Muzikale hallucinaties zijn een vorm van auditieve hallucinaties.Ze liggen op één lijn met tinnitus, maar daarbij worden geen instrumenten, gezang, melodieën en muzikale ritmes gehoord.
Mensen die vaak liedjes in hun hoofd hebben, beschikken over een bijzondere hersenstructuur. Dat zou blijken uit een nieuwe studie. De hersenschors van deze mensen is relatief dik in gebieden van hun brein die zijn betrokken bij het interpreteren van klanken en toonhoogte.
De medische term voor stemmen horen is 'auditieve hallucinaties'. De inhoud van de stemmen kan erg negatief zijn, wat mensen bang en onzeker kan maken. Vaak gaat stemmen horen gepaard met andere klachten, zoals achterdocht, somberheid en een laag zelfgevoel.
Auditieve hallucinaties = geluiden horen die er in de buitenwereld niet zijn. Dit verschijnsel heeft inderdaad veel verschillende oorzaken. Bij tinnitus komen auditieve hallucinaties regelmatig voor. Mensen met tinnitus beschrijven vaak geluiden als geroezemoes, muziek, bellen of sirenes.
Hallucineren wordt pas een probleem wanneer je er angstig of somber van wordt. Meestal zijn de hallucinaties dan frequent en hebben ze een heftige inhoud. Soms kunnen hallucinaties leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld wanneer opdrachten worden uitgevoerd die de hallucinaties geven.
Hallucineren wordt vaak in verband gebracht met het gebruik van drugs, zoals LSD. Dit wordt ook wel trippen genoemd. Maar je kunt ook gaan hallucineren van andere middelen zoals alcohol of sommige medicijnen. Andere triggers die hallucinaties kunnen veroorzaken zijn oververmoeidheid, en psychose.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Het Charles Bonnet Syndroom is een aandoening waarbij verstandelijk gezonde mensen dingen zien die er in werkelijkheid niet zijn (hallucinaties). Het is geen psychische stoornis. Het is een afwijking in de waarneming. Dit syndroom komt met name voor bij mensen die op latere leeftijd slechtziend of blind zijn geworden.
Een psychose is een toestand waarbij iemand zijn grip op de realiteit kwijt is. Hij ziet of hoort soms dingen die er niet zijn (hallucinaties) en is overtuigd van bepaalde ideeën die niet kloppen (wanen).
Patiënten kunnen last hebben van visuele waarnemingen of dingen zien die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Positieve visuele fenomenen zijn gewaarwordingen waarbij men objecten waarneemt ('positief beeld'). Deze fenomenen kunnen bestaan uit illusies en hallucinaties.
Voor de stemmenhoorder bestaan de stemmen echt maar anderen horen ze niet. Dit wordt hallucineren of auditieve hallucinatie genoemd. 'Stemmen horen' wordt ook vaak in één adem genoemd met schizofrenie. Toch is het niet echt ongewoon en kun je er met de juiste hulp mee om leren gaan.
Een melodie die in je hoofd blijft hangen heet een oorwurm.
Auditieve hallucinaties komen door het samengaan met slechthorendheid alleen daardoor al best vaak voor. Ouderen zullen geneigd zijn een verband te leggen met mogelijke dementie of Alzheimer. De onrust en angst kan ervoor zorgen dat ze niet met hun klachten naar de huisarts gaan.
Als er een stukje van een liedje in je hoofd blijft hangen, is het patroon incompleet. Hierdoor zullen je hersenen constant hetzelfde stukje muziek blijven 'afspelen', totdat het patroon volledig is. Om te zorgen dat dat gebeurt, zul je dus het hele liedje moeten afluisteren. Een andere optie is kauwgom kauwen.
Hallucineren betekent dat je naaste dingen ziet, voelt, hoort of ruikt die er niet zijn. Dat kunnen prachtige beelden of kleuren zijn, maar ook heel angstige monsters.
Atypische antipsychotica, ook wel antipsychotische middelen genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid dopamine en serotonine, natuurlijk voorkomende stoffen. Hierdoor nemen wanen, hallucinaties en hevige onrust af. Voorbeelden zijn cariprazine, clozapine, olanzapine, quetiapine, risperidon en sulpiride.
Deze pseudohallucinaties (dus geen echte hallucinaties) zijn echter een bekend en veel voorkomend verschijnsel: de hersenen gaan bij gebrek aan scherpe beelden via het oog, zélf beelden verzinnen. Vergelijk het met slechthorende mensen die voortdurend liedjes denken te horen.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Somatische tinnitus kan veroorzaakt worden door verdraaiing van de nek, zoals een verkeerde beweging of het slapen op een verkeerd kussen. Ook problemen met de verstandskiezen of een knappend kaakkopje kunnen dit type tinnitus veroorzaken.
De meeste mensen ervaren enkele keren in hun leven een hypnagoge hallucinatie, maar zijn zich daar vaak niet eens van bewust. Wanneer sprake is van veel stress komt het verschijnsel vaker voor en is de ervaring intenser.
Hallucinaties worden vaak geassocieerd met drugs, maar die hebben er vaak niets mee te maken. Meestal is slecht slapen al voldoende. “Maar ook door bepaalde medicijnen, verdovingen of bepaalde traumatische ervaringen kan je gaan hallucineren.