Diagnostische hulpvragen zijn vragen waarbij iets uitgezocht moet worden. Ze vallen uiteen in drie typen: onderkennend (wat is er aan de hand), verklarend (waarom is dit aan de hand) en indicerend (hoe is het op te lossen).
Het diagnostische proces is een systematische manier om tot adviezen te komen bij cliënten die problemen ervaren in hun psychisch functioneren. In Diagnostische vaardigheden voor hulpverleners staat het methodisch werken centraal, met als doel het denkproces van de hulpverlener helder te krijgen.
Er zijn verschillende soorten hulpvragen: onderkennend, verklarend en indicerend. Ze liggen in elkaars verlengde in een traject van overzicht, via inzicht naar uitzicht (zie Box 3). Zo krijgen verklarende hypothesen en onderzoeksvragen duidelijker een plaats in een HGD-traject.
Typen vragen
Diagnostische vragen: onderkennend of verklarend: Wat is er aan de hand? Een diagnostische vraag kan onderkennend (om welk type probleem of stoornis gaat het?) of verklarend zijn (waarom zijn deze problemen er? Welke factoren houden ze in stand?).
Een empirische vraag gaat over hoe iets (verschijnsel, gebeurtenis, ontwikkeling) in elkaar zit, welke ontwik- keling het heeft doorgemaakt, wat de functie ervan is of was, wat de moge- lijkheden ervan zijn of waren.
Een goede vraag is een open vraag. De vraag is niet goed als het antwoord simpelweg 'ja' of 'nee' is. Een goede vraag is duidelijk geformuleerd. De vraag is niet goed als een ander er vragen bij moet stellen ter verduidelijking.
Het begint met het formuleren van een hulpvraag; dit is vaak een algemene, globale omschrijving wat de cliënt wil bereiken, zoals 'ik wil voor mezelf opkomen', 'ik wil meer zelfvertrouwen' of 'ik wil van mijn angstklachten af'. Vervolgens komt men tot een algemeen doel, bijvoorbeeld 'ik geef mijn grenzen aan'.
Een hulpvraag is een vraag waarmee de ander om hulp vraagt: om assistentie, om medewerking, om zorg e.d. Hulpvragen zijn (ook) ideale vragen om een goed gesprek te starten. Voorbeelden van hulpvragen zijn: Wil je me even helpen met ...? Kun je me uitleggen hoe je ... Mij lukt dit niet...
Verklarende diagnostiek is erop gericht te achterhalen waarom dit kind met zijn mogelijkheden en beperkingen, uit dit gezin, in deze school, met deze leraar en deze medeleerlingen, de onderkende problemen heeft (Pameijer, M. & Beukering, T. van (1997).
☐ Indicerende hypothese
Indicerende hypotheses richten zich op de sterktes en op de veranderbare kenmerken bij het kind/ de jongere, in de onderwijsleersituatie en in de opvoedingsomgeving. Ze zijn nodig om in de integratie- en aanbevelingsfase realistische doelen en haalbare aanbevelingen te kunnen formuleren.
We analyseren bijvoorbeeld je intelligentie, je karakter, je sterke en zwakke kanten, je interesses en je vaardigheden. Daarnaast kunnen we ook neuropsychologische functies onderzoeken (zoals je concentratie en geheugen) en gericht nagaan of er sprake is van een psychiatrische aandoening.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: diagnose (zn) : onderscheiding, vaststelling.
Het diagnostisch interview wordt alleen gebruikt om voor onderzoeksdoeleinden te bepalen of uw kind aan de voorwaarden van het onderzoek voldoet. Als uit het interview geen huidige primaire depressie of dysthyme stoornis naar voren komt, komen uw kind en u helaas niet in aanmerking voor deelname aan het onderzoek.
Een hulpvraag is een door de cliënt zelf of door zijn omgeving geuite zorgbehoefte. De hulpvraag wordt ook wel 'zorgvraag' genoemd. Het verzoek kan door de cliënt zelf of door zijn of haar omgeving worden ingediend. Een ziekte of beperking kan allerlei gevolgen hebben voor het dagelijkse leven.
Voorbeelden van veel voorkomende hulpvragen:
Zelfbeeld, zelfvertrouwen, geaardheid, handicap en onvruchtbaarheid. Hoe nog samen ouder blijven na de scheiding, de complexiteit van nieuw samengestelde gezinnen, … Stress, slaapproblemen, eetproblemen, opgehoopte spanningen, pijn en vermoeidheid, buikpijn, hoofdpijn, …
Zonde, want door meerdere vragen tegelijk ('cocktailvragen') te stellen, krijg je juist net niet het dieptegesprek dat je graag wilt. Zorg dus dat je 1 vraag stelt, en blijf daarbij. De ander weet duidelijk waar hij op moet antwoorden en geeft daardoor -als het goed is- ook een helderder antwoord.
Een hulpvraag die ontstaat vanuit problemen met executieve functies, informatieverwerking en communicatieve redzaamheid, vraagt om gerichte ondersteuning.
hulpvraag {de}
request for help {znw.}
PICO is een methode om relevante informatie te vinden bij een onderzoeksvraag, gebaseerd op EBP (evidence based practise). Het is een strategie die veel gebruikt wordt bij het doen van medisch onderzoek door onderzoekers, artsen, wetenschappers, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals over de hele wereld.
1.4.3 Analytische vraagstelling
Centrale vraagstelling met betrekking tot het analytische gedeelte met bijbehorende deelvragen: Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten van en verschillen tussen de meningen van beide betrokken partijen?