De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Om welke allergenen gaat het? De Europese Unie heeft bepaald dat de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. Het gaat hierbij om allergenen zoals glutenbevattende granen (o.a. tarwe en rogge), ei, vis, pinda, noten, soja, melk en schaal- en weekdieren.
Het allergeen bevindt zich in de pel van de tomaat. De tomaat heeft zo zijn troeven, tomaten zijn onder ander rijk aan lycopeen, een hedendaags antioxidant die zorgt voor de rode kleur. Maar het is ook een groente die allergische reacties kan veroorzaken.
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen zijn in te delen in: Voedselallergenen: zij komen het lichaam binnen via eten. Voorbeelden zijn: eiwitten in koemelk en pinda's.
Tomaten kunnen ook na contact met de huid galbulten veroorzaken. Dit worden contact-urticaria genoemd. Het is soms niet makkelijk contact-urticaria te onderscheiden van plaatselijke zwelling van de huid door een pure irritatiereactie door tomaat.
Andere graankorrels als gerst, rogge, mais en rijst zijn verwant aan tarwe. Mais en rijst veroorzaken bij mensen met tarwe-allergie vaak geen klachten. Wel zijn er problemen gemeld met gerst.
Relatie met voedselallergie
Bepaalde eiwitten in gras komen ook voor in bijvoorbeeld pinda, wortel, komkommer en aardappel. Bij het eten van deze producten kunt u jeuk in de mond, keel en oren krijgen. Uw lippen, tong, keel, gehemelte en ogen kunnen opzwellen. Ook kunt u zich benauwd voelen doordat uw keel opzwelt.
Vrijwel alle etherische oliën bevatten van nature allergenen: Chemische verbindingen die een allergische reactie op de huid kunnen veroorzaken, voorbeelden daarvan zijn limonene, linalool en vele andere. Soms bestaat een etherische olie vrijwel uitsluitend uit zulke allergie veroorzakende stoffen.
Soms komt de meest ernstige vorm van een allergische reactie voor: anafylaxie.
Immunotherapie is een behandelingsmethode die bedoeld is om de onderliggende oorzaak van de allergie aan te pakken. Met immunotherapie kunnen de allergieklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
De behandeling van je allergie kan uit drie verschillende onderdelen bestaan, namelijk: Saneren, ofwel: het vermijden van allergenen. Symptoombestrijding: deze behandeling geeft vaak snel verlichting van de klachten. Allergie immunotherapie: een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie.
Alle producten waarin eieren verwerkt zijn, kunnen een allergische reactie veroorzaken. De meest voorkomende symptomen na het eten van ei zijn: huidklachten en zwellingen meestal in het gezicht en de keel. Regelmatig zijn er ook problemen met de luchtwegen. Ei-allergie kan leiden tot anafylaxie.
Histamine is een stof die zowel in je lichaam als in voeding kan zitten. In je lichaam doet de stof verschillende dingen: het geeft signalen door aan je afweersysteem en hersenen, het regelt daarnaast ook je lichaamstemperatuur en het helpt de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling.
Voorbeelden van kruisallergieën zijn: Berk: appel, hazelnoot, wortel, aardappel, selderij, kers, peer, walnoot. Bijvoet: selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander, mosterd. Gras: aardappel, tomaat, tarwe, pinda.
Bijvoorbeeld mensen met latexallergie kunnen na het eten van bijvoorbeeld kiwi of banaan een anafylactische reactie krijgen. Dit komt door de zogenaamde kruisreactie. De eiwitten van de banaan en de kiwi lijken zo sterk op de eiwitten in latex dat het lichaam zich kan vergissen en toch reageert.
Gemiddeld hebben patiënten met PFAS vier voedingsmiddelen die leiden tot PFAS-symptomen. In Nederland zijn de meest voorkomende voedselallergenen die PFAS veroorzaken vers fruit (vnl. appel, peer, perzik en kiwi), boomnoten en pinda.
Wanneer je allergisch bent, zal er uit de bloedtest blijken dat deze specifieke IgE antilichamen worden aangemaakt in je bloed tegen de allergenen waarvoor je allergisch bent. Er wordt een buisje bloed afgenomen bij de huisarts of bij een prikpost, dat vervolgens wordt geanalyseerd in een (ziekenhuis)laboratorium.
De allergenen (de stoffen die de aller- gie veroorzaken) van de pollen veroorzaken sympto- men zoals bij hooikoorts. Verder kunnen stoffen uit de kopspeekselklier en uit het bijengif (beide zijn in honing aanwezig) aanleiding geven tot vergelijkbare reacties.
Bij koemelkallergie reageert je lichaam overgevoelig op de eiwitten die in koemelk zitten. Je afweersysteem stoot die stoffen af. Koemelk en producten die koemelk bevatten, zoals kaas of yoghurt, veroorzaken daardoor een allergische ontsteking van je huid, je darmen en soms ook je luchtwegen.
De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Vlees: varkens- en lamsvlees, wild. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
Van de 924 proefpersonen waarbij een overgevoeligheidsreactie kon worden bewezen via tests, hadden er 27 een allergie of intolerantie voor knoflook of ui. Dat is een percentage van 2,92%. De onderzoekers vinden daarom dat standaard op knoflook of ui moet worden getest bij het stellen van een diagnose.