Met zowel kerst als pasen zijn de Noren graag creatief met marsepein. Het suikergoed wordt meestal kant en klaar in de winkel gekocht en thuis geverfd en tot bijvoorbeeld kuiken of ei gevormd. Ook in Noorwegen wordt er met pasen uitgebreid eieren gegeten, bij het ontbijt en de lunch en eventueel het avondmaal.
Vroeger was het gebruikelijk om de hoofdmaaltijd tussen de middag te eten. Tegenwoordig eten de Scandinaviërs deze maaltijd ook wel later op de dag. Middag is de naam voor het diner. In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar.
Stekt fisk. Wat eten ze in Noorwegen? Uiteraard is het meest traditionele gerecht in Noorwegen er eentje met vis. Stekt fisk betekent gebakken vis en iedere vissoort kan in principe daarvoor gebruikt worden.
Heb je behoefte aan iets sterkers, dan is er natuurlijk ook wijn en bier. Maar wie het Scandinavisch wil houden, kiest voor het 'levenswater' aquavit met een alcoholpercentage van 40-45%. Een andere sterkedrank die in Noorwegen wordt gedronken, is wodka, onder invloed van het aangrenzende Rusland.
Van dit bruinbrood zijn er vooral veel verschillende soorten. Wat Noren als ontbijt ook graag eten, in plaats van brood is gekookte pap, cornflakes of muesli met yoghurt.
Verboden mee te nemen naar Noorwegen zijn: Aardappelen, alcohol met een percentage van meer dan 60%, medicijnen (tenzij het een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik betreft), drugs, wapens en munitie, levende dieren (tenzij u hiervoor specifiek toestemming hebt gekregen),planten en bloemen voor de teelt.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
Op de meeste toeristische bestemmingen kun je ook meer traditionele souvenirs kopen, zoals schattige (of enge) trollen, kostbaar designglaswerk, plaatselijke juwelen of schapen- of rendiervacht.
Eten en drinken in Noorwegen
Een ontbijt bestaat meestal uit brood met hartig en zoet beleg. U kunt er vaak ook voor kiezen om vis te eten bij het ontbijt. In plaats van brood wordt ook wel gekookte pap of muesli met melk of yoghurt gegeten. De lunch wordt meestal tussen 11.30 uur en 12.30 uur gegeten.
Zo kun je goedkoop eten in Noorwegen
Denk aan dingen als pasta en rijst, tomaten in blik, bouillonblokjes, olie, couscous, aardappels, soep, peper en zout, kaas.
De warmste maanden en de beste tijd om Oslo te bezoeken is van mei tot en met augustus. De temperaturen stijgen, de bloemen bloeien en u kunt bijna 24 uur daglicht ervaren.
En vergeet ook de verse vis, schaal- en schelpdieren niet zoals koningskrab, zalm en de overbekende Noorse Atlantische kabeljauw. Dankzij de dramatische, afwisselende landschappen en één van de langste kustlijnen ter wereld groeit er in Noorwegen een overvloed aan gezonde, verse ingrediënten.
Het nationale brood van Noorwegen is van oudsher flatbrød, ongegist en dus plat brood. Het is eigenlijk niet meer dan een flinterdunne, zeer breekbare cracker. Flatbrød of roggebrood maakten tot de tweede wereldoorlog deel uit van elke maaltijd.
Water (1,5 liter fles) 1,85 € Fles wijn (middenklasse) 20,00 € Nationaal bier (0,5 liter fles) 5,00 € Geïmporteerde bier (0,33 liter fles) 6,00 €
Drinkwater. Het kraanwater is veilig te drinken.
De gebruikelijke werktijden in Noorwegen zijn tot 40 uur per week. Dit betekent meestal een verdeling van 8 uur per dag gedurende 5 dagen en werktijden van 8 uur 's morgens tot 4 uur 's middags.
Eten en levensmiddelen
Eten is niet goedkoop in Noorwegen, maar zeker niet extreem duur vergeleken Nederland. Prijzen in supermarkten in grote steden als Oslo, Kristiansand en Bergen liggen vaak net wat lager dan de prijzen in de kleine winkeltjes in de dorpjes en bij benzinepompen.
Neem een dikke jas, sneeuwbroek en thermokleding mee, dan heb je het zeker warm. Houd wel in de gaten dat de gevoelstemperatuur een stuk kouder kan zijn dan de werkelijke temperatuur. Ga je naar de kustregio, neem dan wind- en waterdichte kleding mee, omdat het daar iets vaker regent.
In de Vikingtijd dook de eerste trol op in Scandinavië. In de eeuwen daarop leefden de mensen in angst voor deze wezens, die kinderen ontvoerden naar donkere grotten. Het geloof in trollen was zo sterk dat er zelfs wetgeving tegen bestond. In de Vikingtijd dook de eerste trol op in Scandinavië.
Je mag naar Noorwegen maximaal 10 kg vlees, vleesproducten, melk, kaas en andere levensmiddelen meenemen. Je mag geen aardappelen meenemen. Honden- en kattenvoer hoef je niet mee te rekenen in die 10 kg. Voor groente, fruit, planten, bloemen en zaden zijn er beperkingen op de hoeveelheden die je mee mag nemen.
Noorwegen staat samen met IJsland en Zwitserland in de top-3 van duurste landen in Europa. Dat betekent dat een vakantie naar Noorwegen duurder uit zal vallen dan wanneer je naar de geijkte vakantiebestemmingen in Zuid-Europa gaat. Een echte budget reis naar Noorwegen vraagt dan ook veel creativiteit.
Welke valuta gebruiken ze in Noorwegen
In Noorwegen betaal je niet met de euro, maar met de Noorse Kroon (NOK). De Noorse kroon is beschikbaar in munten van 1, 5, 10, 20 kronen, en in biljetten van 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen¹.
Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.