Endocrinologie houdt zich bezig met hormonen. Wij hebben veel kennis over ziekten aan de endocriene klieren zoals alvleesklierkanker, schildklierkanker of diabetes. Hormonen zijn belangrijke stofjes die veel processen in het lichaam in gang zetten.
Wat zijn endocriene aandoeningen? Endocriene ziekten zijn het gevolg van een tekort of een teveel aan hormonen, massa in een of meerdere endocriene organen, of een abnormale reactie van organen op hormonen. Sommige aandoeningen zijn aangeboren of erfelijk, andere verworven.
De endocrinoloog onderzoekt en begeleidt patiënten met ziekten die ontstaan door een teveel of juist een tekort aan bepaalde hormonen. Een bekend voorbeeld hiervan is diabetes. Ook behandelt de endocrinoloog patiënten met stofwisselingsziekten en met aandoeningen van organen waar hormonen worden aangemaakt.
Je wordt naar de polikliniek Endocrinologie doorverwezen als je te veel of juist te weinig hormonen aanmaakt. Daarnaast kun je op deze polikliniek terecht voor aandoeningen aan organen die hormonen aanmaken. Dat zijn bijvoorbeeld de schildklier, de bijnieren en de hypofyse (in de hersenen).
Bij een bloedonderzoek voor mannelijke hormonen, kun je een testosteron en PSA bloedonderzoek doen. Testosteron is een geslachtshormoon en mannen hebben hier hogere waarden van. Een testosteron hormoon bloedtest is met name van belang bij erectieproblemen of verminderde zin in seks.
De internist-endocrinologen richten zich op ziekten die ontstaan doordat organen teveel of juist te weinig van een bepaald hormoon aanmaken en aandoeningen aan organen die hormonen aanmaken.
Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
Wat wordt er onderzocht met een hormoononderzoek voor vrouwen? Dit aanvullend bloedonderzoek bepaalt vijf vrouwelijke hormonen. Hiervan wordt het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol als belangrijkste gezien. Daarnaast worden het LH, progesteron, FSH en prolactinegehalte bepaald.
In het menselijk lichaam wordt het hormoonstelsel aangestuurd door de hypofyse, een (klein) deel van de hersenen. De hypofyse geeft bepaalde hormonale organen of klieren een signaal, middels signaalstoffen, genaamd hormonen. De geactiveerde hormoonklieren geven op hun beurt hun hormonen in de bloedbaan af.
Bij endocriene therapie werken de medicijnen op het hele lichaam. Het doel is te voorkomen dat kankercellen (die nog niet zichtbaar zijn) zich kunnen vermeerderen. Met deze medicijnen krijgt het lichaam de kans deze cellen zelf op te ruimen. Bestraling kan tegelijk worden gegeven met een endocriene therapie.
Neuro-endocriene tumoren (NET) ontstaan door overmatig delen van cellen in het neuro-endocriene systeem. Deze tumoren kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan zoals in de dunne darm, longen, alvleesklier of maag. Een NET is een complexe zeldzame vorm van kanker.
Endocriene klieren zijn de organen in het lichaam die hormonen produceren. Een bekende klier is bijvoorbeeld de alvleesklier, die insuline en glucagon maakt om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Het lichaam herbergt een aantal klieren; voor stressreacties zijn de hypofyse en de bijnier van belang.
Endocrinologie houdt zich bezig met hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. Een internist-endocrinoloog is een internist, gespecialiseerd in de endocrinologie. Hij of zij behandelt ziektes waarbij te veel of te weinig hormonen voorkomen en tumoren van endocriene organen.
Type van klier zonder kanaal dat hormonen rechtstreeks afscheidt in de bloedbaan.
De hormonen die bij het afvallen een belangrijke rol spelen zijn insuline, ghreline, leptine, cortisol, oestrogeen en serotonine. Als deze hormonen in balans zijn, zal je merken dat afslanken makkelijker en sneller gaat.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
U wordt bij klachten aan uw schildklier behandeld door een internist-endocrinoloog of verpleegkundig specialist. We werken daarbij samen met een oogarts, chirurg, gynaecoloog en nucleair geneeskundige. Een nucleair geneeskundige onderzoekt de functie van uw organen.
Functie van de hypofyse
De hypofyse controleert de werking van een aantal hormoonproducerende klieren zoals de bijnieren en de schildklier, bij vrouwen de eierstokken en bij mannen de zaadballen. De hypofyse produceert zelf ook hormonen, en is dus ook een klier.
Endocrinologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met de hormonen en de organen waar deze hormonen worden aangemaakt, zoals de schildklier, bijnieren, hypofyse en alvleesklier. Metabolisme richt zich op stofwisselingsziekten.
Hormonale disbalans of hormonale schommelingen treden op als er te veel of te weinig van een hormoon in de bloedbaan is.
Bij stress zorgt de hypofyse voor ACTH (hormoon) in je bloed. Je bijnieren maken extra cortisol aan door het ACTH in je bloed. Cortisol beïnvloed de bloedsuikerconcentratie en je stofwisselingsproces versnelt. Op dezelfde manier geven je bijnieren extra adrenaline (stresshormoon) en noradrenaline af.