In 1272 kreeg Gouda stadsrechten van graaf Floris V van Holland. In de middeleeuwen ontwikkelde Gouda zich tot een belangrijk handels- en nijverheidscentrum. In de veertiende en vijftiende eeuw werd de stad geteisterd door grote stadsbranden.
Dat er geen onderscheid meer is tussen dorpen en steden, werd heel wat jaren geleden bepaald. In 1851 om precies te zijn, door de Gemeentewet die staatsman Thorbecke in het leven riep. Daarvoor was een plaats een stad als het stadsrechten had gekregen. Door de Gemeentewet vervielen deze rechten en ook de privileges.
In 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. De stad viert daarom feest vanaf vandaag 12 april tot en met 17 september.
Graaf Floris V verleent stadsrechten aan Gouda
Floris verleende de rechten op verzoek van Nicolaas van Cats, die de voogd was van de achtjarige Sophie van der Goude, op dat moment erfdochter (erfgename) van de adelijke familie van der Goude.
Stadsrechten waren in het middeleeuwse Europa bijzondere rechten en privileges die aan een plaats werden toegekend. In Europa komen stadsrechten voornamelijk voor in de gebieden waar de Romeinse politieke structuur compleet werd weggevaagd na de Grote Volksverhuizing van de late oudheid.
De eerste Nederlandse stad die stadsrechten kreeg was in 1061 Stavoren. En de laatste keer dat er stadsrechten werden verleend was in 1586 aan Willemstad in Noord-Brabant. Voor steden waren de rechten belangrijk. Deze stelden hen mede in staat om bijvoorbeeld uit te groeien tot handelscentra of militaire voorposten.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
De twee bekendste monumenten van de stad zijn het Oude stadhuis en de Sint-Janskerk. Daarnaast staat de stad natuurlijk bekend om zijn overheerlijke stroopwafels, de kaarsen en de Goudse Kaas. Volgens de stad en de inwoners de beroemdste kaas ter wereld. Gouda is een leuke stad voor een stedentrip dicht bij huis.
Gouda komt voor als Nederlandse versie van Golde (Jiddisch) met de betekenis goud. De naam is ook wel verschreven als Gonda.
REGIO - Gouda is de onveiligste gemeente van onze regio. Dat blijkt uit de Misdaadmeter van het AD. De stad is na Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam het meest onveilig van ons land. Vorig jaar stond Gouda nog op de negende plek.
Het aantal inwoners in de gemeente Gouda is met 3.160 personen toegenomen van 70.935 in 1996 tot 74.095 in 2022 (dat is 4,45%).
De monding van de Gouwe werd uitgebreid tot haven. De stad profiteerde vooral van de drukke binnenvaart tussen Vlaanderen en Holland. In 1272 kreeg Gouda stadsrechten van graaf Floris V van Holland. In de middeleeuwen ontwikkelde Gouda zich tot een belangrijk handels- en nijverheidscentrum.
Gouda ligt in de randstad, in de provincie Zuid-Holland. De gemeente Gouda is nu nog de 48e gemeente van Nederland, Gouda telt zo'n 71.000 inwoners. De stad is heel erg gezellig en er zijn genoeg terrassen en genoeg winkels. Ook deze stad is de moeite waard om te bezoeken.
Gouda: Ontdek alle 8+ Musea, Tentoonstellingen & Korting.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.
#1 De veelzijdige stad Amsterdam
De stad Amsterdam is altijd in beweging en behoort zeker tot de mooiste steden van Nederland. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer opnieuw. In Amsterdam zijn er ontzettend veel musea te bezoeken.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Haarlem officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
Dat is ontstaan in de middeleeuwen. Den Haag heeft in die tijd nooit stadsrechten of een stadsoorkonde gekregen van de staat, laat het Haags Historisch Museum weten.