De Arbowet bepaalt dat een bhv'er verantwoordelijk is voor de volgende taken: • Eerste hulp verlenen bij ongevallen zoals het aanleggen van een verband of reanimatie; • Het bestrijden en/ of beperken van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen; • Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van werknemers ...
Een BHV'er is opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Zo weet een BHV'er bijvoorbeeld hoe hij mensen uit een brandend gebouw moet krijgen en hoe hij bij een ongeval eerste hulp moet verlenen.
Jij helpt mee aan de BHV-organisatie
Het is jouw taak om (mede) de RI&E uit te voeren. Je zoekt dus ook uit hoe groot de risico's op ongevallen en brand zijn. En je kijkt hoe jullie de bedrijfshulpverlening (BHV) zó kunnen organiseren, dat de gevolgen van ongevallen en brand zo klein mogelijk zijn.
Verplichtingen en taken BHV'er
Allereerst ben je als BHV'er verplicht om hulp te verlenen in het geval van incidenten en calamiteiten binnen je werkomgeving, maar ook ben je – net als Eerste Hulpverleners – in staat op te treden in noodsituaties buiten je eigen werkomgeving.
De 5 fasen van BHV zijn: Alarmeren, Verkennen, Inzet, Nabespreken en Nazorg.
Het redden en verkennen is de belangrijkste taak van BHV'ers. Hierbij moet een BHV'er kijken of ze slachtoffers in veiligheid kunnen brengen en controleren wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Belangrijk is dat dit in dezelfde actie gebeurt, zodat kostbare tijd niet verloren gaat.
Bij de nazorg voor BHV'ers kan er worden ingegaan op het verwerkingsproces. Het is belangrijk daarbij voor een partij te kiezen die veel expertise heeft in traumaverwerking. En die zich kan inleven in de doelgroep om in kaart te brengen wat signalen zijn van mogelijke klachten.
Het verschil tussen EHBO en BHV
Een BHV'er kan wel EHBO verlenen, maar alleen levensreddende eerste hulp. Een BHV'er is dus minder goed opgeleid in EHBO, want bij een EHBO-cursus leert u naast levensreddende eerste hulp, ook aanvullende eerste hulp en hoe u een AED moet bedienen.
Medewerkers die op verzoek van de werkgever naast hun werkzaamheden tevens bedrijfshulpverlener (BHV-er) zijn, krijgen hiervoor een vergoeding van maximaal €75,- bruto/jaar bij het behalen of het verlengen van het certificaat.
Het antwoord is eenvoudig: de geldigheid van het BHV-certificaat is 1 jaar. In de ARBOwet is bepaald dat men de BHV periodiek moet herhalen. Wie een BHV certificaat heeft gehaald, mag zichzelf een jaar lang gecertificeerd BHV-er noemen.
De kubus methode kan je helpen dat een-en-dezelfde ruimte meerdere keren wordt gecontroleerd, of dat een andere ruimte wordt overgeslagen. Deze methode wordt ook wel de 3D-aanpak genoemd en is goed te combineren met “kijken, denken, doen”.
Een slow whoop geluid is een duidelijk herkenbaar en goed hoorbaar geluidssignaal dat in een regelmatig tempo steeds herhaald wordt. Dit luide signaal waarschuwt de werknemers en alle aanwezigen binnen een gebouw dat er snel actie moet worden ondernomen om tot ontruiming van het gebouw over te gaan.
Is de situatie levensbedreigend, bel dan onmiddellijk 112. Overlast melden die nu aan de gang is? Geef het door aan virtuele agent Wout via de knop rechts onderop de pagina, of bel met 0900-8844.
In het kort: ja, BHV is verplicht. Ieder bedrijf met medewerkers (al bij 1 medewerker) is verplicht om de BHV te regelen. In kleine bedrijven kan een werkgever ook zelf de BHV'er zijn.
De eerste stap bij brand is altijd jezelf in veiligheid brengen. Laat vallen waar je mee bezig bent en alarmeer iedereen in je huis. Ga absoluut niet in de rook staan, want deze is giftig. Hiernaast is het de noodzaak dat je de situatie beoordeeld.
Stappenplan voor het openen van een toedraaiende deur
Blijf laag bij de grond. Stap 2: Zet je voet bij de opening van de deur (op ongeveer vijf centimeter afstand). Zo kan de deur niet in één keer open vliegen.
De volgorde van ontruimen is: 1. de verdieping waarop brand is; 2. de verdieping boven de brand; 3. de verdieping onder de brand. Stap 3 Alles ontruimen vindt plaats in opdracht van de brandweer, de coördinator of de leiding.
Bij een horizontale ontruiming, breng je mensen in veiligheid door hen naar eerste verzamelplaats direct achter de eerste brandwerende deuren te brengen. De verzamelplaats bij een verticale ontruiming zal naar verwachting op een centrale plaats op de verbindingsgangen zijn.
1) Ga naar de centrale BHV-verzamelplaats «verz.BHV», waar u door de (ontv.melding) geïnformeerd wordt over de melding. 2) Bij afwezigheid van de (leider BHV) neemt de eerst aanwezige BHV-er de taken van de (leider BHV) over.
Een kritische ruimte is altijd een gebouw of een onderdeel van een gebouw. Een kritische ruimte heeft een vloer, een plafond en muren.
In een ontruimingsplan staan procedures voor BHV'ers wat zij moeten doen bij een brand, bommelding, ontruiming of stroomuitval. Een ontruimingsplan speelt een grote rol tijdens de voorbereiding op eventuele calamiteiten en is hierdoor van belang bij een echte evacuatie.
Een verzamelplaats is een plek waar iedereen die zich in of in de buurt van een bedrijf of instelling bevindt in veiligheid kan worden gebracht in het geval van een ontruiming bij een noodsituatie.
Kun je zakken voor de BHV-cursus? Ja, dat is mogelijk.