Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst.
Wanneer je je alleen voelt, kom je in de buurt van eenzaamheid. Jouw behoefte aan gezelschap, samenzijn, vriendschap en het leven delen wordt niet vervuld. Ook de behoefte om te zorgen of ontzorgd te worden, wordt niet vervuld. Je kunt niet geven en je kunt niet ontvangen.
Een gevoel van eenzaamheid in de relatie ervaren is normaal. De oorzaken hiervan zijn verschillend per relatie. Je hebt bijvoorbeeld te hoge verwachten van je partner, of jullie vinden het moeilijk om goed met elkaar te communiceren. Daarnaast speelt je eigen mindset een grote rol.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Maar hoelang duurt het nu al en hoe lang wil je nog wachten? Begrijp me goed: er is niets en dan ook helemaal niets mis met een latrelatie. Maar het moet wel je eigen keus zijn. Als je aan het latten bent omdat je partner niet anders kan of wil, dan kan dat vroeg of laat tot eenzaamheid leiden.
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 0767 000 of via een lokaal telefoonnummer, chat en mail. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.
Als iemand zich eenzaam voelt is de de opdracht: zoek uit wat je moet doen om je gelukkiger te voelen en je te verbinden met de juiste anderen. Leer je te verbinden en leer zo te communiceren dat je krijgt wat je nodig hebt en dat je geeft waar je gelukkig van wordt.
Dit wordt omschreven als een verloren en zwervend gevoel, geen eigen plek of rol in het leven kennen, een gevoel van zinloosheid. Bij existentiële eenzaamheid gaat het meer over een gemis aan zingeving dan over je sociale contacten.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Als je alleen bent, heb je niemand om je heen. Wanneer iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, spreken we van sociaal isolement. Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander.
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.
Verlegenheid, je ongemakkelijk voelen of een sociale angststoornis (SAD) kunnen het moeilijk maken om te socializen. Toch is mensen te ontmoeten de enige manier om vrienden te vinden, en om dat te kunnen doen, moet je manieren vinden om je verlegenheid of sociale angst onder controle te houden.
Verbondenheid geeft het gevoel erbij te horen. Je voelt je gezien en gewaardeerd. Je kunt je verbonden voelen met bijvoorbeeld je familie, gezin, partner, vrienden of huisdier. Maar je kunt ook verbondenheid ervaren met een groter geheel, een grotere macht, de kosmos, God of wat voor naam we daar ook aan geven.
Bij een LAT relatie zie je elkaar hoogstwaarschijnlijk niet elke dag, maar dit betekent niet dat je niet met elkaar kunt communiceren. Wees open naar elkaar toe over hoe het gaat en wat je van elkaar nodig hebt. Alleen dan kan de ander daar op inspelen en rekening met je houden.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.