Onderzoekers van het Radboudumc en hun Australische en Amerikaanse collega's ontdekten een nieuw defect in de stofwisseling, waardoor te weinig cholesterol wordt aangemaakt. Dit leidt tot afwijkingen in de hersenen, ontwikkelingsachterstand, epilepsie en kenmerkende afwijkingen aan het gelaat.
Belangrijke grenswaarden hierbij zijn: LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog. HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag. ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5 = goed.
100-129 mg/dl: Goed. 130-159 mg/dl: Hoog. 160-189 mg/dl: Te hoog. 190 mg/dl en daarboven: Gevaarlijk hoog.
Het is mogelijk om je HDL-cholesterol te verhogen dankzij kleine aanpassingen aan je voeding en levensstijl. Meer bewegen, verzadigde vetten vervangen door onverzadigde vetten (bijvoorbeeld margarine eten in plaats van roomboter) en wat minder alcohol drinken: het kan een groot effect hebben op je HDL-cholesterol.
Het geeft geen klachten. Een hoog cholesterol kan de bloedvaten wel nauwer maken. Een hoog cholesterol vergroot daardoor het risico op hart- en vaatziekten. Bij een hoog cholesterol helpt gezond leven.
Hoe lager de waarde aan slechte cholesterol, hoe minder kans op hart- en vaatziekten. Dat hebben tal van studies al aangetoond. ' Dat beaamt professor Vanassche: 'Het is wetenschappelijk duidelijk dat een laag gehalte van cholesterol in het bloed absoluut niet schadelijk is, wel integendeel.
Xanthelasma ontstaat door een te hoog cholesterol en ziet eruit als geelwitte verdikkingen rondom de ogen. Vaak worden de verhevingen zowel door mannen als vrouwen als cosmetisch storend en “ongezond” gezien door de opvallende gele kleur die xanthelasma kan hebben.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Cholesterolspiegels bij gezonde personen
De streefwaarden van cholesterol bij gezonde personen zijn: een totaal cholesterol van minder dan 190 mg/dl; een LDL-cholesterol (slechte cholesterol) van minder dan 115 mg/dl.
Probeer te zorgen voor een zo laag mogelijk totaal cholesterol, een laag LDL-cholesterol en een hoog HDL cholesterol. Dit doe je door gezond te eten met veel groenten, fruit en volkoren producten, met weinig verzadigd vet. Daarnaast is het belangrijk om in beweging te blijven.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Zelf testen
Een zelftest is te koop bij de drogist of apotheek. Je moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen. Je krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft je een indruk van het cholesterolgehalte in het bloed.
Licht verhoogd: Bij een cholesterol tussen 5 mmol/l en 6,5 mmol/l is het risico op hart- en vaatziekten licht verhoogd. Op basis van een lipidenprofiel kan worden onderzocht hoeveel 'goed' (HDL) en 'slecht' (LDL) cholesterol in het bloed aanwezig is.
Het verlaagd je cholesterol
Ten eerste hebben bananen een zeer laag gehalte verzadigd vet en hebben ze bijna geen cholesterol. Daarnaast bevatten ze fytosetrolen. Fytosterolen hebben veel gezondheidsvoordelen, zoals verlaging van het cholesterolgehalte doordat ze de darmen verhinderen om cholesterol op te nemen.
Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan: Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress. Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je elke week in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Saris: 'De Gezondheidsraad concludeert dat een effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol onwaarschijnlijk is. En er is ook geen verband gevonden tussen het gebruik van totale zuivel en het risico op coronaire hartziekten. ' Volgens Saris baseert de Gezondheidsraad deze conclusie op veel en gedegen onderzoek.
Bij voldoende magnesium regelt het lichaam de cholesterolspiegel zelf op geheel natuurlijke wijze.
Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
In het algemeen zal een vet- en cholesterolarm dieet na korte tijd een daling van het totale cholesterolgehalte geven van 10 tot 15%. Dit kan een gunstige invloed hebben op het risico voor hart- en vaatziekten. Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af.
Als stress te lang aanhoudt kan dat nadelige effecten hebben. Aanhoudende stress leidt bijvoorbeeld tot een hoge bloeddruk en hoog cholesterol waardoor het beschadiging van de vaten kan optreden. Ook kan stress leiden tot een ongezonder leven, bijvoorbeeld roken, alcoholgebruik of ongezond eten.
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
Vetten in voeding
Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Dit soort vet zit veel in dierlijke producten en volle melkproducten, zoals roomboter.