Een nadeel van (eventueel) kweekvlees is het gebruik van (embryonale) stamcellen. Een ander mogelijk bezwaar kan de kostprijs zijn. In het huidige stadium is sprake van zeer hoge kosten mede vanwege de speciale voedingsbodem die moet worden gebruikt.
Hoewel veel mensen geloven dat kweekvlees vast erg ongezond zal zijn, is het eigenlijk een stuk gezonder dan vlees wat van een dier komt. Kweekvlees bestaat uit dierlijke cellen en is daarom precies hetzelfde als een stuk vlees van een dier. En het heeft verder geen modificatie of manipulatie nodig.
Is kweekvlees wel zo diervriendelijk? Hoewel kweekvlees zal zorgen dat minder dieren gedood hoeven te worden, kun je vraagtekens zetten bij het productieproces. Kweekvlees is namelijk lang niet altijd diervriendelijk. Zo wordt er bij veel laboratoria kalfsserum, afkomstig uit een kalfsfoetus, gebruikt.
Een groot voordeel van kweekvlees is natuurlijk dat het de mogelijkheid biedt om vlees te produceren zonder dat er dieren voor te worden hoeven geslacht. Verder is de productie van kweekvlees veel efficiënter, zo kan er in kortere tijd meer vlees worden geproduceerd in een labaratorium dan met de reguliere veeteelt.
Volgens onderzoekers in Delft zorgt kweekvlees ten opzichte van 'gewoon' vlees voor 93% minder luchtvervuiling, 78% minder waterverbruik en 95% minder landgebruik. Nog schokkender: het zou tot 92% voor minder opwarming van de aarde zorgen.
Waarom is kweekvlees duurder dan gewoon vlees? Kweekvlees is momenteel nog duurder dan gewoon vlees omdat het nog niet op grote schaal geproduceerd wordt en kan worden. De verwachting is wel dat op termijn de prijs zelfs lager kan worden dan gewoon vlees..
Onderzoekers die de eerste versies van kweekvlees hebben gemaakt en getest merkten op dat het niet precies hetzelfde smaakt als vlees uit een dier. Dat komt omdat de spieren nooit gebruikt zijn. Om kweekvlees precies hetzelfde te laten smaken als vlees uit dieren zal er meer energie nodig zijn om de spieren te bewegen.
Kweekvlees is namelijk al halal en koosjer verklaard. Daarnaast moet je in die discussie de ethiek van kweekvlees naast die van vee-industrie plaatsen.
Kweekvlees (ook wel in-vitrovlees of laboratoriumvlees genoemd) is vlees, dat in een laboratorium gekweekt wordt uit stamcellen van dieren.
Alleen rundvlees heeft hoe dan ook een hogere klimaatimpact dan kweekvlees. Die is dan namelijk twee of drie zo groot. Doordat koeien het sterke broeikasgas methaan opboeren, is rundvlees het meest belastend voor het milieu. Voor kweekvlees is warmte en koeling nodig en daarom vergt het veel energie.
Het is bijna acht jaar geleden dat 's werelds eerste kweekvleeshamburger gepresenteerd werd. De Maastrichtse wetenschapper Mark Post had daarmee een primeur. Inmiddels zijn er wereldwijd zo'n 60 tot 70 bedrijven actief in kweekvlees en wordt er volop geïnvesteerd en onderzoek gedaan in de nieuwe branche.
Kweekvlees is nu nog verboden in Europa. Sterker nog: onderzoekers mogen niet eens een stukje proeven.
Het was een idee van Willem van Eelen (1923-2015), die er in 1997 een patent op nam. Als we in het lab proteïnerijk voedsel zouden kunnen kweken, zoals een gewas, dan zouden we geen levende wezens meer hoeven te doden. Daarbij zouden we onafhankelijker zijn van het klimaat of van milieuomstandigheden.
Kweekvlees mag in Nederland nog niet verkocht worden. Zodra de Europese voedsel- en warenautoriteit goedkeuring verleent, wordt kweekvlees bestellen bij restaurants mogelijk.
Plantaardige ingrediënten en nieuwe technologie
Redefine Meat, opgericht in 2018, maakt vleesproducten met behulp van plantaardige ingrediënten en technologie zoals 3D-printen. In nauwe samenwerking met internationale chef-koks en vleesexperts heeft Redefine Meat een nieuwe vleessoort gecreëerd, 'New-Meat'.
Kunstmatig gekweekt vlees heeft diverse benamingen: sommigen noemen het in-vitro vlees, diervrij vlees, nepvlees, namaakvlees of kweekvlees, wat hier zal worden gehanteerd. Onderzoekers die kunstmatig vlees proberen te maken, doen dat door het (laten) vermeerderen van losse cellen.
Kweekvlees (ook wel in-vitrovlees of laboratoriumvlees genoemd) is vlees, dat in een laboratorium gekweekt wordt uit stamcellen van dieren.
Over drie tot vier jaar zal Mosa Meat een consumentenproduct van kweekvlees kunnen presenteren, verwacht Verstrate.
Vegetarisch eten is gezond
Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht verzadigd vet en vaak ook te weinig voedingsvezels bevat. Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans beter eten en daardoor minder lijden aan hart- en vaatziekten. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze.
Zijn vegaproducten gezond? Het goede nieuws is dat de meeste vleesvervangers veel eiwitten bevatten . In dat opzicht is de vegaburger dus een goed alternatief voor vlees. Bovendien verlagen peulvruchten – waar soja onder valt – je LDL-cholesterol, en helpen zo je bloedvaten gezond te houden.
Vlees bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk dat een vegetarische keuze voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 of vitamine B1 bevat. In ei, peulvruchten, tofu en tempé zit van nature eiwit, vitamine B1 en ijzer. Daarom zijn dit goede vegetarische keuzes.
Het door Redefine Meat ontwikkelde stukje nepvlees wordt laagje voor laagje op elkaar geprint, zodat er een structuur ontstaat die lijkt op de spieropbouw van vlees. Klanten die op sociale media durfden te zeggen dat het lekker was, werden bedolven onder haatreacties van vleesliefhebbers.
De Biefstuk Bali 0.0 is er voor iedereen die eens iets anders dan vlees wil. Het is een vegetarisch gerecht maar het is niet veganistisch. Dat komt omdat er nog geen alternatief gevonden is voor de margarine die wij gebruiken voor onze jus.
Waar zijn producten van Redefine Meat™ van gemaakt? Producten van Redefine Meat™ zijn gemaakt van duurzame, zeer voedzame, plantaardig en algemeen verkrijgbare ingrediënten zoals plantaardige eiwitten, vetten en natuurlijke kleur- en smaakstoffen.
Kweekvlees mag in Nederland nog niet verkocht worden. Zodra de Europese voedsel- en warenautoriteit goedkeuring verleent, wordt kweekvlees bestellen bij restaurants mogelijk.