Ik bel om precies 12:30 uur. Je t'appellerai à 12 h 30 précises.
Zeg 'il est' gevolgd door het getal van het uur om te zeggen hoe laat het is. Zeg er altijd 'heure' of 'heures' bij na het getal. Zeg 'heure' als het één uur is, maar voor iedere andere tijd gebruik je het meervoud 'heures'.
NL: Het is vier juli. FR: Le Jour de l'lndépendance. NL: Het is begin juli. FR: On est début juillet.
Maar groeten in Frankrijk is niet zo eenvoudig, zeker niet voor een buitenlander. De Fransen zeggen niet alleen 'Salut'. Zij drukken elkaar ook de hand of kussen elkaar. 's Morgens op de werkvloer geven collega's elkaar de hand en soms is het gebruikelijk elkaar 's avonds opnieuw de hand te schudden.
Ik ben rond 19:30 uur terug. Je reviens vers 19 h 30.
On betekent dan niet alleen 'men', zoals dat geleerd wordt, maar ook 'wij'. Nous y allons (wij gaan er/ervandoor) wordt dan on y va, waarbij de on en de y aan elkaar geplakt worden, wat klinkt als on-ni-va en niet als de verwachtte nous y allons.
het Franse telsysteem vertoont kenmerken van een vigesimaal systeem. In een dergelijk systeem wordt er niet per 10 geteld (zoals in een decimaal systeem) maar per 20. Een behoorlijk aantal talen in de wereld maakt van een dergelijk systeem gebruik.
De zoon is 1 meter 65. The boy was five feet seven inches tall.
Een maand is 1/12 deel van een jaar. Een jaar heeft dus 12 maanden. De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31).
Schrijf de maanden met een hoofdletter. Een kleine letter wordt als een teken van ongeschooldheid beschouwd. Dus: January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December. Hetzelfde geldt voor dagen van de week, die schrijf je in het Engels ook met hoofdletters.
You're on the news at 8:30 p.m. Je verschijnt vanavond om 20.30 uur op tv.
Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe klokkijken in het Engels werkt. Je ziet dat dit iets anders werkt dan in het Nederlands. Bij 15:30 (= half 4 in het Nederlands) zeg je in het Engels half past three PM.
Bij de 24-uurs tijd is dit 10:00. PM is een afkorting voor Post Meridiem, wat staat voor “Na de middag”. Bij 10.00 p.m. is 10 uur in de avond. Bij de 24-uurs tijdsaanduiding is dit 22:00.
Faire la bise! Hoe vaak Fransen elkaar zoenen hangt van de streek af. De Parijzenaren zweren bij 2, maar buiten de hoofdstad kan het aantal kussen bij een begroeting sterk verschillen. Wie rekent op gezelligheid tijdens de vakantie kan alvast kijken hoe het zit met de lokale zoenetiquette.
Waarom komt de drie-kus vandaan? Vermoedelijk heeft het drie keer zoenen iets te maken heeft met de heilige drie-eenheid en zich via Franstalige gebieden over het platteland naar de zuidelijke provincies van Nederland verspreid.
Natuurlijk kent iedereen Frankrijk vanwege zijn goede wijnen, champagne, gezond eten en laten we niet vergeten het chauvinistische karakter van de Fransman. Vele Nederlanders vertrekken elke zomervakantie weer richting Frankrijk voor de zon, de mooie streken en voor de Franse cultuur en diversiteit.
Frans (formeel schrift): mercredi, le 5 juin 2001. Frans (normaal schrift): mercredi 5 juin 2001. Frans (in spraak): mercredi cinq juin deux mille un. Frans (een specifieke dag, in spraak): le mercredi cinq juin deux mille un.
Het Getal 18 in het Frans
18 est le dix-huitième nombre.