Stappenplan onderzoeken
Een 'goed' stappenplan bestaat uit tenminste de volgende stappen: Formuleren probleemstelling. Informatie bronnen selecteren. Verdieping voorgaande onderzoeken.
Elk onderzoek volgt de 7 stappen van de wetenschappelijke onderzoeksmethode: onderzoeksvraag, hypothese, benodigdheden, werkwijze, waarneming, besluit en reflectie.
Als je een onderwerp hebt gevonden, een probleemstelling hebt geformuleerd en een aantal deelvragen hebt bedacht, dan moet er een onderzoeksplan worden geschreven. Hierin beschrijf je op welke manier je het onderzoek gaat aanpakken, hoeveel tijd en geld je hiervoor nodig hebt en op welke manier je gaat rapporteren.
De onderzoekscyclus bestaat uit zes fasen: probleemanalyse, onderzoeksplan, uitvoering, resultaten, conclusies en rapportage.
Het onderzoeksvoorstel bestaat uit een titelpagina, inhoudsopgave, inleiding, theoretisch kader, hoofd- en deelvragen, onderzoeksopzet, planning en literatuurlijst. Houd er echter wel rekening mee dat onderwijsinstellingen andere eisen kunnen stellen aan de opbouw van het onderzoeksvoorstel.
Het onderzoeksdesign, of kortweg het design, is een systematische weergave van de meetmomenten bij de te onderscheiden groepen. Elk onderzoek heeft een design en een goed begrip ervan is van cruciaal belang: het is in sterke mate bepalend voor de interne (of liever methodologische) validiteit.
Een conceptueel model, conceptueel raamwerk of onderzoeksmodel is een visuele weergave van de variabelen en de veronderstelde relaties hiertussen die je onderzoekt. Het is in feite een grafische weergave van de verwachtingen of bevindingen. Daarmee is het de leidraad om je scriptie structuur te geven.
De empirische cyclus begint met een waarneming. Zo'n waarneming kan zowel direct (eigen ervaring) of indirect (ergens iets over gelezen of gehoord) zijn. Uit deze waarneming volgt dan een onderzoeksvraag, die door middel van onderzoek beantwoord moet worden. Wanneer honden voedsel eten neemt hun speekselproductie toe.
Een hypothese is een voorlopige stelling waarin je aangeeft wat je verwacht te vinden in je onderzoek. Vervolgens test je deze hypothese met behulp van je wetenschappelijke onderzoek, zoals een experiment of correlationeel onderzoek. Je stelt de hypothese altijd op voordat je het onderzoek uitvoert.
Onderzoek kan worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën: verkennend, beschrijvend en causaal. Elk type onderzoek heeft een ander doel en kan alleen op bepaalde manieren worden gebruikt.
Een goede onderzoeksvraag is concreet, relevant en goed afgebakend. Het moet duidelijk zijn wat er onderzocht wordt en wat het doel is van het onderzoek. De deelvragen moeten hierbij aansluiten en moeten specifiek genoeg zijn om beantwoord te kunnen worden binnen het onderzoek.
In je doelstelling (of onderzoeksdoel) van je scriptie leg je uit wat je met je onderzoek wilt bereiken en waarom je het onderzoek uitvoert. Je bepaalt je doelstelling op basis van je probleemanalyse en probleemstelling.
Hoe begin je een onderzoeksvraag? Je onderzoeksvraag wordt de hoofdvraag van het onderzoek. Deze vraag bepaalt wat je gaat onderzoeken en hoe je het gaat onderzoeken. Ook zorg je met de formulering van de hoofdvraag dat je onderzoek is afgebakend.
Je onderzoeksvraag is een open vraag, die niet simpelweg met 'ja' of 'nee' te beantwoorden is. De centrale onderzoeksvraag moet voldoende inhoud hebben om te kunnen worden onderverdeeld in deelvragen. Wel moet de centrale onderzoeksvraag kort en bondig beantwoord kunnen worden.
Wat zijn onderzoeksinstrumenten? In kwantitatief onderzoek bestaan de onderzoeksinstrumenten -of meetinstrumenten- uit de vragenlijsten of observatieschema's waarmee je de afhankelijke variabelen meet.
Onderzoeksvaardigheden verwijzen naar het vermogen om systematisch informatie te verzamelen, analyseren en interpreteren om nieuwe kennis te vergaren en problemen op te lossen. Het omvat het vermogen om bronnen te vinden, gegevens te verzamelen, kritisch te denken en conclusies te trekken op basis van de resultaten.
Wat is onderzoek? is een heldere inleiding op de methoden en technieken die nodig zijn bij onderzoek. Het geeft antwoord op vragen als: wat is 'onderzoek doen', hoe zet je een onderzoek op, welke stappen moet je zetten, hoe verzamel je gegevens en welke valkuilen zijn er?
Ontwerponderzoek is praktijkonderzoek waarbij een oplossing voor een probleem wordt ontworpen en deze oplossing vervolgens wordt getest. De klemtoon van het onderzoek ligt dus op het ontwikkelen en testen van oplossingen voor een probleem en niet op het onderzoeken van het probleem zelf.
De cyclus voor praktijkonderzoek voor het uitvoeren van beschrijvend, vergelijkend, definiërend, evaluerend en verklarend onderzoek, omvat 6 kernactiviteiten: →oriënteren→richten→plannen→verzamelen→analyseren en concluderen→(innovatiecyclus: ontwerpen)→rapporteren en presenteren→ 6 onderzoeksfases 1.