Het beste van het beste in de wereld van binnendeuren is natuurlijk de massief houten binnendeur. Qua sfeer zit je hiermee gelijk goed, want hout is natuurlijk prachtig. Maar het heeft nog meer voordelen. Massief hout heeft een lage warmtegeleiding.
Isolatiewaarde: een tubespaan binnendeur heeft een hoge isolatiewaarde. Vergeleken met een honingraat binnendeur is deze stukken beter. Prijs/kwaliteitsverhouding: de prijs/kwaliteitsverhouding van een tubespaan is in verhouding met de andere bouw van binnendeuren, de beste.
Een opdekdeur valt niet in het kozijn, maar de buitenste randen vallen over het kozijn heen. Dit voorkomt dus dat je naden ziet, wat esthetisch veel mooier is en geeft een veel luxueuzere uitstraling. Hierdoor is de aanschaf van een opdekdeur veelal wel wat duurder dan een stompe deur.
Een opdekdeur of een stompe deur? Het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur is dat een stompe deur helemaal in het kozijn valt en een opdekdeur iets over het kozijn. Een stompe deur geeft een moderne en strakke uitstraling. Het voordeel van een opdekdeur is dat deze vaak minder tocht doorlaat.
Omdat de meeste binnendeuren terechtkomen in ruimtes met een stabiel vochtgehalte, zijn bijna alle houtsoorten geschikt : eiken, beuken, grenen, dennen, afrormosia, afzelia (doussié en pachyloba), cumaru, esdoorn (Amerikaans of Europees), (wit) essen, guatambu, ipé, iroko, itauba, kersen (Amerikaans of Europees), koto, ...
Houten binnendeuren staan over het algemeen garant voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Aan de meeste houten binnendeuren hoeft u niets meer te doen. Deze zijn vaak goed bewerkt en hoeft u alleen nog maar in uw huis te plaatsen. Er zijn natuurlijk ook nadelen aan een houten deur.
Een massieve deur heeft geen holle kern. Dit maakt deze tot de meest compacte soort deur. Afhankelijk van de prijs zullen massieve deuren een kern van hout hebben of van spaanplaat.
De stompe deur valt geheel in de sponning van het deurkozijn, waarbij de naad wél zichtbaar is. Bij deze deur valt het dus direct op of hij wel of niet vakkundig is afgehangen. Het afhangen van een stompe deur kost meer tijd. Vandaag dat vooral duurdere woningen met deze deuren worden opgeleverd.
Een taatsdeur is een deur die aan de onder- en bovenkant scharniert. Hij valt niet in een kozijn, maar in een afgewerkte sparing. Je kunt 'm daarom ook aan beide kanten openen. Welk type inrichting je ook hebt: een taatsdeur zorgt voor eenheid.
Als je op zoek bent naar een isolerende binnendeur, zowel thermisch isolerend als akoestisch isolerend, dan kies je best steeds voor een binnendeur met tubespaan of volspaan kern. Massieve binnendeuren zijn ook een goede optie, alhoewel deze niet voor ieders smaak en budget zijn.
De vlakke volspaandeur is samengesteld uit een houten frame met daarin een spaanplaatvulling afgewerkt aan beide zijden met een vlakke hardboardplaat. De spaanplaatvulling is niet massief, maar is in de lengte voorzien van boringen. Zonder deze boringen zal de deur te zwaar zijn.
MDF deuren zijn deuren gemaakt van een geperst board met een middelharde dichtheid. MDF staat dan ook Medium-Density Fibreboard. Deze deuren worden gemaakt van gedroogde houtvezels die door middel van harsen met elkaar zijn verbonden.
Het beste van het beste in de wereld van binnendeuren is natuurlijk de massief houten binnendeur. Qua sfeer zit je hiermee gelijk goed, want hout is natuurlijk prachtig. Maar het heeft nog meer voordelen. Massief hout heeft een lage warmtegeleiding.
Bij een houten deur bepaalt de kern van de deur, dus wat er aan de binnenkant zit, in grote mate de kwaliteit en zwaarte van de deur. Zo is er honingraat, tubespaan en volspaan. Deze heeft een stevige kern en wordt wel boarddeur genoemd. Ze zijn licht in gewicht en voordelig in prijs.
Vanaf 250 euro. Waar gaat je voorkeur naar uit en vooral: wat laat het budget toe? “Een standaard verfdeur van degelijke kwaliteit vind je al terug vanaf 250 euro. Hoe ver de prijs van daaruit oploopt, hangt af van drie grote kostenbepalers: de afwerking, het type deur en eventueel maatwerk.”
Zorg dat de deur de juiste maten heeft. Hierbij moet je rekening houden met de draainaden van de deur. Hierbij moet je rekening houten met ongeveer 2,5 mm speling boven, 2,5 mm speling aan de zijkanten van de deur en 5 mm speling onderaan de deur. Deze draainaden zijn nodig zodat de deur goed in het kozijn kan draaien.
Een honingraat binnendeur heeft een stevige kern. Deze inhoud is gemaakt van stevig karton. Het karton is aan de buitenkant bekleed met een MDF, HDF of andere vezelplaat. Deze deur wordt zo genoemd, omdat de binnenkant een honingraat motief heeft.
De meest voorkomende houtsoorten voor houten kozijnen zijn Mahonie, Meranti, Accoya, Finti, Merbau, Sapupira en Afzelia. Bij de keuze voor een houten kozijn, is de houtsoort uiteraard van belang. Voor houten kozijnen heb je keuze uit hardhout en zachthout.