Hoewel honing gezonder is dan geraffineerde suiker, betekent dit niet dat je onbeperkt honing kunt eten. Het regelmatig overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Honing kan elke dag worden geconsumeerd.Het is een natuurlijke en gezondere zoetstof in vergelijking met geraffineerde suikers. Echter, vanwege de calorische waarde is het belangrijk om het met mate te eten. De aanbevolen hoeveelheid honing per dag varieert per persoon.
Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren. Wel bevat honing iets minder calorieën dan suiker, wat honing tot een interessante suikervervanger maakt.
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan.Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
De World Health Organization (WHO) adviseert niet meer dan 2 eetlepels (ongeveer 25 tot 30 gram) honing per dag. Deze hoeveelheid helpt om van de voordelen van honing te genieten zonder het risico op een te hoge suiker- en calorie-inname.
Honing heeft een positief effect op voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten. Het klinkt een beetje tegenstrijdig, want honing zit boordevol suikers. Toch bijkt uit onderzoeken dat het dagelijks eten van honing bij kan dragen om nare ziektes als kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen.
Om de echtheid van honing te controleren, kun je letten op labels en keurmerken die de kwaliteit en herkomst aangeven.Daarnaast kun je de smaak, geur en textuur van de honing observeren, omdat echte honing zijn unieke kenmerken behoudt.
Bewijs suggereert dat honing kan helpen bij het verlichten van aandoeningen van het maag-darmkanaal, zoals diarree geassocieerd met gastro-enteritis . Honing kan ook effectief zijn als onderdeel van orale rehydratietherapie. Neurologische ziekte. Onderzoeken suggereren dat honing antidepressieve, anticonvulsieve en angstremmende voordelen kan bieden.
Honing is een probiotica
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans.
Warme melk met honing
Uit tryptofaan kan het lichaam serotonine maken, een stofje in de hersenen dat je helpt in slaap te vallen. Iets zoets als honing in de warme melk, vergroot de opname van het aminozuur tryptofaan.
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven.Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
De gevoeligheid van honing
Echter, deze waardevolle enzymen zijn erg gevoelig voor hitte. Wanneer honing wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 40-45 graden Celsius, beginnen deze enzymen af te breken. Dit betekent dat de meeste gezondheidsvoordelen van honing verloren gaan als je het toevoegt aan te hete thee.
Uit verschillende studies bleek dat honing in het bijzonder meer doeltreffend is in het verminderen van de frequentie en hevigheid van het hoesten. Ook toonden twee studies aan dat de symptomen 1 à 2 dagen minder lang aanhielden bij mensen die honing innamen.
Het antwoord op de vraag of honing tot gewichtstoename leidt, is niet eenduidig. Het hangt af van de hoeveelheid en frequentie van consumptie. Honing bevat koolhydraten en natuurlijke suikers, die calorieën leveren, maar als het in moderatie wordt geconsumeerd, kan het een gezond onderdeel van je dieet zijn.
Van honing is aangetoond dat het het risico op cardiovasculaire complicaties vermindert bij mensen met diabetes type 2. Het kan slechte LDL-cholesterol, triglyceriden, ontstekingen verlagen en goede HDL-cholesterol verhogen. Honing verhoogt echter ook de bloedsuikerspiegel, maar in mindere mate dan tafelsuiker.
Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen. Dit wordt (natuurlijk naast het gebruik van landbouwgiffen) in verband gebracht met het afnemen van bijenpopulaties in de wereld. Los daarvan, brengt het winnen van de honing ook leed voor de bijen met zich mee.
Honing bevat wel meer water dan suiker, zo'n 17% terwijl dat bij tafelsuiker slechts 1% is. Daardoor levert honing minder calorieën aan: 308 kcal per 100 gram versus 402 kcal per 100 gram bij suiker. Honing wordt vaak opgehemeld omdat er sporen van bepaalde vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen in te vinden zijn.
Honing wordt vaak gezien als een gezonder alternatief voor geraffineerde suikers. Het bevat namelijk antioxidanten en sporenelementen die in gewone suiker ontbreken.
Tip: roer een eetlepel honing door je thee of koffie om je keelpijn te verlichten. - Honing bevordert de spijsvertering: honing werkt licht laxerend en vochtafdrijvend, en kan dus helpen bij tijdelijke constipatie.
Essentiële takeaways. Ja, een lepel honing per dag is goed voor je als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en gezonde levensstijl.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
De ochtend is de beste tijd om honing te eten om je energieniveau te verhogen en helemaal opgeladen te blijven. Honing in de ochtend is niet alleen goed voor je huid, maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen, waaronder: Helpt je die extra kilo's kwijt te raken. Verbetert je spijsverteringssysteem.
Honing kan sporen bevatten van de clostridium botulinum-bacterie. Omdat de darmflora van een baby nog niet helemaal ontwikkeld zijn, zou dit gevaarlijk kunnen zijn. Stuifmeelpollen worden vaak ingezet als middel bij hooikoorts, omdat het histamine kan verlagen. Bij sommige mensen heeft het echter een averechts effect.
Eindoordeel. YS Eco Bee Farms Raw Honey is onze favoriete veelzijdige, smaakvolle en zoete honing. Maar voor hartige gerechten en een vleugje pit, probeer Mike's Hot Honey, gemaakt met honing, chilipepers en azijn.
Het eerste waar je op moet letten als je honing koopt is of er op het etiket staat vermeld. Als er gemengde EU en niet EU honing op staat is de honing vaak hoofdzakelijk afkomstig uit China en kan je beter niet kopen.