In de tweede helft van je menstruatie, dus na de eisprong, is progesteron de baas. De hoeveelheid oestrogeen neemt dan af en het progesterongehalte neemt toe. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand zich voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel.
Midluteale progesteron-concentraties bij niet zwangere vrouwen, groter dan 10 ng/mL, wijzen op normale ovulatie en een normale luteale functie. Insufficiëntie van de luteale fase of een zeer korte luteale fase kunnen geassocieerd zijn met infertiliteit.
Standaard referentiebereik voor progesteron bij vrouwen
0,2-3,4 nmol/l tijdens de folliculaire fase (de eerste helft van je menstruatiecyclus) 0,7-8,0 nmol/l halverwege de cyclus (tijdens de eisprong) 10-60 nmol/l tijdens de luteale fase (de tweede helft van je menstruatiecyclus)
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon (progestageen). Het is belangrijk voor de vruchtbaarheid. Bij IVF-behandeling, veel bloedverlies tijdens de menstruatie, uitblijven van de menstruatie en overgangsklachten. Soms om te voorkomen dat een kind te vroeg geboren wordt.
Als je zwanger wil worden, is het van belang dat jouw hormonen goed in balans zijn. Deze zorgen namelijk voor een eisprong, de opbouw van baarmoederslijmvlies, en de start van een eventuele menstruatie. Soms hebben vrouwen een tekort aan het hormoon progesteron. Dit kan de kans op een zwangerschap verkleinen.
Je kunt de gevoeligheid van je lichaam voor progesteron verbeteren door stress tegen te gaan, bijvoorbeeld door toepassen van body-mind technieken als mindfulness en yoga. Ook zijn er supplementen die een te hoge cortisolproductie kunnen temperen, bijvoorbeeld diverse ginsengsoorten, ashwaganda, rhodiola, relora.
Het effect van progesteron op de huid is minder duidelijk. Verondersteld is dat progesteron een rol speelt bij huidelasticiteit, talgproductie en net als oestrogeen ook bij huidpigmentatie. Daarnaast heeft progesteron effect op de huiddoorbloeding. Progesteron beïnvloedt de arteriële bloedvattonus.
Vitamine C is een anti oxidant en kan progesteron laten stijgen en ondersteund de luteale fase van je cyclus. Gebruik 1000 mg per dag of eet voeding rijk aan vitamine C als: citrusvruchten, bosbessen, aardbeien, mango, papaja, watermeloen, tomaten, broccoli, spinazie, bloemkool, kool, etc.
Het progesterongehalte is in het begin van de loopsheid ( de pro-oestrus) laag. Meestal onder de 2 ng/ml. Tijdens de ovulatie stijgt de waarde snel naar een waarde van 4-8 ng/ml. Het is belangrijk om te weten dat eicellen 2-3 dagen nodig hebben om te rijpen na de eisprong voor een optimaal dekmoment.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen.
Voor vrouwen met kinderwens kunnen het beste FSH en oestradiol bepalen (vroegdiagnostiek overgang). Bij een FSH 20 IE/l en een oestradiol 100 pmol/l is het waarschijnlijk dat de overgang is ingetreden.
De rol van oestrogeen en progesteron in de overgang
In de puberteit kregen je eierstokken ineens de functie om oestrogeen en progesteron aan te maken. Oestrogeen voor het rijpen van eitjes. En progesteron om je baarmoeder klaar te maken voor het innestelen van een bevrucht eitje.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, dat samen met oestrogeen verantwoordelijk is voor het reguleren van je menstruatiecyclus. Het wordt gemaakt in je bijnieren en je eierstokken. In de bijnieren speelt het een rol bij de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline.
Gedurende de zwangerschap stijgt progesteron tot waarden hoger dan 500 nmol/L. Wanneer er een zwangerschap is vastgesteld, stijgen in het begin progesteron en het zwangerschapshormoon hCG volgens een vast patroon.
Hoe merk je dat je een tekort of overschot hebt aan progesteron? Ginny: 'Als je geen goede progesteron productie hebt, kan het bijvoorbeeld zijn dat je menstruatie veel langer duurt dan normaal, dus langer dan 8 dagen. Of dat je cyclus heel onregelmatig is.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
De hormonen Oestrogeen en progesteron spelen niet alleen een belangrijke rol bij onze vrouwelijke cyclus, deze hormonen hebben ook een hele belangrijke rol bij huidveroudering. Het hormoon oestrogeen heeft namelijk invloed op de vorming van nieuw collageenweefsel.
Bij tekort aan progesteron:
In het algemeen: 200 mg per dag 's avonds vóór het slapen gaan, zo nodig aangevuld met 100 mg 's morgens gedurende ten minste 12 dagen per maand.
Een progestageen is een hormoon dat dezelfde eigenschappen vertoont als progesteron. Het bekendste natuurlijke progestageen is progesteron. Andere voorbeelden zijn 17-OH-progesteron en 20α-hydroxyprogesteron. Veel progestagenen worden synthetisch gemaakt en noemt men progestativa.
De behandeling met vaginale progesteroncapsules in het eerste trimester van de zwangerschap, zorgt niet voor een kleinere kans op een miskraam bij vrouwen met onverklaarde recidiverende miskramen in de voorgeschiedenis.
De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De levensfase waarin de eierstokken geleidelijk ophouden het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen te produceren, wordt de overgang genoemd. De duur van de overgang is bij elke vrouw verschillend.
Een vrouw bereikt de menopauze op een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. Je eierstokken produceren in de overgang steeds minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Door de bijhorende veranderingen in je lichaam kan je menopauzale klachten hebben (zie onder).