Freud verklaarde dat de geest drie delen heeft: het bewustzijn (boven water), het onderbewustzijn (net onder de waterlijn) en het onbewustzijn (ver onder water). De bewuste geest bevat alle gedachten, herinneringen, gevoelens en wensen waarvan we ons op elk moment bewust zijn.
De psychoanalytische theorie van Sigmund Freud, de Freud theorie, is een theorie over persoonlijkheidsorganisatie, de dynamiek tussen de verschillende stadia van persoonlijkheidsontwikkeling en de impact hiervan op de ontwikkeling op het libido van de mens.
De kern van Sigmund Freuds psychoanalytische filosofie is een analyse van het menselijke 'ik', het wezen en de psyche van de mens. Sigmund Freud beschouwde het menselijke lichaam en de geest als een geheel van energiestromen. Deze energiestromen noemde hij 'driften' (Triebe).
Het bewuste is ons cognitief stuk zeg maar, het onderbewuste 'weet veel' (zielsniveau) en het onbewuste is de plaats waar we verdringen wat we niet willen weten of voelen. Het onbewuste laat heel veel details weg, vervormt de waarheid en generaliseert. Dit doen we om onszelf gezond te houden, om ons te beschermen.
Het onbewuste brein gebruik je bij het verwerken van grote hoeveelheden informatie, maar ook bij gedachtes, emoties, (irrationele) overtuigingen, intuïtie, creativiteit, verbeelding, inspiratie, herinneringen en bevat het een enorme hoeveelheid opgeslagen kennis.
Het onbewuste brein werkt met beelden en emoties. Jouw onderbewustzijn zou je kunnen zien als een grote biologische supercomputer. Het regelt onze ademhaling, bloeddruk, hoe je loopt, praat, beweegt, onze hartslag, hoe je je gedraagt en nog veel meer.
De kijk op stress begint fundamenteel te veranderen. We kunnen ook onbewust aan stress lijden, tijdens onze slaap en overdag . Hoogleraar psychologie Jos Brosschot wijdt er op 2 december zijn oratie aan.
Het onderbewustzijn bepaalt voor een groot gedeelte je gedrag, je gevoel, je associaties en je karakter. Het bepaalt uiteindelijk voor meer dan 90% wie je bent. Waar we allemaal wel eens last van hebben is dat we het gevoel hebben dat we onszelf in de weg lopen.
De ervaring van het bewustzijn lijkt eerder tot stand te komen door een samenspel van veel verschillende gebieden in de hersenen. Bewustzijn lijkt tot stand te komen via emergentie. Op het niveau van een enkele hersencel is bewustzijn niet waar te nemen, maar op het niveau van het hele brein wel.
Een freudiaanse verspreking onthult onbedoeld wat (wellicht onbewust of ontkend) belangrijk is in de geest van de spreker, wat hij wenst en wat hem pre-occupeert. Het begrip gaat terug op de term Fehlleistung, afkomstig van Sigmund Freud, een samentrekking van "Fehler" (fout) en "Leistung" (handeling of prestatie).
Freud stelde dat versprekingen één van de meest onschuldige uitingen zijn van het onbewuste. Tegelijkertijd geloofde hij dat de vrije associatie een manier was om toegang te krijgen tot onaangetaste onbewuste informatie. Ook hierin was Freud een revolutionair.
Werk als arts. Vanaf 1882 was Freud verbonden aan het 'Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien' (Algemeen ziekenhuis van Wenen) en werkte hij in het laboratorium voor hersenanatomie. Tevens doceerde hij aan de Weense Universiteit, waar hij een buitengewoon professoraat bekleedde.
Bijvoeglijk naamwoord
Een uiting waarbij iemand per ongeluk iets zegt wat hij eigenlijk niet wil zeggen, maar dat juist daardoor inzicht geeft in wat er (wellicht onbewust of ontkend) speelt in de geest van de spreker.
Kun je onbewust een trauma hebben? Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben.
Eerst maak je contact met je onderbewuste doordat je iets zegt wat waar is en je je spierspanning voelt na mijn lichte druk op je arm. Daarna zeg je iets wat niet waar is en voel je je zwakke spierspanning. Daarna kun je spiertesten of een situatie je stress geeft (hersenhelften niet goed verbonden).
Wat zijn onbewuste gedachten? Onbewuste gedachten zijn dus gedachten die zich niet uiten in taal. Wanneer je bewust denkt denk je vaak in taal en in beeld of geluid. Wanneer je onbewuste gedachten hebt uit dit zich meer in gevoelens.
Gedachten kan je beïnvloeden door je aandachtspier te trainen en emoties kan je gebruiken als instrument om jezelf uit te drukken en te manifesteren in het leven. Dat klinkt als een verlossing dat je je lichaam, gedachten en emoties vóór je kan laten werken in plaats van tegen je.
Je kunt jezelf herprogrammeren door consequent bezig te gaan met wat je wilt. Elke dag zeggen wat je wilt zijn, en je hersenen zullen een nieuwe verbinding gaan aanleggen en de oude langzaam afbreken. Hoe mooi is dat?! Maar circa 99% van wat we denken, gebeurt onbewust.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Vrijwel elke emotie veroorzaakt meer activiteit in de borst: een blijk een versnelde hartslag en ademhaling. Dat mensen het hoofd ook vaak rood inkleuren duidt op activiteit van de gezichtspieren, maar ook op veranderingen in gedachten en gevoelens.
Lichaam en brein reageren op de stress die een relatiebreuk kan veroorzaken. Mensen met stress kunnen minder eetlust hebben, slechter slapen, maag- en darmklachten of hoofdpijn krijgen. Daarnaast zijn er allerlei mentale klachten zoals gevoelens van angst, onzekerheid, een opgejaagd gevoel en negatieve gedachten.