De eerste jaren van het ouderschap worden de tropenjaren genoemd, doorgaans totdat het kind naar school gaat. Volgens de Dikke van Dale betekent deze term 'bijzonder zware slopende' jaren. Het zijn de jaren van het meeste slaapgebrek, het 24/7 zorgen en waarin je fysiek de zwaarste taak levert.
Van botsingen tot valpartijen: je kind leert het letterlijk met vallen en opstaan. Rond de leeftijd van 1 jaar heb je (volgens de meeste ouders) de zwaarste periode achter de rug: de babytijd.
De zwaarste baby's worden namelijk in de maand mei geboren. Ze wegen zo'n 200 gram meer. Gemiddeld wegen baby's bij de geboorte rond de 3500 gram, al wordt er van een normaal geboortegewicht gesproken als een baby 2500 tot 4000 gram is.
Het Verdrag inzake de rechten van het kind omschrijft kinderen als 'iedereen onder de 18 jaar' (vaak overeenkomend met het begrip minderjarige en/of persoon die geen volwassene is). In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'.
In deze leeftijdsfase maakt de motorische ontwikkeling van je kind enorme stappen door. Jouw kind leert goed en stevig loslopen, zal voor het eerst de trap op klimmen met hulp van de armleuning en ook de fijne motoriek wordt steeds verfijnder.
Jongetjes kunnen een erectie krijgen. Ook meisjes ontdekken dat het fijn is om hun geslachtdeel aan te raken en doen al vanaf negen maanden bewust. Dat geeft hen een fijn gevoel, maar heeft niets met volwassen seksuele gevoelens te maken.
In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.
Vanaf zijn 7e verjaardag wordt je kind voorzichtiger en rustiger. Hij krijgt meer controle over zijn lichaam en denkt meer na voordat hij iets doet. En hij leert ook om meer geduld te hebben. Meisjes zijn hierin trouwens iets sneller dan jongens.
In lijn met 'de zeven levensfasen van de man' die Shakespeare beschrijft in As You Like It, kent ook het leven van businessleiders zeven fasen: kind, schooljongen, geliefde, soldaat, generaal, staatsman en wijsgeer.
Je kind van 5 jaar kan:
de cijfers 1 t/m 10 herkennen. besef hebben van de begrippen meer – minder, veel – weinig, erbij – eraf, groter – kleiner, dikste – dunste, voor – naast –op en hoeveelheden t/m 12 vergelijken en ordenen (meer, minder, verschil, alles) en schatten. groepjes herkennen van 6 zonder te tellen.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen.
Een makkelijke baby heeft soms extra aandacht en contact nodig. Een baby die snel van slag is en moeilijk went aan nieuwe situaties heeft regelmaat nodig. Je baby weet dan beter wat er komt en kan zich voorbereiden. Een afwachtend kind moet zich niet overvallen voelen.
Een baby'tje wordt geboren zonder knieschijven
Een baby wordt geboren zonder knieschijven. Raar maar waar: baby's hebben nog geen knieschijven als ze geboren worden. Wel zit er kraakbeen op die plek, dat zich later ontwikkelt tot knieschijf. Baby's hebben trouwens wel meer botten dan volwassenen, 350 tegenover 206.
Gevolgen voor kinderen in het algemeen
Na een scheiding is er bij kinderen over het algemeen meer sprake van:Een lagere mate van tevredenheid of geluk. Emotionele problemen, zoals depressieve gevoelens, stress, angst, identiteitsproblemen en een laag zelfbeeld.
Wat is een normale bedtijd op welke leeftijd? 4-6 jaar: 18.30 - 19.15 uur. 7-8 jaar: 19.30 - 20.00 uur. 9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur.
Levensfasen zijn perioden in een mensenleven waarin je lichaam en je verstand veranderen. De levensfasen zijn: baby, peuter, kleuter, kind, puber, adolescent (jong volwassene), volwassene en oudere. Hormonen zijn regelstoffen in je lichaam; ze worden gemaakt door hormoonklieren, zoals de hypofyse.
Op de zijwanden van het bordes zijn in twee wandschilderingen de vier levensfases van de mens verbeeld: jeugd, adolescentie, volwassenheid en ouderdom.
Na de jeugd en volwassenheid volgt de 'derde levensfase'; de fase vanaf de pensioengerechtigde leeftijd.
Stress-, burn-out- en spanningsklachten bij kinderen en jongeren (pubers) kunnen zich op de volgende manieren uiten: Lichamelijke problemen: buik- of hoofdpijn, misselijk (soms met overgeven), slaapproblemen, vermoeidheid, onrustig voelen, hartkloppingen, sneller vatbaar zijn voor verkoudheid.
Regelmaat en structuur inbouwen in de dag kan meer rust geven. Vaste tijden voor opstaan en naar bed gaan, eten, bewegen en ontspannen bijvoorbeeld. Bespreek daarnaast met je kind op welke momenten het veel last heeft van de ADHD.
Tussen de 11 en 12 jaar mag een kind – overdag – drie uur lang het fort bewaken. Tussen de 13 en de 15 jaar mogen kinderen alleen thuis zijn. Er moet echter wel een ouder of verzorger thuis slapen. Kinderen van 16 jaar of ouder mogen twee nachten achter elkaar alleen thuis blijven.
8 tot 10 jaar Ouders wordt aangeraden om kinderen in deze leeftijd nog niet alleen te laten. Als ouders het alleen thuis zijn willen oefenen, blijf dan niet langer dan een half uur weg en alleen overdag.
Kind alleen thuis slapen
Overdag je kind voor een korte tijd alleen laten kan meestal vanaf een jaar of 9-10 en zo bouw je dat met de jaren op. Laat je je kind een hele dag en dus ook 's nachts alleen thuis blijven, dan kan dit gewoonlijk vanaf een jaar of 16.