Liquiditeit is een term die aangeeft of een bedrijf alle kortlopende schulden (tot maximaal een jaar) kan betalen. De belangrijkste reden om de liquiditeit te berekenen, is dus om te weten of een bedrijf over voldoende liquide middelen beschikt om aan alle kortlopende betalingsverplichtingen te voldoen.
Liquiditeit in enge zin betekent 'onmiddellijke liquiditeit'. Dit geeft aan of de activa in omloop voldoende zijn om de schulden op korte termijn te betalen.
Wat betekent liquiditeit
Een product met een hoge liquiditeit kan sneller gekocht of verkocht worden dan een product met een lagere liquiditeit. Daarnaast is het makkelijker om een product met een hoge liquiditeit te verkopen voor de marktprijs. Geld is het meest liquide.
De betekenis en definitie van liquiditeit is snelheid waarin een onderneming haar rekeningen op de korte termijn kan betalen. Hoe sneller u geld van uw klanten ontvangt, des te sneller u betalingen kunt uitvoeren.
Waarden met een hoge liquiditeit kunnen door beleggers gedurende de handelsuren op elk moment snel worden verhandeld. Hoge liquiditeit wordt vaak geassocieerd met een lager risico, omdat marktdeelnemers snel hun posities kunnen sluiten zonder dat dit een sterke impact heeft op de prijs van de waarden.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Wat is een goede liquiditeit? Een current ratio van 1,5 wordt als goed beschouwd. Bij een current ratio van 2 of hoger is het bedrijf absoluut veilig op vlak van liquiditeit. Voor de quick ratio geldt een uitkomst van 1 of hoger als goed.
De liquiditeit laat zien in hoeverre een bedrijf kan voldoen aan de betalingsverplichtingen op korte termijn. Een bedrijf met een slechte liquiditeit heeft het dus lastig om de rekeningen te kunnen betalen. Dit hoeft in principe niet te betekenen dat het bedrijf verlies maakt.
DNB schrijft banken een minimaal liquiditeitspercentage voor. Banken kunnen krediet verlenen, zolang zij maar boven dit minimale percentage blijven. Stel dat DNB een minimaal liquiditeitspercentage van 20% voorschrijft.
Wat is een goede solvabiliteit? Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen 25% en 40% wordt als gezond beschouwd.
Doel van quick ratio
De quick ratio noem je ook wel de acid test ratio of snelle activa ratio. Het doel van de berekening is om te kijken of je cashflow en liquiditeit voldoende zijn om op korte termijn aan je verplichtingen te kunnen voldoen, zoals je leveranciers, de Belastingdienst, leningen en andere schuldeisers.
Liquiditeit is de mate waarin de onderneming haar schulden op de korte termijn kan voldoen. Een onderneming is liquide wanneer ze haar verplichtingen die ze op de korte termijn heeft op tijd kan voldoen.
Current ratio.
Is de uitkomst hiervan hoger dan 1, dan wil dat zeggen dat er op korte termijn voldoende 'liquiditeit' is om aan de korte schulden te voldoen. Een uitkomst lager dan 1 kan leiden tot liquiditeitsproblemen.
Een goed percentage hangt ook af van de branche en de markt. Gemiddeld mag u uitgaan van een rentabiliteit van 5% tot 10%, al bevestigen uitzonderingen hier de regel.
Definities. Bij een hoge solvabiliteit staat er veel eigen vermogen tegenover de schulden en is de kans groot dat het bedrijf de schulden zal afbetalen. Wordt het eigen vermogen te klein dan verslechtert de solvabiliteit waardoor kredietverschaffers en leveranciers minder snel bereid zijn krediet te verstrekken.
Als de bank een krediet verleent, krijgt de bank een vordering op de kredietnemer. Deze persoon of instelling moet het krediet in de toekomst weer aflossen. De bank 'bezit' dus eigenlijk een lening. In ruil hiervoor krijgt de kredietnemer de beschikking over geld om bijvoorbeeld een huis mee te kopen.
Giraal geld wordt gecreëerd door de centrale bank en door private banken. Eerstgenoemde creëert de monetaire basis, M0. Die bestaat op dit moment uit de bankbiljetten en de liquiditeitsreserves van het bankwezen.
Een bedrijf is levensvatbaar als het voor langere tijd winstgevend is én aan de financiële en organisatorische verplichtingen kan voldoen.
Solvabiliteit is een rekenformule waarmee je de financiële gezondheid van je onderneming meet. Het getal geeft aan of je op de lange termijn aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Een hoge solvabiliteit is gunstig voor je leveranciers en financiers.
Er zijn verschillende kengetallen voor liquiditeit: kasliquiditeit, quick ratio en current ratio. Al deze kengetallen geven een verhouding weer tussen balansposten: tussen één of meerdere vlottende activa in de teller en de vlottende passiva in de noemer.
Als de som van de vlottende passiva groter is dan de som van de vlottende activa, beschikt je onderneming over een negatief netto werkkapitaal. Dit betekent dat een deel van het kortlopend vermogen (vlottende passiva) wordt ingezet voor de financiering van de vaste activa.
Waarom is een goede liquiditeit belangrijk? Een goede liquiditeit betekent dat je bedrijf op de korte termijn goed tegen een stootje kan. Jij zult niet in paniek raken van een flinke rekening van een leverancier of een onverwachte tegenvaller van de Belastingdienst.