In het algemeen wordt er op de eerste werkdag na de operatie met fysiotherapie begonnen. Behalve aan algemene oefeningen besteedt de fysiotherapeut aandacht aan til-instructie, lopen, trappen lopen en geeft hij algemene houdings- en bewegingsadviezen. Bij het uit bed komen is het belangrijk uw rug recht te houden.
Beweging is hierbij belangrijk. Wandel elke dag en voer dit op in uw eigen tempo. Streef ernaar om, een maand na uw thuiskomst, één à anderhalf uur per dag achtereen te kunnen wandelen. Fietsen mag weer in de derde week na de operatie, zowel op een hometrainer als buiten.
In overleg met je behandelend arts bepaal je wat voor jou het beste is: meteen starten met fysiotherapie of juist wachten. In totaal is in ieder geval ongeveer twee maanden lang fysiotherapie nodig.
De meeste mensen hebben na 2 tot 4 weken veel minder pijn in het been.Soms wordt de pijn na 8 weken pas minder. Dat is normaal. Door een hernia-operatie wordt meestal alleen de pijn in het been minder, niet de rugpijn.
U mag de eerste 2 maanden geen intensieve sporten doen. Bijvoorbeeld geen hardlopen of contactsporten als voetbal. Overleg tijdens de controle afspraak met uw arts wanneer u weer kunt sporten. Doe de eerste 6 weken geen zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen en dweilen.
Slapen op uw zij of uw buik is toegestaan, maar u slaapt waarschijnlijk het best op uw rug. Kiest u voor een zijligging, dan kunt u eventueel een kussen tussen uw benen houden.
In principe kan al in de eerste week na de operatie met voorzichtige seksuele activiteiten worden begonnen . Maak alleen zachte bewegingen. In principe geldt echter het volgende: de geopereerde persoon (vrouw/man) dient de eerste 4 weken een meer passieve rol op zich te nemen.
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
Buiten fietsen kan na ongeveer 3 weken. Fietsen op de hometrainer mag direct. Zelf autorijden kan na ongeveer 3-5 weken. Meerijden in een auto mag direct, maar niet te lang.
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan blijvende zenuwpijn na hernia-operatie, waaronder: Schade aan de zenuwen tijdens de operatie. Ontsteking van het zenuwweefsel. Littekenweefselvorming rond de zenuwen.
Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Zorg dat u voldoende pijnstillers in huis hebt zoals paracetamol, ibuprofen of diclofenac. Houdt u zich verder goed aan de instructies die u krijgt van de arts die u heeft geopereerd. Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog enige tijd niet fit voelt.
Wandelen en zwemmen zijn goede manieren om te bewegen met een hernia. Hierbij belast u uw rug niet te veel.
Hoewel een hernia operatie in Nederland vaak wordt beschouwd als een laatste redmiddel, kan het in veel gevallen de beste therapie zijn voor het behandelen van een hernia. Conservatieve therapie, zoals pijnmedicatie, fysiotherapie en rust, kunnen helpen om de symptomen te verminderen.
Zwemmen is een sport die goed uit te oefenen is met een hernia. Zwemmen is goed voor de conditie, maar ook voor het versterken van de rug- en buikspieren. Bij deze sport wordt de rug minder belast, omdat het in het water wordt gedaan. Het is echter wel belangrijk om de juiste techniek te gebruiken tijdens het zwemmen.
Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel. Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.
Tijdens de operatie lig je op je buik. Je krijgt een soort rol onder je buik zodat je rug een beetje krom is. De chirurg maakt een snee in je rug. De chirurg maakt de rugspieren los en schuift deze opzij.
Een andere oorzaak van lage rugpijn kan bijvoorbeeld een verkeerde houding zijn. Dit kan door middel van fysiotherapie behandeld worden. Herniaklachten gaan meestal vanzelf weer over, maar als je eenmaal een hernia hebt gehad kunnen de klachten altijd terugkomen.
Het kan zijn dat u een korset (brace) krijgt om de rug te stabiliseren en de wervel zo min mogelijk te belasten. U krijgt dan een zogenaamd driepuntskorset van metaal en kunststof aangemeten op de gipskamer van het ziekenhuis (zie folder Hewitt-brace). Dit draagt u zes tot twaalf weken.
Hernia klachten
De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten. De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort 'ontsteking' van de zenuw veroorzaken.
Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen. Als u pijn heeft zult u misschien geneigd zijn om weinig te bewegen. Vroeger werd in geval van een hernia bedrust voorgeschreven. Het is echter gebleken dat mensen die in beweging blijven over het algemeen sneller herstellen van een hernia dan mensen die bedrust houden.
De fysiotherapeut zal oefeningen met je doen die het dagelijks leven nabootsen zoals het in en uit bed komen, opstaan, zitten, lopen, traplopen. Het gaat hier vooral om het krijgen van vertrouwen. In principe gaat het herstel na een PTED hernia operatie vrij snel. De hersteltijd ligt gemiddeld op drie tot zes weken.
Wandelen na je operatie
Wandelen is een eenvoudige manier om jouw conditie langzaam op te bouwen na de operatie. Het fijne aan wandelen is dat je dit geheel op je eigen tempo kan doen. Belangrijk is wel om het wandelen rustig op te bouwen en dat je dus niet te lange stukken loopt.