Houd het kort en simpel. Je hoeft geen lange, ingewikkelde uitleg te geven over wat je gedaan hebt, tenzij je het gevoel hebt dat dat echt nodig is. Het belangrijkste is dat je duidelijk maakt hoe erg je het vindt wat er gebeurd is en hoe veel spijt je ervan hebt. Zeg zoiets als: “Ik vind het zo erg wat ik heb gedaan.
Toon begrip voor elkaar, probeer compassie op te wekken en bedenk waarom je van elkaar houdt. Laat de ander weten dat je hem of haar begrijpt. Je kunt iets zeggen zoals: “Het spijt me dat ik je onzeker heb laten voelen, maar het is niet mijn bedoeling geweest om je pijn te doen.
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Houd deze dingen in gedachte: stel je bericht zó samen dat het niet leidt tot nog meer drama. Houd het kort, ook al heb je 1001 dingen te zeggen waarom hij/zij nu toch echt te ver is gegaan. Blijf rationeel en houd (de toon van) je appje zakelijk. Voorbeeld: “Ik ben gekwetst door wat er zojuist is gebeurd.
Zeg sorry
Als je meent wat je zegt is je verontschuldiging hoe dan ook effectief. Het is echter niet nuttig om te zeggen; “Het spijt me dat je je zo voelt.” Dit is slechts een blij van empathie, maar geen echte verontschuldiging. Maar wat nu als je geen spijt hebt? Een onoprechte verontschuldiging is ook geen optie.
Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie. Benieuwd waar de meeste stelletjes over ruziën? Dat gaat voornamelijk over jaloezie, geld of werk.
Laat haar eerst uitpraten en maak duidelijk dat je begrijpt waarom ze boos is. Leg daarna pas jouw kant van het verhaal uit. Belangrijk is wel dat je bij je eigen standpunt blijft. Toegeven om de ruzie te sussen is namelijk niet slim op de langere termijn.
Emotionele of geestelijke mishandeling
Van emotioneel of geestelijk geweld is bijvoorbeeld sprake als een volwassen persoon een kind regelmatig uitscheldt, vernedert of het kind opzettelijk bang maakt.
Het kan helpen gewoon te praten of je handen op je buik te leggen en op je ademhaling te letten. Ook bewegen kan ervoor zorgen dat je ademhaling weer stabiliseert. Een ijsklontje op je tong leggen kan ook helpen. Je aandacht gaat naar de kou toe, wat meteen kalmeert.
Ruziemaken is tot op zekere hoogte goed en hoeft niet perse een negatieve invloed op je relatie te hebben. Uit onderzoek van de psycholoog John Gottmann is namelijk gebleken dat vooral de manier waarop je met ruzie om gaat en hoe je conflicten oplost bepalend is voor hoe gelukkig je bent in een relatie.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Als je een gelukkige relatie hebt, wil je tijd doorbrengen met je partner. Je bent enthousiast voor date-avonden en je kan niet wachten om in de armen van je lover te kruipen. Maar als dat gevoel veel minder wordt en je alleen maar zin hebt om met je andere af te spreken, kan dat einde relatie betekenen.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Je gekwetst voelen en je eigen behoeften
De pijn komt ergens vandaan. De negatieve gevoelens die gepaard gaan met het kwetsen komen vaak voort uit een bedreiging van jouw behoeften. Dit kan uit een behoefte aan respect zijn: iemand beledigt jou over je uiterlijk, dit komt respectloos op jou over, je bent gekwetst.