Wanneer je foto een resolutie van 30 pixels per centimeter heeft, dan weet je zeker dat je foto een voldoende kwaliteit heeft. Wanneer je foto 60 pixels per centimeter heeft dan is er zelfs sprake van uitstekende kwaliteit, in andere woorden: high definition quality!
Een hoge resolutie betekent dat er veel punten per inch zijn. Een lagere resolutie betekent minder punten per inch, en een lagere kwaliteit. Voor Vistaprint-producten kun je het best afbeeldingen gebruiken met een resolutie van 300 punten per inch, tenzij bij het product iets anders wordt aangegeven.
Juiste resoluties
Bij het afdrukken van foto's raden wij aan om minimaal een DPI te gebruiken van 250. De kwaliteit van het drukwerk wordt nog mooier bij een DPI van 300. Een DPI boven de 300 maakt vaak geen verschil, omdat dit niet met het blote oog waar te nemen is.
In principe kun je stellen dat hoe hoger de resolutie van een beeldscherm is, hoe meer pixels er worden weergegeven en dus hoe scherper het beeld zal zijn. Ook kunnen fijnere details en teksten worden weergegeven.
Lagere resolutie
Veel nuttiger is dat je ook lagere resoluties kunt kiezen zoals 200 of 300 dpi, want dat is voldoende als je een document (of een foto op papier) wilt scannen met het doel een bestand te krijgen met voldoende pixels om een even grote nieuwe afdruk van vergelijkbare kwaliteit te kunnen (laten) maken.
Full HD staat voor 1920x1080p: het aantal videolijnen op een scherm. Full HD staat voor Full High Definition en heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Dit staat gelijk aan 2 megapixel: 1920x1080 = 2.037.500 en mega staat voor 1 miljoen. Daarvan wordt bij elke resolutie het aantal megapixels afgeleid.
'Pixels' is een samenvoeging van de eerste lettergrepen van de Engelse woorden 'picture' en 'element'. We korten het vaak af tot px. Het totaal aantal pixels dat een beeld bevat, noemen we de resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels de foto bevat per centimeter.
Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels je hebt en bij een groter aantal pixels wordt het al snel makkelijker om een Samsung van een Apple telefoon te onderscheiden. Het is dus relatief veilig om te stellen dat een 8 MegaPixel camera meestal beter beeld geeft dan een 5 MegaPixel camera, maar dat hoeft niet.
Maak je met meer megapixels een betere foto? Een camera met veel megapixels maakt niet per se betere foto's dan een camera met minder megapixels. Je zult het verschil alleen merken als je de foto's op groter formaat afdrukt. Daarnaast is een hoge resolutie handig voor de nabewerking in Photoshop.
Resolutie 720 (HD)
De meeste video's worden opgenomen in minstens 1080, maar 720 (1280 x 720 pixels) kan voor kleinere webcontent een acceptabele resolutie zijn. Maar nu de meeste computerschermen HD zijn, is het beter om te mikken op een hogere resolutie dan 720 voor webgebruik en streaming.
Het antwoord op de vraag is: nee. Meer megapixels zorgt niet voor een betere foto. De resolutie van de foto wordt wel hoger naarmate je meer megapixels hebt. Echter betekent het vaak ook dat als je veel megapixels hebt, dat de individuele pixels kleiner zijn omdat het formaat van de sensor vaak hetzelfde blijft.
64 megapixels lijkt nog lang geen eindpunt, maar toch is resolutie op zich niet zaligmakend voor mooie beelden. Meer pixels betekent immers ook kleinere pixels, waardoor het risico op ruis groter wordt bij slechte lichtomstandigheden. Enkel bij een ideale belichting biedt een zeer hoge resolutie voordelen.
Een camera met een groot aantal megapixels maakt weliswaar foto's met meer detail, maar als amateurfotograaf merk je hier weinig van. Dit speelt namelijk vooral een rol als je jouw foto's op groot formaat gaat afdrukken. Een foto van 12 megapixel is bijvoorbeeld al scherp genoeg om op posterformaat te printen.
De resolutie betreft het aantal pixels dat een scherm kan tonen. Hoe hoger het aantal mogelijke pixels op het scherm, hoe scherper de beeldkwaliteit. Baseline full HD heeft 1.920 x 1.080 pixels (1080p), maar er bestaan ook scherpere standaards, QHD (2.560 x 1.440 pixels) en 4K UHD (3.840 x 2.160 pixels).
Een 4K TV is een TV met 4K-resolutie. Dat betekent dat de TV 3.840 horizontale pixels heeft en 2.160 verticale pixels, voor in totaal zo'n 8,3 miljoen pixels. Op productspecificaties worden resoluties voor 4K TV's vaak met "3840 x 2160" aangeduid.
De hoogste resolutie die momenteel beschikbaar is, is 8K. Deze tv's hebben een resolutie van 7680 x 4520 pixels en leveren beelden die 4 keer scherper zijn dan 4K-televisie's, de op een na hoogst beschikbare resolutie met 3840 x 2160 pixels.
Met een qhd-scherm zet je 2560 x 1440 pixels op je bureau. Dat is op zich simpel, maar de naamgeving van deze categorie monitoren is een ramp. Fabrikanten gebruiken de benamingen wqhd en qhd door elkaar. Vanwege de verticale resolutie worden qhd-monitoren ook wel aangeduid als 1440p.
Tv's, mediaspelers en video's met 4K resolutie laten dus 4 keer zoveel pixels zien als full hd beelden. Veel 4K televisies en videospelers hebben een upscaler aan boord die full hd video's scherper laat lijken. Zo geniet je ook bij beelden die zijn opgenomen in full hd van het scherpere beeld van een 4K televisie.
Full HD 1080p staat dus voor een resolutie van 1920x1080 pixels. Kort gezegd, hoe meer pixels er in het beeld zitten, des te beter de beeldkwaliteit is. Ten opzichte van HD is Full HD minstens twee keer zo scherp.
De eerste methode is het vergroten van de afbeelding zelf. Ga bovenaan in het Adobe ® Photoshop ®-venster naar: Afbeelding > Afbeeldingsgrootte of gebruik de sneltoets Alt + Ctrl + I. Er verschijnt een nieuw venster waarin je de resolutie van de afbeelding kunt wijzigen.
Eén van de meest voorkomende oorzaken van onscherpe foto's, is een te lange sluitertijd. Hoe langer de sluiter open staat, hoe meer licht er op de sensor komt. Maar ook: hoe meer kans je hebt dat je foto bewogen wordt, door kleine trillingen in je hand of zelfs van het statief.
Verbeter op Android-toestellen of de iPhone/iPad eenvoudig eigen foto's met Google Foto's. Pas bijvoorbeeld de belichting of het contrast aan.