Achter het begrip mentale inspanning is dat net als bij lichamelijke inspanning mentaal inspannende taken als hoofdrekenen, autorijden, een vliegtuig besturen of een lezing houden, gepaard gaan met toename van fysiologische activatie (ook wel arousal genoemd).
Lage mentale activiteit (tijdens het leven weinig uitdagingen in werk, hobby, sociale activiteiten en opleiding) Roken. Weinig bewegen.
Mentale belasting is de belasting die veroorzaakt wordt door mentale inspanningen zoals denktaken, complexe taken als bijvoorbeeld autorijden of stressvolle taken als presenteren of presteren.
Wanneer er wordt gesproken over fysieke inspanning, gaat het om iets waarbij fysieke kracht of energie nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van oefeningen in de sportschool. Bij mentale inspanning is je geest nodig.
Veel mensen denken dan aan gewichtheffen, maar wandelen is ook goed. Als ik mensen met psychische klachten aanraad om te gaan sporten, denken ze vaak als eerste aan de sportschool. Maar fitness is niet de enige vorm van beweging, wandelen, fietsen en dansen vallen er ook onder.”
Regelmatig bewegen vermindert psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens. Daarnaast blijkt sportdeelname een positief verband te hebben met de sociale gezondheid. Mensen die zich psychisch ongezond voelen of een depressie hebben gehad, bewegen veelal wekelijks, maar sporten minder vaak.
Maak tijd voor activiteiten die jou een goed gevoel geven: een koffie gaan drinken met vrienden, luid zingen, een wandeling maken, rustig de krant lezen, gaan joggen … Schrijf elke dag drie dingen op die je meemaakte en waarvoor je dankbaar bent.
Onder belastbaarheid verstaan we dat wat u kunt doen.Met belasting bedoelen we wat u wil en/of moet doen. Het is prettig als belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht zijn.
De belastbaarheid gaat over wat het lichaam aankan. Dit wordt beïnvloed door verschillende lichamelijke, mentale en sociale factoren. Deze factoren zijn variabel en kunnen de training-herstel-toename grafiek beïnvloeden met als gevolg bijvoorbeeld getraindheid, ziekte of stress.
Maar een aantal risicofactoren kan een bepalende rol spelen. Bijvoorbeeld je genetische voorgeschiedenis, je persoonlijkheid, ingrijpende gebeurtenissen in je leven, je leeftijd, de duur van sommige klachten, je (over)gevoeligheid voor prikkels, of je ouders psychische problemen hebben ...
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven.
Symptomen vermoeidheid
Iemand kan bijvoorbeeld rug- of hoofdpijn krijgen en is snel moe na inspanning. Fietsen, lopen en andere 'normale' activiteiten gaan minder goed dan voorheen. Mentale vermoeidheid is onder meer te herkennen aan lusteloosheid, stress of een verminderde concentratie.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid.Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.
Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose gesteld.
Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Heftige gebeurtenissen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening.
Cafeïne, koolhydraatrijke mondspoeling, geur, slaap en muziek zijn veelbelovende middelen om mentale vermoeidheid tegen te gaan. Ook het stimuleren van (extrinsieke) motivatie kan helpen.
Foliumzuur (vitamine B11)
Zo ondersteunt het je weerstand, heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem en kan het helpen om de vermoeidheid te verminderen. Ook levert vitamine B11 een bijdrage aan de weerstand tegen stress, is het goed voor je concentratievermogen, je geheugen en gemoedstoestand.
Een stukje hardlopen, een rondje fietsen, een fikse wandeling, tien minuutjes touwtjespringen, wat buikspieroefeningen, het maakt niet uit wat je doet. Van elke nieuwe vaardigheid groeit jouw zelfvertrouwen!
Volwassenen en ouderen Lees verder
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.