Het aantal millimeter dat op de lens genoemd staat is de brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand bepaalt hoeveel van de omgeving terug te zien is op de foto. Hoe lager het getal, hoe groter de hoek die je terugziet op de foto en hoe meer van de omgeving in beeld is.
Het zoombereik van een cameralens wordt op verschillende manieren aangeduid. Er staat hoeveel keer zoom hij heeft of er staat een aanduiding in millimeters.
18-55: het zoombereik van de lens.Van groothoek (18mm) tot 55 mm (lichte telelens). Van 18 tot 55mm is een zoombereik van 3 en dat laat Nikon ook aan het einde nog een keer zien door 3.0x te vermelden.
Dus hoe kleiner het getal, hoe meer je lens richting groothoek gaat. Denk hierbij aan ongeveer 10-20mm. Deze lenzen zijn uitermate geschikt voor het fotograferen van wijde landschappen. En hoe groter het getal, hoe meer je op een onderwerp kunt inzoomen.
Zo kun je met 60x zoom even ver zoomen als met 50x zoom: omdat je verder kunt uitzoomen. Let dus niet alleen op de zoomfactor, maar zeker ook op de beginwaarde van het zoombereik. Hoe lager die waarde, hoe te meer er op één foto past. Het zoombereik staat meestal vóór op de lens, bijvoorbeeld 6.3 - 18.9 mm.
Een 500mm lens is zwaar. Bovendien vergroot je elke beweging ongeveer 10x vanwege het lange brandpunt. Scherpe foto's maken met zo'n lens is dus niet eenvoudig.
Het aantal millimeter dat op de lens genoemd staat is de brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand bepaalt hoeveel van de omgeving terug te zien is op de foto. Hoe lager het getal, hoe groter de hoek die je terugziet op de foto en hoe meer van de omgeving in beeld is.
Een 50mm is een lens met een vaste brandpuntsafstand, ook wel prime genoemd. Dat betekent dat je niet kan inzoomen. Wil je meer in beeld, dan moet je naar achteren lopen. Wil je minder in beeld, dan loop je naar voren.
De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer 'zien', dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto's wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt.
Ben je een beginnende fotograaf, dan is het aan te raden een 18-135mm lens te kopen. Deze heeft veel bereik waardoor je niet regelmatig van lens hoeft te veranderen.
Van reis- tot bruidsfotografen—iedereen gebruikt dit objectief. Ook veel vrijetijdsfotografen kunnen dit objectief waarderen vanwege de weidsheid bij 24mm en grote zoom bij 70mm. Ten opzichte van de standaard kitlenzen heeft dit objectief een lichtsterkte van F2.
Waarom een 85mm brandpunt? Een 85mm objectief staat over het algemeen bekend als een portret lens. De reden is simpel; de brandpuntafstand is lang genoeg om een portret te fotograferen waarbij er geen vertekening optreedt, en kort genoeg om niet te ver weg te hoeven staan.
Een 35mm sensor is het grootste sensorformaat voor camera's. Voor deze variant geldt dat het beeld dat de cameraman door de zoeker ziet ook daadwerkelijk het beeld is dat op de foto of video zal verschijnen. Daarom wordt een 35mm sensor ook wel een full-frame sensor genoemd.
Lenssterkte is een grootheid die aangeeft hoe groot de convergerende of divergerende werking van een lens is. Symbool is de hoofdletter S, eenheid de dioptrie (Dpt). Lenssterkte wordt o.a. gebruikt om de sterkte van brillen en contactlenzen mee aan te duiden.
De meeste portretfotografen geven de voorkeur aan de primelens. Een lens met een vast brandpuntsafstand is compact, snel, scherp en lichtsterk. Echter, een zoomlens is handig wanneer je ver van de persoon af staat en niet dichterbij kan komen, zoals bij evenementfotografie.
24-MM LENZEN
Een uiterst draagbare en platte lens: ideaal voor reis- en straatfotografie. De 39,5 mm equivalente brandpuntsafstand geeft je een wijder perspectief dan dat van het menselijk oog. Het grote diafragma zorgt ervoor dat je onderwerp scherp is tegen de zachte, onscherpe achtergrond - zelfs bij weinig licht.
Lenzen voor full frame camera's hebben een EF-vatting. Deze lenzen benutten de volledige grootte van de sensor. Omdat deze lenzen gemaakt zijn voor een grote full frame sensor, passen ze ook op een kleinere APS-C sensor. Je herkent Canon lenzen voor full frame spiegelreflexcamera's aan het rode bolletje op de lens.
Duurdere, lichtsterke objectieven hebben een lager minimaal diafragmagetal. Zo zijn er (redelijk betaalbare) lenzen met een brandpuntsafstand van 50mm en een minimaal diafragma van f/1.8. Deze lenzen zijn dankzij hun kleine diafragmagetal beter geschikt voor fotograferen bij weinig licht.
De beeldhoek en het bereik van de lens
Bij camera's met een cropsensor begint de ideale brandpuntafstand voor landschappen bij 10mm. Bij full frame is dat zo'n 15mm. Je krijgt zo veel van het landschap in beeld en er ontstaat door de grote beeldhoek veel dynamiek. Een landschapsfoto lijkt zo al gauw erg indrukwekkend.
Er zijn zoomlenzen zoals de 70-300mm, 100-400mm of 150-600mm en vast brandpunt objectieven met een langere brandpuntsafstand zoals een 300mm, 400mm of zelfs 600mm. Met een 300mm op een fullframe kun je tuinvogels vaak goed fotograferen.
Een variabel brandpunt is gebruikelijk bij telelenzen. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe dichtbij je het onderwerp haalt. Met een 70-300mm lens is je beeld bij 70mm al aardig ingezoomd, maar met 300mm haal je het onderwerp pas echt dichtbij. Een gevaar van zo'n groot zoombereik is bewegingsonscherpte.
Een allround objectief, ook wel super-standaard genoemd, is een objectief dat enorm veelzijdig is. Je kunt er dichtbij mee fotograferen, maar ook van veraf. Door het grote bereik dat deze objectieven hebben boeten ze over het algemeen wel wat in aan lichtsterkte.
Bij een overstap naar full-frame zul je dus EF- of RF-objectieven moeten aanschaffen voor je nieuwe camerabody. EF-objectieven zijn geschikt voor alle full-frame Canon-camera's.