Het gaat hier dan onder andere over lichamelijke onschendbaarheid en autonomie; vrij zijn van (seksueel) geweld; op deelname aan bestuurs- en besluitvorming, parlementaire verkiezingen (kiesrecht); om alle functies uit te oefenen; om juridische overeenkomsten aan te gaan; gelijke behandeling in het familierecht; bij ...
Vrouwen en mannen in Nederland hebben volgens de wet dezelfde rechten.
Vrouwen mochten in 1922 voor het eerst naar de stembus
2 Ook hebben zij nog tot lange tijd een statement tegen het vrouwenkiesrecht opgenomen gehad in hun programma, met de woorden: “Vrouwenkiesrecht (…) strijdt met de roeping der vrouw”.
Geweld tegen vrouwen is overal ter wereld een groot probleem. Zo ook in Nederland. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen (45%) heeft aangegeven sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. Geweld tegen vrouwen is een inbreuk op de mensenrechten van vrouwen.
Vrouwen worden al eeuwenlang op een andere manier gewaardeerd, beoordeeld en behandeld dan mannen, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, vergoeding voor werk, eigendom, vererving, seksualiteit, persoonlijke rechten, deelname aan het openbare leven en kiesrecht.
Veel vrouwen werken niet of in deeltijd. Daardoor heeft ongeveer 1 op de 6 vrouwen in Nederland niet genoeg geld om economisch zelfstandig te zijn. Hun inkomen is minder dan 70% van het netto minimumloon.
Gedurende de late 19e eeuw was het vrouwenkiesrecht in Nieuw-Zeeland een van de belangrijkste politieke kwesties. Van alle (toenmalige) onafhankelijke landen, was Nieuw-Zeeland het eerste land ter wereld waar vrouwen mochten stemmen.
Nieuw-Zeeland (1893) en Australië (1902) voerden het recht als eerste in. Tussen 1914 en 1939 werd het vrouwenkiesrecht erkend in 28 landen. Vrouwen in Nederland kregen in 1917 passief kiesrecht (vrouwen konden zich kandidaat stellen) en in 1919 actief kiesrecht (vrouwen mochten stemmen).
In verschillende beroepsgroepen wordt hevig gepleit voor meer vrouwen in topfuncties, maar in de rechterlijke macht hangt de vlag er anders bij. Het percentage vrouwelijke rechters in Nederland bedraagt tegenwoordig ruim 60 procent.
Polygamie is het aangaan van een huwelijk met 2 of meerdere partners. Dit vindt bijna altijd plaats tussen een man en meerdere vrouwen. Polygame huwelijken zijn in Nederland bij wet verboden.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
Mensenrechten omvatten burgerlijke en politieke rechten, zoals het recht op leven, vrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast zijn er ook de sociale, culturele en economische rechten, waaronder het recht op deelname in de cultuur, het recht op voedsel, het recht op werken en op onderwijs.
Algemene rechten en integriteitsrechten (non-discriminatie, gelijke behandeling, bescherming van de persoon en van zijn of haar privacy, huis en familieleven, martelverbod); Vrijheidsrechten (vrijheid van meningsuiting, van godsdienst en levensovertuiging, van vereniging).
Maar niet overal ter wereld gaat de 50/50-verdeling op. Er zijn zo'n 60 miljoen meer mannen dan vrouwen. Het Midden Oosten en het Vaticaan zijn ware mannenbolwerken. In Scandinavië en Rusland leven over het algemeen meer vrouwen.
Vrouwen van het gewone werkvolk moeten vaak net als hun mannen werken om geld. Dat is nodig, want van het loon van de man alleen kan een heel gezin niet leven. Dus werkt bijna heel de familie mee. Thuis gaan de vrouwen wol kammen en schoonmaken om te spinnen en ook het weven behoord tot aan de vrouw.
Maatschappelijk gezien was de positie van de vrouw in de Middeleeuwen niet zo slecht. De vrouw had handelingsbekwaamheid (ze wordt dus als volwassene beschouwd, haar handtekening was rechtsgeldig, ze kon dus zelfstandig handel drijven, ze kon bijvoorbeeld een rechtszaak beginnen, èn ze kon haar eigen kapitaal beheren).
Werkende mannen werkten in 2021 gemiddeld 39,4 uur per week, werkende vrouwen 29,2 uur. In 2013 werkten zowel mannen met 38,8 uur als vrouwen met 27,4 uur een fractie minder. Het verschil tussen mannen en vrouwen is iets afgenomen.
Bijna acht van de tien werkenden in de gezondheids- en welzijnszorg zijn vrouw, kijk bijvoorbeeld naar het eerder genoemde Buurtzorg. Daarnaast werken vrouwen relatief vaak in het onderwijs, in de sector cultuur en overige dienstverlening. Mannen werken veel vaker dan vrouwen in de industrie en de bouwnijverheid.
Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen is financieel afhankelijk van een partner of van de overheid. Bij mannen is dit 23 procent, blijkt uit de Emancipatiemonitor 2022 van het CBS. Iemand is financieel onafhankelijk als diegene het minimumloon verdient (in 2021: netto 1.540 euro per maand).
Vrouwen vinden het namelijk opwindend als je duidelijke aderen en armspieren ziet. Uit het onderzoek van Dr. Felix blijkt dan ook dat 19% hierop hebben gestemd als het meest aantrekkelijke lichaamsdeel. Met een paar sterke armen straal je kracht uit.