Stompe of rechte spoor? De meest basis spoor is de stompe spoor, ook wel knopspoor genoemd, of de rechte spoor. Ze zijn geschikt voor paarden die goed reageren op je hulpen, maar waarbij je net iets meer verfijning wilt. Een knopspoor heeft een afgerond eind, terwijl een rechte spoor een beetje vierkant is.
1435 mm (normaalspoor), komt overal in Europa voor en wordt overal in Nederland gebruikt. In sommige buitenlandse steden wordt op afwijkende spoorwijdte gereden.
Voor pony's in dressuur geldt dat de spoor een maximale lengte mag hebben van 3.5 cm gemeten vanaf de laars tot het uiteinde van de spoor. Voor het springen en het springparcours en de cross country in eventing geldt dat sporen een maximale lengte mogen hebben van 4 cm.
Wielsporen kunnen er voor iemand die er niet bekend mee is grof uitzien, maar juist deze sporen zijn ontzettend vriendelijk doordat het wieltje weg draait wanneer de ruiter zijn been aanlegt. Zorg er hierbij wel altijd voor dat je het wieltje goed schoon houdt zodat hij soepel blijft rollen.
Een paard dat deelneemt aan een dressuurwedstrijd moet de volgende leeftijd hebben bereikt: Klasse BB en B : minimaal 3 jaar vanaf 1 oktober Klassen L1 en L2 : minimaal 4 jaar vanaf 1 april Klassen M1 en M2 : minimaal 5 jaar vanaf 1 april Klassen Z1 en Z2 : minimaal 6 jaar Klasse ZZ-Licht : minimaal 6 jaar Klasse ZZ- ...
Bustrens en D-trens
De Bustrens is een vriendelijk bit voor de paardenmond en is heel eenvoudig. Dit bit knijpt niet in de hoeken van de paardenmond tijdens gebruik. De D-trens is vergelijkbaar met de Bustrens.
Voor het 'kruis aantrekken' worden buik- en lage rugspieren heel even aangespannen. Door je kruis aan te trekken spoor je het paard aan om verder onder het zwaartepunt te treden en meer gewicht te dragen met zijn achterbenen. Je mag je kruis nooit permanent aantrekken.
Gevoelige plek
Een studie van Carol A Saslow wijst uit dat de paarden verrassend gevoelig zijn op de plek waar de kuit van de ruiter ligt. Veel gevoeliger dan de kuit van de ruiter zelf, of zelfs onze vingertopjes. Paarden kunnen reageren op druk die te licht is om als mens waar te nemen.
Wil je je flegmatieke paard leren op een kleine zachte hulp voorwaarts te gaan, pas dan consequent de 1-2-3-regel toe en laat na elke kuithulp je been afhangen zodat je de druk weghaalt als beloning.
Om voorwaarts te gaan druk je beide kuiten vlak achter de singel licht aan in het ritme van de beweging, waarbij je met de handen toestaat dat het paard voorwaarts gaat. De beenhulp werkt alleen doelmatig in op het achterbeen dat in beweging is, niet op het achterbeen dat op de grond staat.
Een kunststof bit wordt in het algemeen gebruikt voor paarden met een zachte en soms gevoelige mond die moeite kunnen hebben met het volgen van de hand. Kunststof staat erom bekend dat het makkelijker wordt aangenomen door de meeste paarden.
Voor het rijden van een jong paard is een bit waarbij de ringen vast zitten aan de zijkant het beste. Dit is bijvoorbeeld een bustrens, D-trens of kneveltrens. Hierdoor ligt het bit stil in de mond en heb je meer zijdelingse druk en begrenzing waardoor het sturen makkelijker gaat.
De oplossing
Vaak kan een bit met ander breekpunt al helpen en dan met name een enkelgebroken bit. Waar een dubbelgebroken bit druk geeft over de gehele tong geeft een enkelgebroken bit enkel druk op de zijkanten van de tong en het gehemelte. Daardoor komt het middenstuk van de tong vrij van druk.
Volgens de reglementen van de KNHS zijn alle kleuren zadeldekjes toegestaan. Voornamelijk dressuurruiters rijden over het algemeen met een wit dekje. In de spring- en eventingsport zien we wel vaker gekleurde dekjes.
Paardruiters moeten minimaal 12 jaar worden in het lopende kalenderjaar, om aan springwedstrijden tussen de paarden mee te doen. Ponyruiters mogen springen vanaf de dag dat de ruiter 7 jaar oud wordt, tot en met 31 december van het jaar dat de ruiter 18 wordt.
Dit is dus van toepassing op: A- en B-pony's t/m 0.60. C-, D- en E-pony's t/m 0.70. Paarden t/m 1.05.
Eén keer per maand tot zes weken is meer dan genoeg. Het doel is vooral het paard ervaring op te laten doen en ze gezond te houden. ' 'Wat ik zie, ook uit de topsport en draf- en rensport, is dat je paarden niet een heel seizoen in vorm kan houden, vooral de jonge paarden niet', voegt veterinair Waling toe.
Tegenwoordig zijn er uitzonderingen op de regel, dankzij het fokbeleid van het KFPS, maar over het algemeen kan wel gezegd worden dat de galop de zwakste basisgang is van het friese paard. Vaak gaat de galop erg snel, loperig en sommige hebben zelfs de neiging tot een viertakt galop.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Haver wordt al 2000 jaar ingezet als grondstof in paardenvoeding en geeft sportpaarden extra snel beschikbare energie. Het mooie van haver is dat het aanwezige zetmeel goed verteerbaar is voor paarden, in tegenstelling tot het zetmeel in andere granen, zoals tarwe, gerst en maïs.
Dus als je mij vraagt waarom je paard niet luistert dan zeg ik: Kijk eerst naar jezelf en dan naar je paard. Zoek een professional als je er niet achter komt of om te leren hoe het paard zijn balans kan verbeteren maar geef je paard nooit de schuld, ze zijn ook maar gewoon een levend wezen wat onze taal niet spreekt.