WRAAK. En andere reden waarom mensen kiezen om te doen aan catfishing, is het opzoeken van hun ex op social media. Ze maken een nepprofiel waarvan ze weten dat hun ex-partner die leuk zal vinden, en leggen dan contact. En proberen zo een nieuwe relatie te saboteren.
Ze kunnen gestolen zijn van een model of gevonden zijn op het internet. Kijk ook of iemand foto's naar jouw verovering heeft doorgestuurd of dat hij of zij is getagd in foto's van anderen: als vrienden foto's uploaden van hen samen, is dat een goed teken dat deze mensen echt bestaan.
Wat te doen wanneer je het slachtoffer bent van catfishing
Mocht er sprake zijn van fraude, dan kun je hier het best direct de politie en de Fraudehelpdesk bij betrekken. Zorg dat je, wanneer je het contact wilt verbreken, alle contactgegevens van deze persoon blokkeert; van het e-mailadres tot het telefoonnummer.
Iemand mag zich online niet voordoen als jou. Dat heet identiteitsfraude en dat is strafbaar. Ook mag iemand niet zomaar jouw foto gebruiken zonder jouw toestemming. Als iemand jouw gezicht herkenbaar gebruikt, kun je terugvallen op jouw portretrecht.
Er zijn diverse redenen waarom iemand zich als catfish gedraagt. Sommigen willen persoonlijk wraak op iemand nemen zoals een ex-partner, een nare collega of concurrent, anderen vervelen zich en willen wat 'reuring' in hun leven.
Is dit een catfish? Twijfel of iemand waarmee je contact hebt wel de persoon is van de foto? Dan is reverse image search een manier om te ontdekken of je vermoedens terecht zijn. Sla de foto op en voer deze in op Google Image Search.
Catfish gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl.
Hoe kun je catfishing voorkomen? Catfishing kan niet voorkomen worden, omdat je er gewoon mee te maken krijgt. Maar je kunt wel oppassen en alert zijn, om te voorkomen dat je wordt opgelicht. Gebruik bijvoorbeeld een VPN service.
Uiteraard moet je nog steeds je telefoonnummer met Tinder delen, daar is geen ontkomen aan. Maar dat nummer wordt alleen gebruikt om je als lid te kunnen activeren en het komt dus bijvoorbeeld niet op je Tinderprofiel terecht waar andere leden het zouden kunnen zien.
Een blauw vinkje op je Tinder-profiel betekent simpelweg dat de persoon in kwestie de catfishtest heeft gepasseerd. Het is een test waarin gekeken wordt of jij je als gebruiker niet voordoet als iemand anders. Dit wordt bepaald door middel van een verificatiesysteem dat gebaseerd is op foto's.
Valse profielen hebben meestal geen getagde foto's omdat ze niet in het echte leven bevriend zijn met anderen zoals op hun profiel. Heeft een profiel enkel een profielfoto of een foto alleen, dan check je best nog eens of er wel een echte persoon schuilt achter het profiel.
Google Foto's kan gezichten herkennen op foto's. Daardoor is het mogelijk om te zoeken naar foto's waar een specifiek persoon op staat. Het fotoprogramma maakt namelijk een soort fotoalbum aan met de foto's waarop dezelfde persoon staat.
Het Nationaal Archief beheert ruim 15 miljoen foto's. Meer dan 400.000 foto's zijn vrij beschikbaar voor download en hergebruik. Vele onderwerpen zijn hier te vinden, zoals voetbal, Deltawerken, Tweede Wereldoorlog, politici, Koninklijk Huis, landbouw, visserij, Suriname, Indonesië en het Nederlandse leger.
Als auteursrechthebbende mag alleen jíj je werk publiceren, verveelvoudigen, exploiteren of op een andere manier openbaar maken. Gebruikt iemand jouw foto zonder toestemming, dan is er sprake van inbreuk op je auteursrecht.
Meerval heeft een hoog gehalte aan omega 3- vetzuren en met de stevige structuur en milde smaak, is deze vis uitermate geschikt voor diverse culinaire doeleinden.
Koepila – Arius proops. De Koepila is een van de zeemeervallen die in Suriname veel voorkomen. Deze vissoort wordt gekenmerkt door hun brede bek met snorharen, waardoor de Engelsen het “Catfish” noemen.
De meerval is een bodemvis en een echte rover. Hij eet vooral vis maar ook slakken, wormen, muizen, ratten, kikkers, jonge eendjes en krabjes. De meerval kan in onze wateren meer dan twee meter worden en daarbij en gewicht bereiken van ongeveer 75 kilo. Steeds meer sportvissers gaan meerval vissen.
Van andere vormen van phishing (bijvoorbeeld als het niet gaat om uw bankgegevens maar om andere inloggegevens) kunt u alleen aangifte doen op een politiebureau. Belt u 0900-8844 (lokaal tarief) voor een afspraak. U kunt dit nummer ook bellen als u niet zeker weet om welke vorm van phishing het gaat.
Nepprofiel herkennen. Iemand met een nep-profiel op sociale media noemen we een faker. Een voorbeeld van een faker is een 41-jarige man die een profiel aanmaakt met een nepnaam, een nepfoto en erbij zet dat hij 17 jaar is. Fakers zijn laf, vinden de meeste jongeren, want ze stelen foto's van anderen.
Identiteitsfraude straf
De maximale straf voor identiteitsfraude is 5 jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000. Wanneer u fraude pleegt met biometrische persoonsgegevens, bijvoorbeeld vingerafdrukken van iemand anders achterlaten op een plaats delict, dan wordt er zwaarder gestraft.
Alles over je profiel en matches
Upload foto's naar Tinder® waar degene op staat die iedereen wilt zien: jij! Skip je vrienden want dit gaat niet om hen en verwijder de zonnebril omdat die je gezicht verbergt.