Heeft de vereniging geen raad van commissarissen of is er geen accountant ingeschakeld?Dan is de vereniging verplicht een kascommissie in te stellen. Deze bestaat uit leden van de vereniging en controleert de penningmeester. Winst mag niet onder de leden worden verdeeld.
Een kascontrole is binnen veel verenigingen verplicht. Nu heeft het woord verplicht en het woord controle vaak een strenge bijklank, maar veel bestuursleden (waaronder natuurlijk de penningmeester) vinden het prettig dat er een kascontrole is.
De kascommissie van de VvE moet uit VvE-leden bestaan en moet elk jaar worden gekozen. Het is geen probleem om elk jaar dezelfde leden te benoemen. Het aantal kascommissieleden bedraagt minimaal twee.
Het enige wat wettelijk is geregeld, is dat de kascommissie moet bestaan uit ten minste twee personen die niet in het bestuur van de organisatie zitten. In dat geval zou de kascommissie immers zichzelf controleren.
De kascommissie wordt jaarlijks benoemd. Ontslag van de commissie of van een commissielid door het bestuur is niet mogelijk. Dit is omdat de commissie is benoemd door de algemene vergadering. De commissie of een lid van de commissie kan alleen ontslagen worden door de algemene vergadering omdat deze hem heeft benoemd.
Wat is een kascontrole? Tijdens deze controle worden de kosten zoals die zijn opgegeven in de resultatenrekening gecontroleerd door de kascommissie. Er wordt grotendeels nagegaan of voor alle betalingen een betalingsbewijs beschikbaar is. Dit betalingsbewijs volgt uit een specificatie van de uitgaven.
Het is altijd de ledenvergadering die decharge geeft aan het bestuur. De decharge wordt dus niet alleen aan de penningmeester gegeven en ook niet door de kascommissie.
Welke eisen worden er gesteld aan de kascommissie? De kascommissie moet onafhankelijk en onpartijdig zijn. Daarnaast wordt er ook een zekere deskundigheid verwacht. Daarnaast is de persoonlijkheid en professionaliteit van een kascommissielid ook van belang.
Dan is de vereniging verplicht een kascommissie in te stellen. Deze bestaat uit leden van de vereniging en controleert de penningmeester.
Het doel van de kascontrole is het controleren van het financieel verslag en naar aanleiding van de controle advies aan de algemene vergadering uit te brengen over het wel of niet goedkeuren van dit verslag.
Wat is decharge? Decharge wordt omschreven als het verlenen van kwijting aan een bestuurder voor het gevoerde beleid. Door decharge te verlenen doet de vennootschap afstand van het vorderingsrecht op een bestuurder.
Checklist kascommissie VvE
In de checklist bevinden zich items als: Is de eindbalans van het vorige boekjaar gelijk aan de beginbalans van het daarop volgende boekjaar. Is het resultaat over het boekjaar juist berekend. Is de balans in evenwicht.
Het is gebruikelijk dat op de jaarvergadering het bestuur decharge krijgt. De cijfers en andere informatie zijn bekeken door iedereen die dat moet doen. Dat wil zeggen eventueel ook nog door een externe boekhouder of kascontrolecommissie. Vervolgens heeft de vergadering alle vragen kunnen stellen die ze wilde.
De penningmeester is iemand die een functie heeft in een rechtspersoon, vaak in het bestuur van die rechtspersoon. De taak van de penningmeester om de financiën van de organisatie te regelen. In de statuten kan je de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden verder vastleggen.
De belangrijkste taken van de sponsorcommissie zijn: Commercie: Het werven van nieuwe sponsors en het beheren van bestaande sponsorrelaties. Administratie en organisatie: Het opstellen van contracten, factureren, het verzorgen van de sponsoruitingen en voeren van de debiteurenadministratie.
Een Algemene Ledenvergadering (ALV) is een officiële bijeenkomst waar alle leden van de vereniging mogen meepraten en meebeslissen over het gevoerde en toekomstige beleid van de vereniging. Een ALV moet ten minste één keer per jaar worden georganiseerd.
Nee, de wet schrijft niet voor dat het bestuur van iedere soort rechtspersoon een voorzitter, secretaris en/of penningmeester moet hebben. Maar je kunt in de statuten wel anders bepalen. Voor het bestuur van een vereniging is deze functieverdeling wel verplicht, tenzij de statuten anders bepalen.
Iedereen die kan boekhouden kan penningmeester worden, want het is geen beschermde functie. Bij een kleine club of vereniging van eigenaren is het werk meestal simpel.
In een vereniging zijn de leden de baas. Het hoogste orgaan van de vereniging is de Algemene Ledenvergadering. De ALV neemt alle belangrijke besluiten: wie gaat er in het bestuur, wat is de begroting, welke regels hanteren we onder elkaar? De ALV vergadert ieder voorjaar en soms in het najaar.
Nu aan de top van ING geen decharge is verleend kunnen de bestuurders en commissarissen mogelijk aansprakelijk worden gesteld door ING. Hiervoor geldt echter wel een streng criterium: de vennootschap moet schade hebben geleden en hiervan moet aan de bestuurder of commissaris een ernstig verwijt kunnen worden gemaakt.
Decharge aan het bestuur
Het is mogelijk dat de verantwoording (jaarrekening en jaarverslag) een correct beeld geeft van het gevoerde bestuur en daarom wordt goedgekeurd, maar dat de ledenvergadering het niet eens is met het gevoerde bestuur. In dat geval zal geen decharge worden verleend.
De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid.
Decharge is ontslag van aansprakelijkheid door het bevoegde orgaan van de stichting. Bij de stichting is het stichtingsbestuur zelf dat zich decharge verleent. De statuten van een stichting kunnen uiteraard een ander orgaan daartoe aanwijzen, bijvoorbeeld een Raad van Toezicht.
Wat zijn de taken van het VvE-bestuur? Naast de vergadering van eigenaars heeft een VvE een bestuur, dat gekozen wordt door de vergadering en zijn bevoegdheid ontleent aan de wet, de splitsingsakte, het splitsingsreglement en de besluiten van de vergadering van eigenaars.