Symptomen tarwe-allergie Tarwe-allergie kan zich uiten in huidklachten, angioedeem, maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie. Soms treden klachten bij tarweconsumptie alleen op na inspanning van 10-60 minuten.
Na het eten van tarwe kunnen allerlei mogelijke allergische reacties optreden. De meest voorkomende klachten zijn maagdarmklachten en diarree, soms gepaard gaand met misselijkheid en braken. Andere symptomen kunnen o.a. huidklachten, (angio-oedeem) (zwellingen, meestal in gezicht en keel) roodheid, jeuk, astma … zijn.
In het geval van coeliakie is dit het eiwit 'gluten'. Gluten zit in tarwe, maar ook in andere graansoorten. Bij een tarweallergie reageert het lichaam op een ander eiwit, één die alleen aanwezig is in de tarwekorrel. Mensen met een tarweallergie reageren dus alleen op tarwe en op producten waarin tarwe is verwerkt.
Als je gevoelig bent voor gluten, kun je last hebben van darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie.Daarnaast kun je last krijgen van vermoeidheid. Deze klachten komen veel overeen met klachten ten gevolge van coeliakie.
De meeste broden worden gemaakt van tarwe, maar ook speltbrood, roggebrood en maisbrood zijn heerlijk, net zoals glutenvrij brood van quinoa, boekweit of haver.
Een kind of volwassene met een tarweallergie zal waarschijnlijk binnen enkele minuten tot uren na het eten van iets dat tarwe bevat, tekenen en symptomen ontwikkelen. Tekenen en symptomen van tarweallergie zijn onder andere: Zwelling, jeuk of irritatie van de mond of keel . Galbulten, jeukende huiduitslag of zwelling van de huid .
Als u na het eten van bepaalde voedingsmiddelen symptomen opmerkt zoals maagkrampen, misselijkheid of allergie-achtige reacties zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen, kan dit wijzen op histamine-intolerantie. Een test voor thuis kan duidelijkheid verschaffen.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Een allergie kan milde tot ernstige klachten veroorzaken die vaak voorkomen in bepaalde delen van het lichaam, zoals je luchtwegen, ogen, huid of maag. Deze klachten kunnen soms andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Een hele ernstige allergische reactie, die anafylaxie heet, kan overal in het lichaam klachten geven.
Je kunt hiervoor contact opnemen met je huisarts. Deze zal een allergietest bij je afnemen. Dit consult bij de huisarts is altijd gratis.
Coeliakie (spreek uit 'seu-lia-kie') is een auto-immuunziekte waarbij iemand overgevoelig reageert op gluten. Gluten is een eiwit dat zit in tarwe (inclusief spelt en khorasantarwe), rogge en gerst. Gluten maakt het mogelijk een luchtig brood te bakken.
Bij een tarwe allergie kan, als er geen kruisreactie optreedt, gewoon brood worden vervangen door brood van andere granen zoals haver, rogge, gerst, maïs en boekweit. Lees hierbij altijd goed de ingrediënten; Als iets roggebrood heet kan het nog steeds tarwe bevatten als bij-ingrediënt.
Symptomen tarwe allergie
Jeuk aan de mond of keel. Verstopte neus. Jeuk aan de ogen. Buikkrampen en/ of diarree.
Spoed: Bel direct de huisarts, de huisartsen-spoedpost of 112 als je 1 of meer van deze klachten hebt: klachten die je herkent van een erge allergische reactie die je eerder hebt gehad.
Tarweproducten en derivaten daarvan zijn te vinden in veel voedingsmiddelen, waaronder bier, gebakken producten (cakes, koekjes en muffins), bakmixen (pannenkoeken, wafels, cakes, etc.), in beslag gefrituurde en gepaneerde voedingsmiddelen, ontbijtgranen, crackers, energierepen, pasta, pizzabodem, bewerkt vlees, saladedressing, sauzen, soep, etc.
Er zijn veel gezonde tarwevrije alternatieven waaruit u kunt kiezen, zoals roggebrood, zuurdesembrood en meer.
Toegelaten: maïzena, aardappelzetmeelbloem, boekweit, quinoa, tapioca zetmeel.
Haver bevat van nature geen gluten, maar is vrijwel altijd besmet met gluten. Vooral wanneer haver is verwerkt tot bijvoorbeeld meel of vlokken. Haverproducten zijn daarom ook niet geschikt voor mensen met coeliakie, behalve wanneer het officiële 'Crossed grain'-keurmerk op de verpakking staat.
Wanneer je hier veel van eet, slaat de bloedsuikerspiegel op hol en kan er op termijn suikerziekte ontstaan. KORT SAMENGEVAT: Het eten van (veel) tarwe verstoort de opname van voedingsstoffen, verstoort de darmflora, verhoogt de kans op het ontstaan van een lekkende darm en doet de bloedsuikerspiegel te snel stijgen.