Maar de trappisten starten pas dan hun brouwactiviteiten: Westmalle in 1836, Westvleteren in 1838, Achel in 1850, Chimay in 1862, Rochefort in 1899 en Orval in 1931. Trappistenbieren worden gebrouwen binnen de muren van hun abdijen, door of onder leiding van de monniken.
De trappisten: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren (België), La Trappe en Zundert (Nederland), Engelszell (Oostenrijk) en Spencer (VS). De internationalisering van de trappistenbieren uit zich echter niet in een stijging van het aantal roepingen bij de 160 trappistenabdijen.
Nu Achel niet langer meetelt als officiële trappist, zijn er in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.
Er zijn anno 2022 10 trappistenbiermerken die de naam en het logo "Authentic Trappist Product" (ATP) voeren: vijf Belgische, twee Nederlandse, één Oostenrijks, één Italiaans en één Engelse: "Chimay" van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay.
Abdijbieren. Abdijbieren zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door de monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen. Er zijn in principe geen regels verbonden aan abdijbier (in tegenstelling tot Trappist, zie hieronder).
Affligem is een officieel abdijbier en is verkrijgbaar als blond, dubbel, tripel en fris blond. De bieren worden gebrouwen met hergisting op de fles.
Westmalle (VRT) 21 januari 2021 - Het bier dat wordt gebrouwen in de Achelse Kluis mag officieel geen trappist meer heten omdat er in Achel geen monniken van de trappistenorde meer wonen. Daarom prijkt er geen zeshoekig logo 'trappist' meer op de etiketten van de bierflesjes uit het voormalige klooster.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld.
De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
Vandaag gaat het in België om de gemeenschappen van Chimay, Rochefort, Orval, Westmalle met Achel, en Westvleteren.
Het meest bekende trappistenproduct is Trappist®-bier. De Internationale Vereniging Trappist verzamelt dertien abdijen die eigen bier brouwen en verkopen.
Orval Trappist Ale is een uniek bovengistend bier, waarbij wilde gist zorgt voor een unieke smaak. De gekozen vergistingsmethode maakt een lange lagering noodzakelijk. Kenners raden aan dit bier niet binnen drie maanden na het bottelen te drinken.
Orval is een authentiek trappistenbier van 6,2%, dat sinds het voorjaar van 1932 gebrouwen wordt door cisterciënzers monniken van de abdij Notre-Dame d'Orval (“Gouden Dal”) in de provincie Luxemburg.
Trappisten en bier. Trappistenbier is bier dat door trappisten, oftewel door monniken wordt gebrouwen. Het mag pas de naam Trappist dragen wanneer het bier is gebrouwen door monniken van de orde der Cisterciënzers.
Strafste bier van België:
Black DamnationV (Double Black) gebrouwen in Brouwerij Deca door de Struise Brouwers. 26%
Trappist Westvleteren 8 (donker) (8 vol.% alc.) = € 43,30. Trappist Westvleteren 12 (donker) (10,2 vol.% alc.) = € 48,80.
Dan is er een uitstekend alternatief: St. Bernardus Abt 12. Niet helemaal identiek, maar wel volgens hetzelfde recept als die fameuze Westvleteren 12 (XII). Ook niet onbelangrijk: het is goed verkrijgbaar en nog betaalbaar ook.
Het sterkste bier dat officieel in België verkrijgbaar is geweest (Double Black van de Struise Brouwers) bevat 26% alcohol. Een gemiddeld pintje bevat rond de 5%.
Reeds decennialang is Jupiler het populairste en meest verkochte bier in België. Een Belgische pils van hoge kwaliteit die begrijpt wat consumenten beweegt, weet wat hen aanspreekt en ze steeds opnieuw verrast met opvallende activaties op festivals, op café of in de supermarkt.
Maredsous Tripel voldoet niet aan de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Het brouwen gebeurt buiten de muren van de abdij, met respect voor de Benedictijnertraditie.
Er wordt in de media en in de Horeca vaak nogal luchtig omgesprongen mer de naam Trappist. Er mogen echter slechts zeven brouwerijen ter wereld de naam Trappist gebruiken: Westmalle, Westvleteren, Achel, Chimay, Rochefort en Orval in België en La Trappe in Nederland.
Doorgaans donker van kleur en relatief zoet, vaak het gevolg van het toevoegen van donkere kandijsuiker, wat ze een distinctieve rum-achtige smaak geeft, aldus Jackson. Hij vermoedde dat de meeste Trappisten hun complexe smaak te danken hebben aan de fermentatie op hoge temperatuur.