Terwijl de 'gewone man' juist toilet gebruiken om zich chique voor te doen, is dit voor mensen van adel maar heel burgerlijk. In het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct. Het maakt dus weinig verschil welk woord je gebruikt. Het berust namelijk niet op taalkundige, maar sociale normen.
Volgens het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct en is het ene woord niet beter dan het andere.
bestekamer, closet, gemak, het kleinste kamertje, kabinet, koer, plee, poepdoos, privaat, retirade, secreet, wasgelegenheid, wc. kabinet (zn) : privaat, toilet, wc.
Beide woorden zijn correct, en het ene is niet beter dan het andere. Koelkast is hooguit gebruikelijker dan ijskast. Een koelkast koelt etenswaren; er zit geen ijs in.
Vandaar dat taalgebruikers op stand soms ijskast zeggen. Niet alleen de woorden ijskast en koelkast verschillen in stand. In het onderstaande rijtje werd het eerste woord vooral gebruikt door de lagere klasse en het tweede woord vooral door de hogere klasse: biertje / pilsje.
De voorkeur voor taartje heeft geen taalkundige grond: het is een sociale norm. In het Standaardnederlands zijn gebakje en taartje beide juist. In de hoogste kringen, zoals bij de adel, is voor een deel een eigen dialect ontstaan, waarmee men zich onderscheidt van de 'gewone burger'.
In het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct. Het maakt dus weinig verschil welk woord je gebruikt. Het berust namelijk niet op taalkundige, maar sociale normen. De ongeschreven regel luidt dus: zolang je je dus prettig voelt bij het woord dat je gebruikt, kan het niet fout zijn.
Tegenwoordig is het meest gebruikelijke woord voor een nagerecht “toetje”. De firma Mona laat Nederland in 1971 kennis maken met hun vla en zo ontstond het Mona-toetje. Zo werd het Mona-toetje na het eten – ook door de weeks – een begrip. In de jaren 70 werd er ook nog gesproken over nagerecht, toespijs of dessert.
Frigo* wordt in België geregeld gebruikt, maar het is geen standaardtaal. IJskast en koelkast zijn standaardtaal in het hele taalgebied. Zuivelproducten kun je het best bewaren in de koelkast / ijskast.
Een koelkast of ijskast (in België informeel ook frigo) is een apparaat voor het gekoeld bewaren van etenswaren en dranken.
Kotsen is met 431 attestaties de meest voorkomende benaming voor 'overgeven'. Op de tweede plaats komen spuwen en spugen, die allebei op verschillende manieren uitgesproken worden. Voor spugen kregen we de uitspraakvarianten spagen, spougen, spuien en spuigen en voor spuwen werden spawen, spijven en spouwen opgegeven.
Tatami in gevechtssporten
De term 'tatami' wordt ook gebruikt als referentie aan de mat die aangewend wordt bij de beoefening van Japanse zelfverdedigingskunsten zoals het jiujitsu, aikido en judo. In het laatste geval wordt de mat ook vaak 'judomat' genoemd.
Het is 'het toilet', want toilet is onzijdig.
De Romeinen maakten gebruik van een voorloper van de moderne WC. In Pompeï en Herculaneum zijn privaten gevonden die op een continu spoelend riool waren aangesloten.
WC is de afkorting van Water Closet. Die naam is afkomstig uit de Engelse taal en betekent “waterkast”.
Maar waarom heet dat ook wel een toetje? Het woord toetje is ontstaan door het woord 'toenemen'. Je neemt dus na het hoofdgerecht iets toe. In de volksmond werd dat verkleind naar het woord toetje.
Toetjes waren iets voor rijke mensen, als zoete afsluiting van de maaltijd. Een toetje als 'genotsgerecht' was alleen weggelegd voor de gegoede burgers. In het eerste kookboek uit Nederland Eenen nyeuwen coock boeck (1560) worden zure en wrange vruchten, kaas, noten en 'geconfyte kruyden' genoemd als nagerecht.
Al in 1914 is het woord toetje als nagerecht opgenomen in de Van Dale. Toetje is een verkleinwoord (zoals uitje, tussendoortje) en komt waarschijnlijk van de uitdrukking “iets toe eten” wat later verbasterde in een 'een toetje eten'.
Het woord toilet is afkomstig van het Franse toilette. Het gedeeltelijke synoniem wc is de afkorting van het Engelse water closet, wat letterlijk "waterkast" betekent.
De Nederlandse adel houdt hardnekkig vast aan een eigen spreektaal, waarmee men elkaar al binnen twee woorden herkent als 'uit een nette familie' dan wel als 'niemand'. Cruciaal in de taal van de Nederlandse adel zijn allerlei 'verboden' woorden en gezegden, die iemands bourgeois-achtergrond direct verraden.
De oudste toiletten en rioleringen waar we vanaf weten zijn van 2500 jaar voor Christus. Archeologen hebben huizen gevonden waar speciaal hokje gebouwd was met een opening boven het water. 2000 jaar later bouwden de Romeinen openbare toiletten.
Je bent van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij, omdat titel en predikaat met de achternaam verbonden zijn en adeldom alleen in de mannelijke lijn kan worden doorgegeven.
Het belangrijkste verschil tussen taart en cake is dat de Taart is een gebakken gerecht en Cake is een broodachtig gebakken dessert.
Een typische Nederlandse delicatesse: kwarktaart met aardbeien. Of met citroen. Het is een licht, zoet gebak dat we allemaal wel eens gegeten hebben.