– Negatieve effecten van sport op de gezondheid zijn o.a. blessures, fysieke stress/over-trainen, het risico op falen en de daarbij gepaarde psychische problematiek en stress, eetstoornissen en burn-out.
Regelmatig bewegen vermindert psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens. Daarnaast blijkt sportdeelname een positief verband te hebben met de sociale gezondheid. Mensen die zich psychisch ongezond voelen of een depressie hebben gehad, bewegen veelal wekelijks, maar sporten minder vaak.
Sporten is goed voor je mentale gezondheid
Ook je spijsvertering wordt aan het werk gezet, waardoor je meer energie krijgt. Bij intensief sporten komt het stofje 'endorfine' vrij, een stofje dat ervoor zorgt dat je vrolijker en relaxter wordt. Hoe vaker je sport, hoe beter de productie van endorfine op gang komt.
Sport zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl, een goede nachtrust en een minder hoge medische consumptie. Sporten verkleint namelijk het risico op een groot aantal aandoeningen als hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose, beroertes.
– Negatieve effecten van sport op de gezondheid zijn o.a. blessures, fysieke stress/over-trainen, het risico op falen en de daarbij gepaarde psychische problematiek en stress, eetstoornissen en burn-out.
Mentale gezondheid is gezondheid van je geest. Als je aan gezondheid denkt, denk je al snel aan je lijf, aan je conditie, je fysieke gezondheid. Als je je fitter wil zijn ga je meer bewegen, vroeger naar bed, stoppen met roken en gezonder eten.
Gezondheidsproblemen vormen een belangrijke reden om niet te sporten. Sportdeelname neemt af, bewegen blijft hoog. Ouderen sporten/bewegen vooral voor het behoud van de gezondheid en om fitter te worden. Ze sporten en bewegen minder vaak omdat ze het leuk vinden, en vaker omdat het moet van de arts of fysiotherapeut.
'Kinderen mogen niet te eenzijdig belast worden, niet te veel keer achter elkaar dezelfde beweging trainen. Dan kunnen blessures ontstaan. Groeischijven kunnen overbelast raken, wat blijvend letsel kan veroorzaken.
Inmiddels is er groeiend bewijs dat veel sporten ook kan leiden tot schade aan het hart (1). Overmatig trainen kan leiden tot atrium en ventrikelfibrilleren, hartspier verwijding en disfunctie, vooral aan de rechterzijde van het hart. Dat neemt niet weg dat veel trainen ook op een gezonde manier kan.
Emoties en stress kunnen de lichamelijke kwetsbaarheid versterken en kunnen vervolgens leiden tot lichamelijke klachten en pijn. Andersom kunnen lichamelijke klachten ook bijdragen aan mentale symptomen.
Jongeren die intensief sporten rapporteerden meer pro-sociaal gedrag (bijvoorbeeld vrienden helpen), betere schoolprestaties, een betere gezondheid en een hoger welzijn. Ook bleken zij mentaal weerbaarder dan jongeren die niet sporten en minder probleemgedrag te vertonen.
Door het zweten raakt je lichaam afvalstoffen en vuil kwijt. Dit voorkomt opstoppingen. Doordat er geen opstoppingen zijn, voorkom je acne en andere oneffenheden. Resultaat is een gezonde, stralende huid.
Kom in beweging
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat beweging zorgt voor meer energie, minder stress en een betere mentale gezondheid in het algemeen. Grappig detail: ook is gebleken dat samen en synchroon met iemand bewegen kan leiden tot een beter zelfvertrouwen én een beter gevoel over jezelf.
Veel mensen denken dan aan gewichtheffen, maar wandelen is ook goed. Als ik mensen met psychische klachten aanraad om te gaan sporten, denken ze vaak als eerste aan de sportschool. Maar fitness is niet de enige vorm van beweging, wandelen, fietsen en dansen vallen er ook onder.”
Regelmatig bewegen vermindert psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens. Dit geldt zowel voor mensen met milde psychische klachten, als voor mensen met een psychische stoornis. Bij de laatste groep zijn de positieve effecten zelfs groter.
Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn: Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder.
Belangrijkste kenmerken zijn onder meer een afname van het prestatievermogen, slaapstoornissen (m.n. bij het inslapen), vermoeidheid en verhoogde rusthartslag. Blijf je in dit stadium de klachten negeren, dan kom je uiteindelijk in de fase van het overtrainingssyndroom (volledige overtraindheid).
Als je continu te snel een trainingsprikkel aan je lichaam toedient raak je geleidelijk aan overtraind. Je zult dan wel signalen van het lichaam ontvangen. Maar doordat je lichaam een endorfine en cortisol aanmaakt tijdens trainingen, kan dat wat onderdrukt worden en kun je nog wel doorgaan.
Mensen die meer bewegen en sporten zijn niet alleen lichamelijk en mentaal fitter, ze hebben ook minder kans op depressie en hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker. Sport en bewegen verbetert de kwaliteit van leven, ook wanneer je op latere leeftijd start.
Vermoeidheid, slapeloosheid, eetproblematiek, depressie, prikkelbaarheid, gewichtsverlies, gebrek aan concentratie, verlies van motivatie, stijve spieren, hogere bloeddruk, angst, rusteloosheid en niet uitgerust wakker worden [1].
Leerlingen op HAVO/VWO geven aan dat ze te veel andere verplichtingen hebben. Alle jongeren ervaren weinig support vanuit hun omgeving. Rolmodellen die het gezonde voorbeeld geven zijn schaars en slechts 25% van de jongeren voelt zich aangemoedigd om meer te bewegen.
Een pijnstoornis is een psychische aandoening waardoor je pijn ervaart zonder medische verklaring. Hier kunnen alle vormen van pijn onder vallen. Rugpijn, hoofdpijn en buikpijn worden het vaakst genoemd. Deze pijn kan jou in je dagelijks leven erg belemmeren.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid. Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.