Het kleinste bot in het menselijk lichaam, in het midden van het oor, wordt de "
Het oor bevat het kleinste bot in het menselijk lichaam.
Het binnenoor bevat ook twee andere botjes, de "hamer" en het "aambeeld". Deze drie botjes zijn verantwoordelijk voor de overbrenging naar het binnenoor van de geluidstrillingen die door het trommelvlies worden ontvangen.
Dit zijn drie zeer kleine, met gewrichtjes aan elkaar vastzittende botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies, het middenoor genaamd.
Het dijbeen (het 'femur') is het bot van het bovenbeen, van de heup tot aan de knie. Het is het langste bot in het menselijk lichaam. Ter hoogte van de heup heeft het dijbeen een bolvormige heupkop, waarmee het bovenbeen een gewricht vormt met de heupkom.
Gehoorbeentjes in het oor
Achter het trommelvlies zit een met lucht gevulde ruimte met daarin drie zeer kleine botjes. Dit zijn de kleinste botjes die ons lichaam kent. De botjes worden ook wel gehoorbeentjes genoemd en heten: hamer (malleus), het aambeeld (incus) en de stijgbeugel (stapes).
300 tot 350 Het aantal botjes dat je pasgeboren baby heeft. Stukken meer dan jij, want de gemiddelde volwassene heeft er 206. Best een logische verklaring voor trouwens: veel van die 350 babybotjes moeten nog aan elkaar groeien en vormen later dus een enkel bot.
In je voet zitten wel 26 botjes. Elke hand bestaat uit 27 botjes.
De huid is het grootste en zwaarste orgaan: het heeft een oppervlak van twee vierkante meter, weegt ongeveer tien kilo en is toch maar een paar millimeter dik.
Het skeletgewicht van een vrouw is ongeveer tussen de 9.0 kg en 11.0 kg en dat van een man tussen de 12.0 kg en 15.0 kg [1]. Dit gewicht verschilt per persoon omdat het afhankelijk is van jouw bouw en postuur. Hoe langer je bent hoe meer botmassa je hebt.
De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels. De meeste bewegingen en de grootste bewegingsmogelijkheid bestaan tussen de atlas en de draaier, dus tussen de eerste en tweede nekwervel.
De lymfeklieren bevinden zich voornamelijk in de oksels, nek, bij inwendige organen en achter de oren.
Oorschelpen zijn een klankkast
Maar er is één ding dat ook met twee werkende binnenoren niet zal lukken: horen van welke hoogte een geluid komt. Als geluid recht van voren komt, zal het gelijktijdig aankomen in beide oren, of het nou vanaf beneden of van boven komt.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Het orgaan van Corti
20 zenuwvezels. Van de buitenste haarcellen bestaan er veel meer namelijk zo'n 25.000. Deze cellen worden haarcellen genoemd omdat bovenop deze cellen zeer dunne haartjes zitten: de cilia.
5) de gehoorbeenketen bestaande uit drie botjes: de hamer ('malleus'), het aambeeld ('incus') en de stijgbeugel ('stapes').
Dit is van nature genetisch bepaald en dit heeft onder andere te maken met het testosterongehalte dat bij mannen hoger ligt. Gezonde spiermassa voor mannen ligt tussen de 40% en 48% van de totale lichaamsmassa.Voor vrouwen ligt dit wat lager; deze moet tussen de 34% en 44% van de totale massa liggen.
Over het algemeen hebben vrouwen een lager percentage lichaamswater dan mannen. Dit komt omdat vrouwen meer weefsel hebben dan mannen. Bij volwassen vrouwen schommelt het ideale percentage tussen 45 en 60%, terwijl het ideale percentage bij mannen 50 tot 65% van het totale lichaamsgewicht bedraagt.
Bij mannen ligt het gemiddelde gewicht rond de 85 kilo, bij vrouwen rond de 72 kilo. Veel mannen en vrouwen hebben een gewicht rond of net onder het gemiddelde. Maar aan de bovenkant zijn er flinke uitschieters.
Op uw voorarm leven gemiddeld 44 verschillende soorten bacteriën. Achter uw oren is het een stuk schoner, met slechts 19 soorten.
Niet de grote spierbonken zoals bil en bovenbeen, maar de kaakspier is, gemeten naar kracht per vierkante centimeter, het sterkst.
De spier die op zichzelf de sterkste spiervezels heeft en dus de meeste kracht levert voor zijn grootte, is de wangkauwspier ofwel de musculus masseter. Bij maximale spanning creëert hij tussen de bovenste en onderste voortanden een druk van 25 kilo en tussen de kiezen van wel 90 kilo.
Raar maar waar: baby's hebben nog geen knieschijven als ze geboren worden. Wel zit er kraakbeen op die plek, dat zich later ontwikkelt tot knieschijf. Baby's hebben trouwens wel meer botten dan volwassenen, 350 tegenover 206. Deze botten groeien in de loop der jaren aan elkaar.
De hand en pols bestaan uit 27 botten welke verschillende gewrichten met elkaar vormen.
Bij de geboorte hebben baby's ongeveer 300 botten, veel meer dan volwassenen. Als een kind ouder wordt groeien er enkele botten aan elkaar (zoals de schedel die vlak na de geboorte nog heel zacht en flexibel is), waardoor men op volwassen leeftijd nog 'maar' 206 botten heeft.