Zo werkt het:
IJsbaden, ijspakkingen of cryotherapiebehandelingen kunnen pijn en zwellingen verminderen, doordat de bloedvaten samentrekken en ontstekingsprocessen in de spieren worden afgeremd.
Toch laten veel sporters zich onderdompelen in een bad vol ijsblokjes. Zo zou het koude water in het ijsbad ervoor zorgen dat de bloedsomloop in de spieren toeneemt waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd, maar Wiertz zegt dat dit niet wetenschappelijk is bewezen.
Het gaat bij een koudwaterbad meer om de regelmaat dat je erin zit. De eerste gezondheidsvoordelen beginnen namelijk al als jij met regelmaat 1x in de week 30 seconden in het ijsbad stapt, maar dit kan ook iedere ochtend zijn. Je moet je niet bezighouden met tijd op het moment dat je in het ijsbad gaat zitten.
Te lang in een ijskoud bad gaan zitten is ook echt geen goed idee. Je huid te lang blootstellen aan ijskoud water kan je huid zelfs beschadigen, ga daarom maximaal 10 tot 15 minuten in een ijsbad zitten.
Begin met je onderlichaam
Begin door alleen maar je onderlichaam in het water te dompelen, als je voor de eerste keer in het ijsbad stapt. Door het koude water raakt je lichaam in een shocktoestand, zorg dus dat je rustig aan doet en dat je nooit alleen bent.
Warm worden kun je doen door eerst een stuk te wandelen of te fietsen naar de locatie van het meertje. Neem een thermoskan met lekkere warme koffie of thee mee voor na het zwemmen. Vergeet vooral niet dat het opwarmen na die tijd ook erg belangrijk is.
Je ervaart een schrikreactie waarbij adrenaline vrijkomt. Je gaat even kort 'aan', wat zowel fysiek als mentaal goed is. Je hartslag en ademhaling gaan tijdelijk omhoog, gevolgd door ontspanning van je hele lichaam en geest.
Voordat je het ijsbad ingaat
Adem rustig en diep in en verleng de uitademing langer. Herhaal dit zo'n 6 tot 10 keer voor één minuut. Hierdoor wordt je rustiger en zal je merken dat je beter op je ademhaling kan focussen tijdens de sessie in het ijsbad.
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.
Het koude water zou er voor zorgen dat de bloedsomloop toeneemt waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd, maar Wiertz zegt dat dit niet wetenschappelijk bewezen is. De positieve werking komt dus vooral door het placebo-effect en doet dus niet iets voor je spieren.
Elke ochtend overwin je iets en begin je die dag met een goed gevoel. Het gaat ook helemaal niet om het koude water, maar om wat je leert over je lichaam. Dat je iets doet wat buiten je comfortzone ligt en daar toch mee kunt dealen. Daardoor word je beter in het doen van lastige dingen."
“Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten. Zie bruin vet niet als de heilige graal, maar het is wel zo dat alle beetjes helpen als het erom gaat je (slechte) vet te verminderen.”
In een Icetub of ijsbad zit een koelsysteem verwerkt. Dit systeem zorgt ervoor dat het water op een constante koude temperatuur is. Deze temperatuur begint bij 4 graden en kan oplopen tot 38 graden. Dit is aanzienlijk kouder dan het leidingwater.
Het koude water zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen. Dit betekent dat er in dezelfde tijd meer bloed door de aderen wordt gepompt en hierdoor het bloed efficiënter wordt gebruikt. De bloedcirculatie verbetert daardoor. De bloeddruk wordt wel iets hoger, maar je aderen worden hierdoor wel sterker.
Helaas had hij de druk van het water onderschat, en een behoorlijke darmperforatie was het gevolg. Wim werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar enkele weken lang om zijn leven gevreesd werd. Gelukkig is hij weer helemaal opgeknapt, en neemt hij weer regelmatig een fris ijsbad.
Belangrijk: als je het goed doet, is de Wim Hof-ademhaling een geweldig hulpmiddel voor meer energie, focus en concentratie. Door de invloed op het autonome zenuwstelsel vormt de ademhaling van Wim Hof de basis voor zijn topprestaties. Dit laat ook zien wat een krachtig hulpmiddel een bewuste ademhaling kan zijn.
Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam.
Wij raden dus aan om tussen de 2 minuten en 5 minuten in een ijsbad te gaan zitten.
Het zorgt voor een glowing skin en glanzend haar
Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht. Koud afdouchen zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten na het wassen.
Waarom koude therapie na het sporten? De bloedcirculatie in je lichaam wordt gestimuleerd door kou. Tijdens het nemen van een ijsbad gaat je bloed sneller stromen, wat een positief effect heeft op je hart. Daarnaast helpt het bij het herstel van de spieren en heb je minder spierpijn.
In het slechtste geval kan het koude water zelfs leiden tot een hartstilstand, een beroerte of bewusteloosheid doordat de hersenen minder doorbloed worden.
Hoeveel ijs heb je nodig voor een ijsbad? Voor een ijsbad van +- 200 liter heb je ongeveer 40 tot 60 kg ijsblokjes nodig. Het water zal ongeveer terug koelen naar 3 a 4 graden. Wilt u echt badwater van rond het vriespunt ( 1 a 2 graden ) dan adviseren wij 60 tot 80 kg ijsblokjes te gebruiken.
In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen. Niet iedereen is hetzelfde, dus luister vooral ook naar je lichaam en verlaat het water eerder als dat nodig is.
Zeer geschikt bij het nemen van een ijsbad zijn neoprene sokken en een neoprene broek. Neopreen heeft een hoge isolatiewaarde. Wanneer je onder water gaat komt er een laagje water tussen je huid en de stof. Dit laagje water wordt opgewarmd door je lichaamswarmte.