Vertel gewoon een verhaaltje aan de buik. Je hoeft geen zachte stem of baby geluid te produceren. Door met je normale stem te praten zal je baby na de geboorte deze stem herkennen. Nu je baby goed geluiden van buitenaf hoort, hoort (en voelt) hij het natuurlijk ook als jullie schreeuwen.
Een ongeboren baby reageert sterker met naar de hand toe bewegen wanneer de moeder haar buik aait dan wanneer anderen dat doen. Dit kan verklaren waarom een moeder haar kind voelt bewegen als ze over haar buik aait, terwijl het bewegen stopt als bijvoorbeeld de partner van moeder de buik aanraakt.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap overmatig worden blootgesteld aan hoge lawaainiveaus (boven de 85 decibel), kan de baby daar al in de buik gehoorschade door oplopen. Dat dit niet ongebruikelijk is, blijkt uit cijfers van het Vlaamse Kind en Gezin. De organisatie screent al jaren het gehoor van pasgeborenen.
Als je op je linkerzij ligt, voel je je baby het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal. Voel je minder dan 10 bewegingen deze 2 uur of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld? Neem dan meteen contact op met je verloskundige of gynaecoloog.
Dit keer alles over de slaaphouding, want waarom zou je niet op jouw rug mogen slapen? Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
Klassieke muziek maakt baby's in de buik misschien niet slimmer, maar foetussen vinden het wel prettige muziek om naar te luisteren. Onderzoek heeft aangetoond dat baby's muziek met een vloeiende melodie en hogere tonen prettig vinden om naar te luisteren.
Festivals vanaf 3e maand zwangerschap vergroten kans op gehoorschade bij baby. De luide muziek tijdens concerten en festivals kan zorgen voor gehoorschade bij je ongeboren baby. Daarvoor waarschuwt audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent. Gehoorschade bij kinderen is een weinig bekend probleem, vindt hij.
Het gehoor van je baby heeft zich al volop ontwikkeld in de baarmoeder. Dat heb je misschien wel gemerkt aan trapjes bij bepaalde geluiden of jouw stem! Bij de geboorte kan je baby dus al behoorlijk goed horen. Je baby zal vooral jouw stem en die van je partner, of eerder gehoorde muziek of geluiden kunnen herkennen.
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.
“Deze vroege bewegingen zijn zeer waarschijnlijk een reflex”, zegt hij. Toch kan dit volgens Nowlan tijdens de zwangerschap veranderen. “Later in de zwangerschap kan het gaan om meer gecoördineerde bewegingen. Het is dan waarschijnlijk dat de hersenen bepalen hoeveel en wanneer de baby beweegt.”
Ligging van de placenta
Als de placenta (moederkoek) aan de voorkant van de baarmoeder zit, kunt u uw kind tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen zo krachtig dat u de bewegingen voelt.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder. Doordat er minder zuurstof en voedingstoffen naar de baarmoeder gaan kan je baby minder goed groeien.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
In de baarmoeder hoort een kindje de stem en het hart van zijn of haar mama, maar ook luide muziek met hoge tonen en zang. De baby kan de geluiden die hij of zij in de baarmoeder hoorde, herkennen na de geboorte. Al tijdens de zwangerschap is het gehoor van je baby gevoelig voor lawaai uit je omgeving.
Stimulans voor de taal- en spraakontwikkeling
Luisteren naar muziek is niet alleen fijn en gezellig, het is ook nog eens goed voor de taal- en spraakontwikkeling van je baby. Het luisteren naar de verschillende klanken helpt je kindje bij het leren van zijn eerste woordjes.
Wel weten we dat klassieke muziek een rustgevend effect heeft op baby's, waarschijnlijk vanwege het herhalende ritme dat gelijkenis heeft met de hartslag van de moeder. Daarnaast stimuleert de muziek de aanleg van (muziek-gerelateerde) wegen in de hersenen en de ontwikkeling van klank en taal.
Hard geluid op je werk kan ook een risico zijn. Het kan bijvoorbeeld stress bij je baby veroorzaken. Jouw gehoorbe- scherming beschermt de baby niet. Daarom is in de wet vastgelegd dat je als zwangere in je werk niet mag worden blootgesteld aan hard geluid.
Contact maken vanaf de eerste dag
Het is goed voor de ontwikkeling als jullie leren 'praten' zonder woorden. Je baby reageert op je stem, je geur en de manier waarop je hem aanraakt. Als je goed oplet, zie je ook hoe je kind reageert. Kijk maar hoe je kind luistert als je ermee praat en hoe het dan kijkt.
Je kunt deze groei stimuleren door tegen hem te praten, over je buik te aaien en wat muziek voor hem te draaien. Laat andere gezinsleden dit ook doen. Je helpt de hersenontwikkeling van je baby door tijdens de zwangerschap te praten, voor te lezen, je buik te strelen en muziek te draaien.
In het kort
Vanaf het begin van de zwangerschap is een baby actief. Sommige bewegingen kunt u goed voelen, maar van andere bewegingen merkt u niets. Hoeveel een baby beweegt en met hoeveel kracht dit gebeurt, is voor iedere baby anders. In z'n algemeenheid is dus niet te zeggen wat normaal is.