Ruimtestof. Lichtende nachtwolken kunnen vormen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. Dit stof is vooral afkomstig uit de ruimte. Elke dag worden meteoroïden, stofdeeltjes afkomstig van kometen, door de zwaartekracht de atmosfeer ingetrokken.
Lichtende nachtwolken heten zo omdat ze 's nachts zichtbaar zijn en schijnbaar licht afgeven. Hun naam is Noctilucent clouds (NLC) wat staat voor 'ze schijnen 's nachts'. Ze bestaan uit kleine ijskristallen en zijn in tegenstelling tot 'gewone wolken' erg dun. Daardoor zijn ze overdag niet zichtbaar.
Waar moet je kijken? Lichtende nachtwolken bevinden zich dus heel hoog en je ziet ze 's avonds als je naar het noord tot noordwesten kijkt iets boven de horizon. De meeste kans om te zien heb je bij heldere hemel als de zon zo'n 30 minuten onder is.
Zon ondiep onder de horizon
De op die hoogte nog wel zichtbare zon belicht deze ijle wolken, die vervolgens aan het donkere aardoppervlak zichtbaar worden. Ze lijken dan licht te geven en zo komen ze aan hun naam: lichtende nachtwolken (noctilucent clouds).
De gekleurde lucht werd veroorzaakt door lampen van de kassen in die regio. Bepaalde kleuren ledlampen zouden ervoor zorgen dat planten beter groeien. "Er worden vaak nog van die oranje lampen gebruikt in kassen, maar daarmee laat je veel warmte gaan.
Wanneer de zon net aan de horizon verschijnt of er net boven staat, dan wordt het blauw licht als eerste gefilterd. Al snel wordt ook het rode licht gefilterd. Als de rode variant extra sterk is tijdens een zonsopkomst, kan het zijn dat de twee kleuren blenden tot een paarse gloed.
Letterlijk. Zodra de wintertijd ingaat, kleuren de Westlandse luchten opeens roze of oranje. Dat komt door de verlichting van de kassen die zichtbaar is omdat het eerder donker wordt. Instagram staat weer vol met mooie plaatjes van het 'Westerlicht'.
Altostratus & Nimbostratus (regenwolken)
Dit type bewolking is heel bekend in Nederland. De wolken brengen je niets meer dan regen. Altostratus ontstaat wanneer warme lucht over zwaardere koude lucht heen schuift.
Wolken weerspiegelen het wit van het zonlicht.Waterdruppels kunnen namelijk alle kleuren absorberen.En daarom reflecteren ze alleen de kleur die erop geschenen wordt. Zonlicht is wit, daarom zijn de wolken ook wit.
De vier families zijn: hoge wolken, middelhoge wolken, verticaal ontwikkelde wolken en lage wolken.
Wanneer het helemaal dicht bewolkt is, zal je geen mooie zonsondergang zien. Bij regenachtige dagen is het dus de moeite waard om tegen zonsondergang het weer in de gaten te houden. 's Avonds kan het toch ineens opklaren en krijg je misschien wel die hele mooie en kleurrijke zonsondergang te zien.
Maar wat nog wel kan, is dat het licht van de zon – die oranje of dieprood kleurt dankzij de verbuiging van het zonlicht dat onder een andere hoek de atmosfeer binnenkomt – de stapelwolk of onweersbui bereikt waar we het over hadden. En het gevolg daarvan is meer dan duidelijk: de wolk kleurt fraai oranje!
Problemen schaduwen
Dit komt grotendeels doordat de schaduwen van wolken vaak geen duidelijke, algemene kenmerken hebben, maar veel meer beïnvloed worden door het oppervlak waar ze op vallen. Dit bemoeilijkt dan ook het identificeren van wolkschaduwen aan de hand van spectrale eigenschappen in het zichtbare spectrum.
Die dreigende zwarte bui de we al noemden, bestaat uit héle dikke druppels. Hoe dikker de druppels, hoe meer licht er wordt teruggekaatst, dus hoe donkerder de kleur. Dit is ook de reden waarom een wolk vaak aan de onderkant een veel donkerder kleur heeft dan aan de bovenkant.
Als er veel waterdruppels in een wolk zitten, is de wolk dikker en kan er minder zonlicht doorheen. Ze zijn dan donkerder. Een wolk wordt extra zwaar als er veel water in zit. Dan kunnen de druppels niet meer in de lucht blijven hangen en vallen ze naar beneden: het regent!
Waarom is de lucht blauw en zijn wolken wit of grijs? Zonlicht is van nature wit en daarom kleuren wolken als ze nog niet veel waterdruppeltjes bevatten vaak wit. De druppels zijn zo groot, dat ze alle kleuren van het zonlicht evenveel verspreiden. In heldere lucht botst het licht ook op deeltjes.
De vliegtuigsporen bestaan uit ijskristallen
Het spoor ontstaat als hete, vochtige waterdamp uit de uitlaten van het vliegtuig zich mengt met de buitenlucht. Als de lucht niet al te droog is, dan condenseert en bevriest de waterdamp in de koude lucht. Net als je adem een wolkje achterlaat als het koud is.
Kunstmatige sluierwolken
Condenssporen zijn de alom gekende witte strepen die vliegtuigen achterlaten. Rond de fijne deeltjes die vliegtuigen uitstoten vormen zich voornamelijk ijskristallen. Kunstmatige sluierwolken zijn het resultaat en zorgen ervoor dat warmte geprangd geraakt tussen het aardoppervlak en de wolken.
Chemtrails bevatten een brouwsel van barium, glasvezel met nano aluminium (bekend als CHAFF), radioactief thorium, cadmium, chromium, nikkel, sporen van schimmels, ethyleen dibromide en polymeervezels. Barium is net zo giftig als arsenicum en werkt op het hart. Aluminium is schadelijk voor de hersenen.
Dotjes. De 'schaapjes' ontstaan wanneer de luchtvochtigheid toeneemt. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht, dus op deze hoogte raakt de lucht al snel verzadigd en ontstaan (zichtbare) waterdruppeltjes die samenklonteren. Wanneer er ook niet al te veel wind bij staat, vormen zich die kenmerkende dotjes.
Om een wolk te krijgen, moet een warme bel lucht opstijgen. Is de rest van de lucht ook warm, dan stijgt de bel langzaam en komt deze niet zo hoog. Er ontstaan dan lage kleine, witte, wolkjes, mooiweerwolken. Is de lucht koud, dan stijgt de bel warme lucht snel en komt deze hoog.
Cumulus (laag en zonder neerslag)
De 'gewone' stapelwolk, misschien wel de meest voorkomende wolk in Nederland. Wordt ook liefkozend bloemkoolwolk genoemd. Fel wit van boven, vaak donker van onderen.
Nee, het is niet gevaarlijk, sterker nog. Verschillende studies laten zien dat rood lichttherapie een veilige en effectieve behandelmethode is voor het verbeteren van de ooggezondheid.
Daarnaast is rood licht prettig aan de ogen, je ziet sneller scherp en hebt minder last van nachtblindheid. Hierdoor kan je de kaart lezen en de omgeving nauwkeurig in de gaten houden. Dat is dus de reden waarom veel zaklampen voor de jacht en militaire zaklampen zijn uitgerust met een rode led.
Het rode en NIR-licht bevordert mitochondria om meer energie te maken en bloedstroom te verhogen. Met deze extra energie kunnen cellen en weefsels zich sneller herstellen. Daarom kan rood lichttherapie helpen bij het herstel van spieren en huid en bij ontstekingen.