Oorsprong: De Serama kip komt oorspronkelijk uit Maleisië. Kenmerken: Serama's zijn de kleinste kipjes ter wereld, vaak worden ze naast een frisdrank blikje gezet om te laten zien hoe klein ze zijn.
De serama is een echte knuffelkip. Het is een kleine kip, die niet meer weegt dan 500 gram. Serama's zijn geliefd vanwege hun lieve en rustige karakter. Hierdoor, en vanwege het kleine formaat, zijn ze heel geschikt als huisdier.
De Plymouth Rock is zo'n goede legger en is rustig, vriendelijk en laat zich makkelijk oppakken. Naast karakter is het handig om te kijken naar het formaat. Want hoe groter de kip, hoe groter het hok en des te meer ruimte ze nodig hebben in de tuin.
De Welsumer kip heeft een rustig, kindvriendelijk karakter en is zeer sociaal. Dit kippenras loopt het liefste los in de tuin of in een groot kippenhok met grote kippenren waar voldoende scharrelruimte is. Het bijzondere van deze kip zijn de eieren, ze leggen tot wel 180 donkerbruine kippeneieren met spikkels!
Gewone legkip: deze simpele bruine, zwarte en witte kippen komen het meest voor en zijn doorgaans heel makkelijk handtam te maken. Hoewel ze gefokt zijn om veel eieren te leggen, lijkt ook hun vriendelijke karakter in de genen te zitten.
Kippen zijn sociale dieren die van nature in groepen leven. Houd dus nooit maar één kip, maar kies er altijd twee of meer; Kuikens zijn over het algemeen beter tam te krijgen dan kippen.
Koop zowel een nachthok als een ren voor ze. Reken voor een nachthok gemiddeld 1 vierkante meter ruimte per 4 kippen. Het mooiste is het als het hok ook enkele legnesten bevat. Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Als je maar het goede ras kiest: een kip die rustig en vertrouwelijk is, zonder al te wilde veren aan de poten, en die niet naar de buren vliegt. Wie vooral geïnteresseerd is in de eitjes, kan het beste kiezen voor een Amrock, Australorp, Rhode Island, Sussex of de kleinere Barneveld kriel.
Krielkippen zijn in het algemeen wat onrustiger dan grote kippen. Veelal zegt men dat grote wyandottes makkelijke dieren zijn en ook goed leggen. Ik heb ervaring met de volgende rassen: Brahma's, Barnevelders, Lakenvelders, Brabanters, Noord-Hollandse blauwen en Welsummers. Allemaal de grote soort.
In de stad wil je stille kleine kippen. Deze kippen zijn vaak krielkippen. Enkele goede rassen hiervoor zijn sebright, baardkrielen, serama's, chabo's en sabelpootkrielen.
Kippen zijn sociale dieren die je nooit alleen mag houden. Ze herkennen andere kippen en gedragen zich anders tegen de verschillende leden van hun groep. Voor een gemiddeld gezin zijn drie kippen ideaal.
Goed onderkomen voor je kippen
Zo kun je ook in een kleine tuin kippen houden. Als je tuin groot genoeg is, kun je ook gemakkelijk met gaas een stuk afzetten voor kippen. Behalve een stuk grond moet je natuurlijk wel een hok hebben waar de kippen kunnen overnachten.
Hobbyhouders moeten zich registreren als ze meer dan 199 stuks pluimvee (uitgezonderd loopvogels) houden.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
Wat kost een kip maandelijks? Rond de 30 euro. Deze kosten voor voer en toebehoren zijn in verhouding bij andere huisdieren laag.
Waarom kippen houden in de tuin? Kippen zijn uitstekende tuinhulpjes. Als je ze los laat rondscharrelen in de tuin, helpen ze met het wieden van de bodem. Daarbij zijn kippen goede afvalverwerkers; ze eten plantaardig organisch afval, dat je niet in de groenbak hoeft te gooien.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Stinken kippen? Nee, kippen zelf stinken van nature niet. De omgeving waar ze in leven kan echter wel gaan stinken wanneer deze niet goed wordt verzorgd. De uitwerpselen van kippen bestaan uit een mengeling van poep en urine.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.