Materiaal pannen Het is betrekkelijk goedkoop en makkelijk te vervormen en te gieten. Bovendien geleidt aluminium de warmte goed. Toch heeft ook aluminium een aantal nadelen. Aluminium is niet vaatwasserbestendig en niet bestand tegen zuren en zouten.
Is koken in aluminium pannen slecht voor de gezondheid? Uit studies is gebleken dat de inname van aluminium een verhoogde kans kan geven op ziektes zoals Alzheimer en dementie. Door te koken met een aluminium pan, komen er namelijk kleine deeltjes aluminium vrij. Iets wat je liever niet in je lichaam wilt hebben.
De hoeveelheid aluminium die onder normale kookomstandigheden in voedsel kan lekken, is minimaal en over het algemeen geen reden tot bezorgdheid . Echter, door basisveiligheidstips te volgen, zoals het gebruik van geanodiseerd kookgerei en het vermijden van langdurig contact met zure voedingsmiddelen, kunnen potentiële risico's verder worden verminderd.
Het nadeel is dat de lagen vaak met chemische toevoegingen gemaakt worden. Bij normaal gebruik merk je hier niets van maar als je de pan misbruikt, door hem te heet te laten worden of erin krassen, dan kan het zijn dat dit los komt. Onze favoriete koekenpannen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium.
Gifvrije pannen zijn beter voor jouw eigen gezondheid en die van jouw familie, want deze hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen. Bovendien zorgen ze voor een betere warmteverdeling.
Volgens De Boer moeten we goed oppassen met pannen met een antiaanbaklaag: ,,Zodra er krasjes in zitten, moet je hem weg doen. Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag.
Traditionele koekenpannen worden vaak gemaakt van materialen zoals Teflon, wat schadelijke chemicaliën bevat. Teflon bevat bijvoorbeeld perfluoroctaanzuur (PFOA en PFAS), dat bij oververhitting giftige dampen afgeeft die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Nadelen van aluminium zijn:
Door meer gebruik te maken van aluminiumschroot worden de productiekosten aanzienlijk verlaagd. Het lassen van aluminium vraagt meer vaardigheden van de lasser dan het lassen van staal.
Roestvrij staal is keihard, makkelijk in onderhoud ook, maar geleidt slecht en voedsel bakt makkelijk aan. Gietijzer kan goed heet worden en is lekker om in te braden, maar het roest en kan de smaak beïnvloeden. Aluminium is licht en goedkoop, maar ook zacht en heeft invloed op de smaak en kleur van je gerecht.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Pannen van de beste merken
Binnen het hoogste segment bieden merken als Staub, Demeyere en Le Creuset hoogwaardige exemplaren als koekenpannen, braadpannen en pannensets. Ook merken als WMF, De Buyer en BK bieden pannen van de beste kwaliteit.
Het is snel op temperatuur en dat maakt alu-pannen, naast het gewicht, uitstekend geschikt voor lichtgewicht kampeerders. Nu tonen sommige onderzoeken al langer aan dat de inname van aluminium een verhoogde kans zou kunnen geven op ziektes als Alzheimer en dementie.
Onderzoek bij mensen liet zien dat aluminium geen (grote) rol van betekenis speelt in het ontstaan van alzheimer / dementie. Zeer belangrijk bewijs hiervoor komt van onderzoek bij mensen.
Een goede keuze is een pan met een keramische antiaanbaklaag. Deze pannen zijn gezonder en beter voor het milieu. Ze hebben dezelfde antiaanbakeigenschappen, maar zonder de schadelijke effecten van PFAS. Kortom, een keramische antiaanbaklaag is een veiliger en duurzamer alternatief voor een gezonde kookervaring.
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
Is aluminium schadelijk? Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging.
Het is verstandig om één pan speciaal te gebruiken voor eieren en dan is een pan met een anti-aanbaklaag de beste optie. Je hebt misschien zelf al opgemerkt dat je pannen hebt die ongeschikt zijn voor het bakken van eieren, omdat de eieren makkelijk aan de bodem blijven plakken.
Met de Alu Pro pannenset haal je echt iets goeds in huis. Ze zijn niet voor niets als beste getest door de consumentenbond. De pannenset bestaat uit 3 kookpannen en een steelpan en worden geleverd met 3 deksels. Deze mooie zwarte pannen komen in iedere keuken tot zijn recht.
Volgens het RIVM is de totale blootstelling aan aluminium uit voedsel, consumentenproducten en bodem niet schadelijk voor de gezondheid.
Aluminium is, zoals gezegd corrosiebestendig, maar niet bestand tegen spanningscorrosie, die voor scheuren kan zorgen. Dit ontstaat door vocht en te hoge temperaturen. Hoe kun je spanningscorrosie voorkomen? Mijd (te) hoge temperaturen.
Als je te veel aluminium binnen krijgt, kun je gezondheidsproblemen krijgen, zoals schade aan het zenuwstelsel of de botten. Over het algemeen krijgen mensen niet te veel aluminium binnen. Dit kan wel gebeuren bij mensen van wie de nieren minder goed werken.
Pannen bestaan vaak uit het metaal aluminium. Aluminium mag niet worden gebruikt in een pan als het direct in contact komt met voedsel. Pannen van aluminium hebben dus altijd een anti-aanbaklaag.
De anti-aanbaklaag van een pan is gemaakt van de kunststof polytetrafluoretheen dat we teflon noemen. Deze stof wordt gemaakt met behulp van perfluoroalkylstoffen, beter bekend als PFAS. Dit is een verzamelnaam voor chemische stoffen die ervoor zorgen dat iets water-, vet-, vuil- en stof-afstotend wordt.