitsoorten waar ook veel vitamine C in zit. De antioxidanten in citroenen herken je doordat citroensap vaak wordt gebruikt om verkleuring tegen te gaan bij bijvoorbeeld gesneden avocado's of de bereiding van salades of.
De meeste natuurlijke antioxidanten zijn aanwezig als plantaardige verbindingen, zoals secundaire metabolieten en andere producten, waaronder in vet oplosbare vitamines (C en E), polyfenolen en carotenoïden . Aan de andere kant zijn dierlijke producten geen belangrijke bronnen van antioxidanten voor het menselijk dieet [15].
Astaxanthine is afkomstig van de bloedregenalg en behoort tot de carotenoïde familie. Deze rode alg groeit in wateren zoals meren en vijvers, maar komt ook voor in het Arctisch zeegebied. De astaxanthine uit dit algje wordt ook wel de krachtigste antioxidant uit de natuur genoemd en noemt men ook wel 'Het Rode Goud'.
Kleine fruitsoorten zijn het rijkst aan antioxidanten, vooral bessen: bosbessen, braambessen, veenbessen, aardbeien en frambozen. De versheid van het fruit dat je eet is van essentieel belang voor een goede opname van hun antioxidanten. Droge vruchten zijn ook rijke bronnen, denk maar aan droge pruimen en abrikozen.
Groenten en fruit vormen de belangrijkste bronnen van antioxidanten. Denk dan aan bosbessen, frambozen en bramen, maar ook aan appels, sinaasappels, kiwi's en pruimen.
Welke vitamines en mineralen heeft u nodig? Er zijn 13 soorten vitaminen, ieder met eigen kenmerken en werking. U heeft deze vitamines nodig voor het behouden van een goede gezondheid. Als u uw weerstand wilt ondersteunen, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, en D binnen krijgt.
Astaxanthine kan de bloedstolling beïnvloeden, dus kan het een interactie veroorzaken met bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine, clopidogrel en aspirine. Het kan ook interageren met medicijnen die worden gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen, zoals metformine en insuline.
Plantenantioxidanten zijn een natuurlijk reservoir van bioactieve verbindingen . Ze spelen een belangrijke rol bij de acclimatisatie en aanpassing van planten aan milieu-uitdagingen, maar zijn ook gunstig voor de gezondheid van de mens.
Antioxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines E en vitamine C, bètacaroteen, het lichaamseigen glutathion, de spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit.
Antioxidanten verdedigen eigenlijk als het ware de huid, door de effecten van schadelijke uv-stralen af te weren. Antioxidanten helpen je huid ook te beschermen tegen andere bronnen van vrije radicalen zoals bijvoorbeeld hoogenergetisch zichtbaar licht (HEV) en blauw licht van je telefoon.
We kunnen vitamine D dan ook zien als een van de eerste natuurlijke antioxidanten uit niet-plantaardig voedsel.
Hoeveel blauwe bessen mag je per dag eten? Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende.
Bronnen van antioxidanten
We krijgen antioxidanten binnen via een gevarieerd voedingspatroon dat bestaat uit groenten, fruit, gezonde vetten, eiwitten en granen. Voedingsstoffen die ook als antioxidanten in het lichaam werken zijn: Vitamine C: Paprika, zwarte bessen, sinaasappels, spruitjes en boerenkool.
Spierpijn (na inspanning erger dan in rust, soms ook spierkrampen, spierzwakte, krachtverlies) Tintelingen (in de voeten en handen en later ook in benen, armen en gezicht "onder stroom staan"; "mieren lopen"; ook doof gevoel in handen en voeten, trillende handen, uitvalsverschijnselen)
Magnesium heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid: Het is goed voor de werking van de spieren en voor het skelet. Het bevordert de energiestofwisseling en helpt om moeheid te verminderen. Ook is magnesium betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen.
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten).
De meest bekende antioxidanten in voeding zijn vitamines zoals vitamine E en vitamine C. Maar ook andere stoffen zoals de mineralen selenium en zink hebben een antioxidatieve werking. En daarnaast zijn er nog een heleboel aan bioactieve stoffen zoals flavonoïden met dezelfde functie.
Sommige fruitsoorten, zoals gojibessen, açaí-bessen en granaatappels, worden ook wel superfruit genoemd omdat ze veel antioxidanten bevatten en dat zou positief zijn voor de gezondheid.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.