Wanneer een hersenschudding niet goed hersteld, dan is er sprake van een verwaarloosde hersenschudding. De gevolgen kunnen dan nog jaren aanhouden. Deze kunnen heel divers zijn en op allerlei manieren tot uiting komen. U kunt stemmingsklachten, vermoeidheid, weinig concentratie of hoofdpijn overhouden.
Een hersenschudding is een licht traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er geen schade die blijft. Wel kan het een aantal weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. In sommige gevallen houd je er nog klachten aan over.
Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Het negeren van de klachten (ook al zijn deze slechts minimaal) kan leiden tot ernstige (blijvende) klachten! Het advies is dan ook om volledige en absolute rust in acht te nemen tot een sporter gedurende 72 uur geheel klachtenvrij is alvorens activiteiten weer rustig op te bouwen.
Want een hersenschudding kan leiden tot tijdelijke symptomen zoals hoofdpijn en duizeligheid, maar ook tot langdurige of zelfs blijvende problemen zoals geheugenverlies, concentratiestoornissen, stemmingswisselingen en andere cognitieve problemen.
Beschadigde hersencellen herstellen niet
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer.
Lange termijn cognitieve gevolgen van een hersenkneuzing
Blijvend minder goed bestand tegen fel licht. Moeite met harde geluiden.
De korte termijn van een hersenschudding is vervelend, de lange termijn gevolgen kunnen echter veel ernstiger zijn. Wanneer een hersenschudding niet goed hersteld, dan kan dit jarenlange, hevige gevolgen hebben.Bij een hersenkneuzing is dit zelfs nog erger!
Dit is meestal tijdelijk. Veel voorkomende symptomen na een hersenschudding zijn: • hoofdpijn • vermoeidheid • duizeligheid • traag denken • problemen met concentreren en onthouden. De klachten duren een paar dagen of weken en gaan vanzelf over. Een speciale behandeling is niet nodig.
Een hersenschudding gaat meestal voorbij zonder restverschijnselen. In de eerste dagen of weken hebben veel patiënten last van zogenaamde posttraumatische klachten; klachten die optreden na een ongeval (trauma). Dit is heel normaal en meestal niets om u zorgen over te maken.
Een hersenschudding gaat meestal voorbij zonder restverschijnselen. In de eerste dagen of weken hebben veel patiënten last van zogenaamde posttraumatische klachten; klachten die optreden na een ongeval (trauma). Dit is heel normaal en meestal niets om u zorgen over te maken.
Hersenschuddingen zijn vaak niet aan te duiden met behulp van scans. Toch kunnen al tijden na een ongeluk flinke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en slaap- of gedragsstoornissen bestaan. Dat er sprake is van een schone scan, is natuurlijk enerzijds goed nieuws.
Wat u niet moet doen
Auto- of motorrijden; Pas als u zeker weet dat uw concentratie voldoende is, u snel genoeg kunt reageren op onverwachte situaties en u afstanden goed in kunt schatten, mag u weer autorijden. Sporten; Breng uzelf niet in situaties waarbij u weer een klap tegen het hoofd kunt krijgen.
Bekende symptomen van een lichte hersenschudding zijn: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braakneigingen, slaperigheid en wazig zien. Bij een zware hersenschudding kunnen deze symptomen langer aanhouden en daarnaast kun je last krijgen van: warrigheid, spraakstoornissen, halfzijdige verlamming en gevoelsverlies.
Ook is de druk op je hoofd door de inspanning niet bevorderlijk. Lichamelijke beweging is wel goed. Begin met een kleine wandeling of met een kwartiertje fietsen op een hometrainer. Doe eerst rustig aan, je moet niet buiten adem raken.
Waarom hersenschudding je karakter en/of leervermogen kan veranderen: Hersenschudding kan lichamelijke klachten veroorzaken maar kan ook je karakter veranderen. Hersengebieden die onder de impact lijden (in 91% van de gevallen de frontale cortex) zijn minder actief en werken niet meer zo goed.
Een van de meest voorkomende klachten na hersenletsel is vermoeidheid. Deze vermoeidheid ontstaat door de schade in de hersenen. Omdat het beschadigde hersendeel niet meer goed werkt, moeten de andere hersendelen harder werken om dit goed te maken. Dit kost extra veel energie, waardoor u sneller moe wordt.
Een hersenschudding geneest door rust te nemen. Het is belangrijk dat u naar uw eigen lichaam luistert en meer rust neemt dan u doorgaans gewend bent. U hoeft niet per se bedrust te nemen. Ga niet over uw grenzen heen.
De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen tot een paar weken, maar sommigen kunnen symptomen hebben die maanden of zelfs jaren aanhouden. Als je symptomen blijft houden na een paar weken, is het belangrijk om opnieuw medische hulp te zoeken.
Dit wordt gedaan omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Sufheid is een teken hiervan. Ter controle moet de patiënt de eerste 24 uur om de 2 uur gewekt worden om te controleren of de patiënt goed helder is. Dit moet ook 's nachts gebeuren.
Functionele Neurologie kan hierbij een rol spelen, door de toepassing van handmatige druktechnieken en oefeningen om bijvoorbeeld uw concentratievermogen te verbeteren. Zo kan het herstelproces van een hersenschudding door functionele neurologie bevorderd worden.
Late gevolgen van een traumatisch hersenletsel, de zogenaamde restverschijnselen, uiten zich vooral op cognitief en psychisch vlak en veroorzaken vaak problemen bij wonen, dagbesteding en sociaal-emotioneel functioneren.Vereenzaming, verminderd zelfvertrouwen en depressieve gevoelens komen frequent voor.
De gevolgen van traumatisch hersenletsel verschillen per persoon. Klachten na een hersenschudding gaan vaak binnen een paar maanden over, maar niet bij iedereen. De gevolgen van een hersenkneuzing duren meestal langer. Soms blijf je er je hele leven last van houden.
Onzichtbare gevolgen
Het gaat niet meer zoals vroeger. Hersenletsel heeft voor veel mensen ook onzichtbare gevolgen. Bij onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening gaat het bijvoorbeeld om veranderingen in je denken, in je emoties en je gedrag. Vaak zijn het de meest ingrijpende en de moeilijkste veranderingen.