Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
De regenboog staat voor diversiteit, de mens in al in zijn kleuren, in al zijn diversiteit. Het is sinds de jaren negentig het internationale symbool bij uitstek van de homogemeenschap geworden. Verder staat de regenboog voor verbinding van de aarde met de hemel en omgekeerd.
Wit licht bestaat uit eindeloos veel kleuren
Dat zijn er meer dan zeven. Het kleurenspectrum is een schaal waarin alle zichtbare kleuren geleidelijk in elkaar overvloeien. De regenboog bevat dus niet alleen rood en oranje, maar ook alles ertussenin. Dat wij zeven 'stroken' licht zien, is gezichtsbedrog.
In de buurt van de toppen van de gevoeligheidskrommen kunnen mensen kleuren van elkaar onderscheiden die slechts 1 nm in golflengte van elkaar verschillen. In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien.
De druppels waaruit je het rode licht ziet, zitten iets hoger dan de druppels waaruit je het blauwe licht ziet. Daarom zie je aan de buitenkant van de regenboog rood en aan de binnenkant blauw. Bovendien zie je de rode lichtstralen uit alle druppels die een hoek van 42 graden maken met het zonlicht.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten. Tegenwoordig wordt indigo voornamelijk synthetisch geproduceerd.
Juist: geen paars. Het wekt misschien verbazing, maar terwijl violet een echte kleur is en deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum van het licht, is paars niet-spectraal en kan het gebruikt worden voor elke kleurtint die voorkomt tussen rood en blauw.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Met een prisma kun je het zonlicht splitsen in het spectrum van kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Als je deze kleuren door elkaar mengt, dan krijg je inderdaad wit! De echte kleur van de zon – wit.
Een dubbele regenboog is te zien wanneer het licht twee keer wordt weerspiegeld in een regendruppel (en dus vier keer weer gebroken). Wanneer dit gebeurt is het resultaat dat er twee regenbogen worden gemaakt, de normale en een zwakkere erboven. Dit staat bekend als een dubbele regenboog.
Het heeft ook iets geheimzinnigs. Je ziet het wel, maar je kunt het niet aanraken of er onder doorlopen.
In traditionele kunst en kleurentheorie worden rood, geel en blauw ook beschouwd als de primaire kleuren. Rood, geel en blauw zijn fundamenteel om het kleurenspectrum van onze wereld te zien omdat mensen trichromatisch zijn.
De boog is symbool van Gods uiteindelijke trouw aan de aarde en haar bewoners. De boog zegt dat God het leven bemint, tussen regen en zonneschijn geeft hij hoop. God schakelt de natuur in bij het vertolken van zijn wil.
Een regenboog vlag is sinds 1978 het internationale symbool voor de homobeweging, en staat symbool voor diversiteit. Uit welke kleuren bestaat de regenboog vlag? Rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Overigens bestond de eerste regenboog vlag uit acht gekleurde strepen.
De kleurencirkel van Itten bevat naast de primaire kleuren rood, geel en blauw en de secundaire kleuren oranje, groen en violet ook nog de zes tertiaire kleuren geeloranje, roodoranje, roodviolet, blauwviolet, blauwgroen en geelgroen en heeft dus in totaal twaalf kleuren.
Rhodineren: Het gouden sieraad wordt verguld met een dun laagje Rhodium (een wit edelmetaal), dit noemt men rhodineren. Op deze manier krijgt het sieraad dus een witte kleur.
Omdat goud niet vergaat neemt de totale hoeveelheid bovengronds goud alleen maar toe. Goud verandert van vorm (sieraden, elektronica, munten, baren) en wisselt wel eens van eigenaar, maar het metaal blijft altijd aanwezig.
Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt (karaat) geleverd. Als je er vervolgens een andere kleur goud van wilt maken, zal je andere metalen moeten toevoegen waardoor je onder het gehalte van 14 karaat gaat komen. En dan mogen wij het in Nederland geen goud meer noemen.
De kleur geel
Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie.
Zwart geldt als de donkerste kleur die er is. Samen met wit en grijs behoort zwart tot de achromatische ("neutrale") ofwel niet-bonte kleuren. Deze staan in tegenstelling tot de bonte kleuren.
Roze is de kleur van liefde, humor, vriendschap en trouw.
Om oranje te krijgen, meng je de primaire kleuren rood en oranje. De mengverhouding van deze twee kleuren bepaalt welke tint oranje je krijgt na het mengen.
De kleur magenta wordt doorgaans rood genoemd, sommige vinden het ook wel richting paars of roze gaan. Magenta is dus paarsachtig rood.
Magenta is een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood, roodachtig paars of mauve-achtig karmozijn. Magenta is een extraspectrale kleur, een kleur die niet voorkomt in het elektromagnetisch spectrum.