In deze cursus verkennen we de betekenis van de zogenaamde 'zeven deugden' (matigheid, moed, verstandigheid, rechtvaardigheid, geloof, hoop en liefde) en 'zeven hoofdzonden' (jaloezie, hoogmoed, onmatigheid, hebzucht, wellust, woede, luiheid), zoals die in de klassieke Oudheid en in de christelijke traditie zijn ...
Ira. Ira, de Latijnse benaming voor woede, gramschap, toorn of wraak.
Voorzichtigheid, rechtvaardigheid, sterkte en matigheid worden de kardinale deugden genoemd, omdat zij een scharnierfunctie vervullen. 'Kardinaal' als bijvoeglijk naamwoord komt van het Latijnse cardo (genitivus: cardinis), dat 'spil', 'as' of 'scharnier' betekent.
In onze traditie worden geloof, hoop en liefde de 'goddelijke of theologale deugden' genoemd. Anders dan bijvoorbeeld de rechtvaardigheid of de matigheid zijn het inderdaad deugden die gericht zijn op God.
Het woord deugden wordt al heel lang gebruikt. Iedereen legt het anders uit. Deugden zijn persoonlijke eigenschappen van het karakter, zoals integriteit, vriendelijkheid en wijsheid. Anderen spreken liever over kwaliteiten, drijfveren, competenties of 'goede gezindheden'.
Zonde is een religieus begrip en het betekent het al dan niet vrijwillig ingaan tegen geboden. Deze zijn door een hogere macht als absoluut geldend vastgesteld. Bij de mens die overwegend magisch dacht waren deze geboden grotendeels van cultische aard.
De menselijke zonden, waarvoor Jezus gisteren 1.988 jaar geleden stierf, zijn onuitroeibaar. Sinds de Middeleeuwen worden naast Zeven Hoofdzonden óók Zeven Deugden onderscheiden. In de wereld van 2021 geven ze alle veertien nog acte de présence.
Een deugd kan een positieve eigenschap zijn waar een bepaald persoon over beschikt. Het kan ook duiden op een ethisch goede manier van handelen.
Rechtvaardigheid of betrouwbaarheid kunnen bijvoorbeeld zowel een waarde als een deugd zijn. Een verschil is echter dat deugden stabiele karaktereigenschappen zijn die aanzetten tot moreel handelen, terwijl dat bij waarden niet het geval hoeft te zijn.
Met normen overtuig je jezelf, met waarden overtuig je een ander. De deugden zijn geschikt om een persoon te waarderen, maar geven vaak geen concrete aanwijzingen voor gedrag. Met deugden beoordelen we de persoon, maar niet het gedrag.
Onkuisheid is een handeling of uiting die ingaat tegen de seksuele moraal. Het gaat van onkuise gedachten tot onkuise handelingen.
Wanneer jij zondigt, zegt de Bijbel, dan is Jezus de Doelman die de bal tegenhoudt zodat zonden geen scheiding brengen tussen jou en God (1 Johannes 2:1, Romeinen 8:31-39). God vergeeft je. Altijd. Moet je er wat voor doen om die dagelijkse vergeving te ontvangen?
de ergste zonde: het dienen van andere goden of andere zaken (shirk) en het ongeloof in God (kufr), waarvoor geen vergeving zou bestaan. Indien God het vergeeft zal het verblijf in de hel voor lange tijd zijn. de daarop volgende zonden zijn gericht tegen het leven, zoals moord en overspel.
Bekering leidt tot vergeving en genezing door de macht van Jezus Christus. Bekering is veel meer dan wandaden erkennen of zeggen dat het ons spijt. Het is een verandering van hart die een afkeer van de zonde inhoudt, waarna we ons voor hulp en vergeving tot God wenden.
Als je oprecht berouw wilt tonen dan zal je nederig moeten zijn en kunnen toegeven dat je niet altijd de beste oplossing kiest. Wees nederig tegenover God en weet in je hart dat Hij rechtvaardig is en dat je naar Zijn woord moet leven. Voel en vertrouw God in je hart.
Christenen geloven in de Heilige Drie-eenheid: God de Vader, God de Zoon (Jezus Christus) en God de Heilige Geest.
Bij het begaan van een doodzonde verliest de mens de heiligmakende genade, de gemeenschap met God, en kan derhalve niet de hemel binnengaan. Degenen die in staat van doodzonde sterven worden tot de hel veroordeeld.
Deugdethiek of deugdenethiek is een tak van de filosofie die zich bezighoudt met de vraag: 'hoe te leven?' Het antwoord op deze vraag naar 'het goede leven' wordt geformuleerd in termen van deugd, doel (telos) en eudaimonía (geluk).
Volgens Aristoteles zijn er vier centrale deugden, deze worden ook wel de kardinale deugden genoemd. Dit zijn: verstandigheid, rechtvaardigheid, gematigdheid en moed. Ook in het Christendom vind je de deugden terug. In het katholieke geloof heb je bijvoorbeeld de zeven deugden.
In de Bijbel draait hoop dus om wachten, of vol verwachting naar iets uitkijken.