De Fragaria vesca is ook wel bekend als Bosaardbei. Deze Rosaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 15 centimeter.
BOSAARDBEI, SIERAARDBEI
Fragaria vesca houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en doet het goed op iedere goed doorlaatbare, niet te arme grond. Deze plant is goed winterhard, redelijk droogtetolerant en is weinig gevoelig voor ziektes of ongedierte.
De plant heeft kleine witte bloemen. De samengestelde, drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. De vruchten, eigenlijk zijn het schijnvruchten, verspreiden een zoetige geur. Ze zijn eetbaar, maar zijn kleiner dan die van de cultuuraardbei.
Het plantje staat goed in de zon maar ook in (lichte) schaduw, zolang de bodem maar niet te droog is. Ondanks dat de bosaardbei houdt van humusrijke, vochtige grond, kun je het plantje prima aanplanten in een wat lichtere setting. Volle zon is minder goed. Zorg er sowieso voor dat de grond nooit helemaal uitdroogt.
De bosaardbei is een kruipende bodembedekker, met kleine witte bloemen met 5 rondachtige kroonblaadjes rond diepgele meeldraden. De gedeelde drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. Aan de onderkant zijn de bladeren zijdeachtig behaard.
Groeiwijze. Aardbeienplanten (Fragaria) zijn vaste planten: ze kunnen meerdere jaren op dezelfde plek in de tuin blijven staan en ze overleven de winter. In het voorjaar groeit de plant geleidelijk uit: er ontstaan steeds meer blaadjes en op een gegeven moment begint de plant te bloeien.
Bosaardbei smaak
De smaak van bosaardbeitjes is zoet en heel intens. Ze zijn heerlijk uit het vuistje, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Gebruik ze als garnering in salades, borrelhapjes en fruitsalades. In een salade van botersla en verse geitenkaas.
De Fragaria vesca, in Nederland zeer bekend als de Bosaardbei, is een prachtige vaste plant die tot ongeveer 15 cm hoog wordt. In de maand mei verschijnen er roze bloemen aan de plant die tot in juli doorbloemen.
Verlangt een plaats met volle schaduw tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. Deze plant verdraagt warmte en een tijdelijk droge bodem. Ze kan dus ook aangeplant worden op standplaatsen met iets meer licht.
Je kunt de bosaardbei in maart of april zaaien. Doe de zaadjes ongeveer een centimeter diep in de grond en houd een afstand aan van zo'n tien centimeter. Let erop dat de bosaardbei niet in de volle zon staat. De halfschaduw werkt een stuk beter.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Wilde aardbeien: de schijnaardbei
Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Schijnaardbei (Duchesnea indica) volledige plant.
Deze invasieve exoot lijkt op de bosaardbei maar de vrucht van deze plant is niet lekker en de bloemen zijn geel i.p.v. wit. Plant deze soort niet aan in de tuin en gooi hem zeker niet in de natuur want daar zorgt hij voor problemen.
In de schappen van Albert Heijn heeft een vreemde vrucht een plekje weten te veroveren, namelijk de albino aardbei. Niet alleen de witte kleur maar ook de smaak is verrassend. De smaak heeft namelijk wat weg van ananas!
Sieraardbei is een geslacht van aardbeiachtige, bodembedekkende planten die zich via bovengrondse uitlopers snel uitbreiden. De vruchten van Sieraardbei zijn niet eetbaar, maar ook niet giftig.
Druiven zijn bijvoorbeeld erg giftig voor honden en kunnen ook gevaarlijk zijn. Aardbeien mag een hond wel eten, met mate en in kleine stukjes. Je kunt er maar beter geen gewoonte van maken dat de hond iedere keer mee eet met hetgeen jij eet.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Extra voeding voor je aardbeien
Te veel stikstof (N) geeft immers te veel bladgroei en te weinig vruchten. Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Het beste geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m².
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk.
Aardbeien vermeerderen met uitlopers
Maak het jezelf gemakkelijk en laat de uitlopers direct wortelen in een los potje. Zet een potje naast de moederplant en plant hier de uitloper in. Laat de uitloper wel vastzitten aan de moederplant. Pas in augustus knip je de uitlopers los en plant je ze op een eigen plekje uit.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
De hamvraag: zijn deze beestjes schadelijk of giftig? Neen. De beestjes gaan in je maag meteen dood. De soort komt officieel voor in ons land, maar gezien we in Europa hogere standaarden qua 'contaminatie' op nahouden in de VS, is de kans in Europa veel kleiner dat de beestjes hun weg vinden in rood zacht fruit.
Aardbeien. Hoewel menig mens – inclusief chefs in restaurants – het kroontje van een aardbei er het liefst af halen omdat het er mooier uit zonder en de smaak ietwat bitter is, is 't hartstikke eetbaar. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie.
koemestkorrels zijn die ook goed voor aardbeien.
Voor wat: Aardbeienplanten in de volle grond. Deze meststof is extra goed geschikt als er veel met compost wordt gewerkt.